Τρεις βόμβες απειλούν την κυβέρνηση
-Ακρίβεια, ελληνοτουρκικά και υποκλοπές
Με… πορεία σε ναρκοπέδιο θα προσομοιάζει το διάστημα που πρέπει να διατρέξει η κυβέρνηση μέχρι τις ερχόμενες εθνικές εκλογές.
Μια λάθος κίνηση ή ένα απρόοπτο (απρόβλεπτο) συμβάν είναι πολύ πιθανόν να πυροδοτήσει μία από τις πολλές ενεργές βόμβες που υπάρχουν στο υπέδαφος της πολιτικής της.
Ακρίβεια, ελληνοτουρκικά και υποκλοπές σχηματίζουν ένα άλλο «τρίγωνο των Βερμούδων», που ανά πάσα στιγμή μπορεί να παρασύρει στη δίνη του το σκάφος της κυβέρνησης και να το οδηγήσει στον βυθό.
Συμπαρασύροντας μαζί το αφήγημα του Κυρ. Μητσοτάκη για αυτοδυναμίες και δεύτερες τετραετίες!
Μείζον πρόβλημα θα συνεχίσει να είναι για την κυβέρνηση και τους επόμενους αρκετούς μήνες το ζήτημα της ακρίβειας.
Σε δύο μέτωπα μάλιστα: Ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο από τη μία, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από την άλλη.
Οι συνεχείς αυξήσεις-ανατιμήσεις εξαντλούν το οικογενειακό εισόδημα πριν την ώρα του και κάνουν όλο και πιο δύσκολη την καθημερινότητα για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
Οι επιδοτήσεις από την πλευρά της Πολιτείας στους φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας δεν επαρκούν για να ανακουφίσουν τους πολίτες.
Από την άλλη, το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού» από μόνο του δεν είναι αρκετό (ικανό) να αναχαιτίσει το κύμα της ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα.
Το ενδεχόμενο οι ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες να μετατραπούν σε οργή κατά της κυβέρνησης συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Και αυτή η οργή να εκφραστεί την ώρα της κάλπης.
Μαζί με την ακρίβεια, την κυβέρνηση θα συνοδεύσει τους επόμενους μήνες και η παρατεινόμενη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Έχοντας μπροστά του δύσκολες εκλογές, ο Τ. Ερντογάν είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις προκλήσεις και τις απειλές σε βάρος της χώρας μας.
Δημιουργώντας έτσι ένα συνεχές κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας και με τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου να ελλοχεύει.
Παγίως, όταν υπάρχει έξαρση σε ένα εθνικό ζήτημα, οι πολίτες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, συσπειρώνονται πέριξ της εκάστοτε κυβέρνησης.
Και αυτό προκαλεί μια σχετική ανακούφιση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο σε μια μερίδα πληθυσμού έχει αρχίσει και δημιουργείται η αντίληψη ότι η κυβέρνηση τηρεί ανεκτική, αν όχι υποχωρητική, στάση έναντι της γειτονικής χώρας.
Ότι ενώ συνεχίζονται οι προκλήσεις και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ασκήσεις ψυχραιμίας και περιορίζεται σε φραστικές διαμαρτυρίες, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.
Αν η αντίληψη αυτή παγιωθεί, είναι πολύ πιθανό ένα τμήμα ψηφοφόρων που κινούνται στη δεξιά πτέρυγα να αποκολληθεί από τη Νέα Δημοκρατία σε ένδειξη διαμαρτυρίας και να αναζητήσει άλλη πολιτική στέγη. Κυρίως και πρωτίστως σε περιοχές όπως η Μακεδονία και η Θράκη.
Περισσότερο απρόβλεπτο, εξ ου και πιο επικίνδυνο, είναι για την κυβέρνηση το ζήτημα που έχει προκύψει με τις υποκλοπές.
Οι νέες αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση οι τηλεφωνικές επικοινωνίες ακόμη και στελεχών της κυβέρνησης και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ήρθαν να επιβαρύνουν κι άλλο το πολιτικό κλίμα.
Και να μεγεθύνουν τις ευθύνες των άμεσα εμπλεκόμενων και να αφήσουν ευθέως (βαρέως) εκτεθειμένη την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Λόγω του ότι η υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ή να προδικάσει τι άλλο θα δει το φως της δημοσιότητας το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να προκληθεί νέος γύρος αντιδράσεων και καταγγελιών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιδεινώνοντας έτι περισσότερο το κλίμα σε βάρος της κυβέρνησης.
Σε πρώτο επίπεδο φαίνεται ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν έχει επιφέρει μεγάλο πολιτικό κόστος στο κυβερνών κόμμα και τον πρωθυπουργό.
Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η δυσφορία που προκαλεί να προστεθεί πάνω στις αρνητικές εντυπώσεις που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης σε άλλα θέματα.