Αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά!

Αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά!

Τριδυμία Covid, γρίπης και RSV φοβούνται οι επιστήμονες!

-Εμβολιασμός σε παιδιά 6 μηνών – 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα, αναμνηστική σε παιδιά 5 – 11 ετών με ανοσοκαταστολή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την επικράτηση της Όμικρον το 2022 αυξήθηκαν σημαντικά τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά. Αν και η νόσος που προκαλείται στα υγιή παιδιά είναι ηπιότερη, παρατηρήθηκε και στη χώρα μας –εντονότερα, μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες– αύξηση του αριθμού των επισκέψεων κυρίως μικρών παιδιών στα επείγοντα των Νοσοκομείων Παίδων, καθώς και στις νοσηλείες, λόγω συμπτωμάτων υψηλού πυρετού, λαρυγγίτιδας, πυρετικών ή και απύρετων σπασμών.

Τα στοιχεία παρουσίασε στην τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και τους εμβολιασμούς η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία επισήμανε ότι στην περίοδο της επικράτησης της Όμικρον είναι λιγότερο συχνές οι σοβαρές επιπλοκές, όπως η πνευμονία και το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C, αφού ο εμβολιασμός στα παιδιά έχει μειώσει τον κίνδυνο.

Ωστόσο, η λοίμωξη από Covid-19 μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο long Covid, χωρίς όμως να υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη συχνότητα του συνδρόμου αυτού στα παιδιά.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να συστήσει τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών τα οποία έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι σε ανοσοκαταστολή, με το σκεπτικό ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η πιθανότητα νοσηλείας και επιπλοκών λόγω νόσου Covid-19 είναι μεγαλύτερη.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος κίνδυνος σε τυχόν νέο επιδημικό κύμα από την παρούσα ή από νέες παραλλαγές του ιού, παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Να σημειωθεί ότι για την επέκταση του εμβολιασμού στην ηλικιακή κατηγορία 6 μηνών – 4 ετών υπάρχει και η θετική γνωμοδότηση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA), καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μέσα στον Οκτώβριο γνωμοδότησε θετικά για την προσθήκη μιας πρώτης αναμνηστικής δόσης στα παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή είναι σε ανοσοκαταστολή, τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό.

Κίνδυνος από τη συνύπαρξη κορονοϊού, γρίπης και RSV

Ωστόσο η χειμερινή περίοδος είναι πλέον κοντά και εκτός από τον κορονοϊό, οι ιοί της γρίπης αλλά και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) θα επιβαρύνουν την υγεία τόσο των παιδιών όσο και ενηλίκων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν υποκείμενο νόσημα.

«Φοβόμαστε αυτήν την τριδυμία, γιατί φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι στον ιό της γρίπης, αφού οι πολίτες δεν έχουν αντισώματα για τη γρίπη λόγω των μέτρων προφύλαξης που εφαρμόστηκαν για την πανδημία.

Δηλαδή λείπει η ανοσολογική ‘‘προίκα’’ από τις λοιμώξεις των προηγούμενων ετών με τον ιό της γρίπης, που δίνουν μια προστασία», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε:

«Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό και τη γρίπη είναι αναγκαίος βάσει συστάσεων και λόγω της χαλάρωσης των μέτρων, πρόληψης και μετάδοσης του ιού.

Δεν πρέπει να το καθυστερούμε περιμένοντας κοινό εμβόλιο κορονοϊού – γρίπης, γιατί παγκοσμίως δεν διατίθεται τέτοιο εμβόλιο.

Ήδη στην Αμερική και σε πολλές χώρες της Ευρώπης τα κρούσματα γρίπης είναι υπερδιπλάσια από ό,τι την προηγούμενη χρονιά.

Στη χώρα μας έχουν αρχίσει τα κρούσματα, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να θεωρήσουμε ότι είναι ένα κύμα που μας απειλεί.

Ας ετοιμαζόμαστε, λοιπόν, για την τριδυμία και μακάρι να διαψευστούμε».

Να σημειωθεί ότι ο συγκυτιακός ιός RSV είναι ένας αναπνευστικός ιός, από τον οποίο κινδυνεύουν παιδιά κάτω των 5 ετών –ειδικά τα βρέφη έως 1 έτους– αλλά και ενήλικες άνω των 65 ετών.

Προκαλεί τη βρογχυολίτιδα, που είναι και η βασική αιτία εισαγωγής πολλών παιδιών στο νοσοκομείο.

Δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει, ενώ ο τρόπος προφύλαξής μας είναι τα κοινά, αλλά πολύ χρήσιμα και σημαντικά μέτρα προστασίας για την ατομική μας υγεία.

Εμβολιασμένο το 72,7% του πληθυσμού

Στη χώρα μας έχουν γίνει περισσότεροι από 21.660.000 εμβολιασμοί.

Περισσότεροι από 7.630.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,7% επί του γενικού πληθυσμού και 81,3% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 72,6% επί του γενικού πληθυσμού και 83,2% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Η Ελλάδα βρίσκεται και στις δύο κατηγορίες στη 14η θέση σύμφωνα με το ECDC (ευρωπαϊκός ΕΟΔΥ).

Όσον αφορά την πρώτη αναμνηστική δόση, μέχρι σήμερα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5.865.000 εμβολιασμοί (ποσοστό 81,5%).

Το ποσοστό εμβολιασμού του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού με την πρώτη αναμνηστική δόση ανέρχεται σε 66,1%.

Το ποσοστό εμβολιασμού του συνόλου του πληθυσμού άνω των 60 ετών με πρώτη αναμνηστική δόση ανέρχεται στο 80%.

Δεύτερη και τρίτη αναμνηστική δόση έχουν κάνει 838.000 πολίτες, ενώ έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 62.000 ραντεβού.

Περισσότεροι από 716.000 εμβολιασμοί αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και 122.000 εμβολιασμοί αφορούν πολίτες 30 – 59 ετών.

Το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 60 ετών που έχει εμβολιαστεί με δεύτερη και τρίτη αναμνηστική δόση ανέρχεται στο 23,3%.

Όσον αφορά το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερο από 200.000 εμβολιασμοί σε 135.000 συμπολίτες μας.

Να σημειωθεί ότι έχουν παραληφθεί εμβόλια της Pfizer που αφορούν την ηλικιακή κατηγορία 6 μηνών έως 4 ετών και αναμένεται να ανοίξει σύντομα η πλατφόρμα ώστε να ξεκινήσει η διάθεσή τους.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ