Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΛΔΚ (σ.σ. Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας), θα διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό και θα συνεργαστούν όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας, ειδικά σε διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι σινοαμερικανικές σχέσεις περνούν μία κρίσιμη φάση και θα είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν εκλέχθηκε πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα συναντηθούν στις 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί κομβικό θέμα στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ. Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, θεωρεί ότι έχει αποκλειστικά δικαιώματα πάνω στο νησί που βρίσκεται σε νευραλγική θέση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τέλος οι δύο πρόεδροι αναμένεται να συζητήσουν και θέματα που αφορούν τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών για τις οποίες υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις.


Σχολιάστε εδώ