Παρουσίαση Βιβλίου: “Η Μικρασιατική Μαγνησία του Σιπύλου: 975 π.Χ. – 1922 μ.Χ.”, της Αρχοντίας Παπαδοπούλου
«Η Μικρασιατική Μαγνησία του Σιπύλου: 975 π.Χ. – 1922 μ.Χ.»
στο Δημαρχείο Νίκαιας
Η παρουσίαση του βιβλίου «Η Μικρασιατική Μαγνησία του Σιπύλου: 975 π.Χ. – 1922 μ.Χ.» της ιστορικού-φιλολόγου και προέδρου της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας Αρχοντίας Παπαδοπούλου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νικαίας (οδός Τσαλδάρη 10).
Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Δήμου Νικαίας – Ρέντη και το βιβλίο παρουσιάζουν η Βουλευτής κ. Νίνα Κασιμάτη και ο ιστορικός κ. Βλάσης Αγτζίδης.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο αναφέρεται στην μακραίωνη ιστορική παρουσία και εξέλιξη της Μικρασιατικής Μαγνησίας του Σίπυλου που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη της Μυθολογίας. Η πόλη του Τάνταλου και των παιδιών του Νιόβης και Πέλοπα. Η πόλη απ΄ όπου κατάγονται τα μεγάλα αρχαιοελληνικά γένη της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Η δραστηριότητα και η έντονη παρουσία της είχε διάρκεια από το 975 π. Χ. μέχρι και την Γενοκτονία του 1922. Παρουσιάζεται μέσα από αρχαίες, βυζαντινές και νεότερες πηγές. Μέσα από διηγήσεις και γεγονότα της καθημερινής ζωής και των έντονων πολεμικών γεγονότων, που σημάδεψαν ανεξίτηλα την Μαγνησία, που από ειδυλλιακός τόπος έμελλε να μετατραπεί, τον Σεπτέμβριο του 1922 σε τόπο φρίκης και σφαγών περίπου 40.000, κατά τον Η. Βενέζη, αμάχων και στρατιωτών… Η ζωή όμως συνεχίστηκε στους προσφυγικούς συνοικισμούς της Μητέρας Πατρίδας…..
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Αρχοντία Βασ. Παπαδοπούλου γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στη Νίκαια όπου και κατοικεί. Ανήκει στην γ΄ γενιά των Ελλήνων προσφύγων του 1922.
Τελείωσε το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο Ευφροσύνης Τσάκωνα – Καβατζά στη Νίκαια και αργότερα αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή Θηλέων Πειραιώς «Jeanne d’ Arc».
Είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας και του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ασχολείται με την ιστορική έρευνα, δημοσιεύει ιστορικά, λογοτεχνικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά άρθρα, εργασίες σε εφημερίδες, περιοδικά και έχει εκδώσει βιβλία.
Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας, Αντιπρόεδρος του Ομίλου UNESCO ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟΥ, μέλος της Ένωσης Ποντίων Νικαίας–Κορυδαλλού, της Ενώσεως Σμυρναίων (Αθηνών), της Εστίας Νέας Σμύρνης και άλλων πολιτιστικών και επιστημονικών φορέων. Από το 1983 μέχρι το 1984 ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Προσφυγικών Σωματείων και από τον Δεκέμβριο του 1984 έως το 2000 και από το 2007 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008 (οπότε και παραιτήθηκε) διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ).
Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις για το εκπαιδευτικό, μικρασιατικό και πολιτιστικό της έργο, μεταξύ των οποίων το Χρυσό Μετάλλιο των Αγίων Πατέρων, μετά Διπλώματος, της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.
Είναι καθηγήτρια Φιλόλογος, με οργανική θέση στο Ιωνίδειο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πειραιώς. Υπηρέτησε ως Προϊσταμένη του 2ου Γραφείου Β/θμιας Εκπ/σης Πειραιά με αρμοδιότητα στα Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια Νικαίας – Κορυδαλλού, από τον Ιούλιο 2002 έως και την 4η Νοεμβρίου 2011, οπότε και καταργήθηκαν τα Γραφεία Β/θμιας Εκπ/σης.
Κατηγορία: Ιστορία & Πολιτική
ISBN 978-960-597-288-2