Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Το ψωμί ψωμάκι κινδυνεύει να πει η Ευρώπη

Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Το ψωμί ψωμάκι κινδυνεύει να πει η Ευρώπη

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Ανησυχία για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια αναζωπυρώνει η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, αν και ξαναγύρισε ύστερα από έγγραφες διαβεβαιώσεις της Ουκρανίας.

Η Ρωσία είχε αναστείλει τη συμφωνία πριν από λίγες ημέρες, καθώς οι Ουκρανοί σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ χτύπησαν με drones τον ρωσικό στόλο στη Σεβαστούπολη, στη Μαύρη Θάλασσα.

Η συμφωνία που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επέτρεψε την εξαγωγή περισσότερων από 9 εκατ. τόνων σιτηρών και αγροτικών προϊόντων και εποπτεύεται από ένα κοινό κέντρο συντονισμού (JCC), που είναι επίσης εγκατεστημένο στην τουρκική μεγαλούπολη.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι μόνο το 3% των εξαγόμενων τροφίμων από την Ουκρανία έχουν πάει σε φτωχές χώρες, ενώ τα μισά φορτία είχαν ως προορισμό χώρες της Δύσης. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας.

Ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης απασχολεί τις περισσότερες κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσαν ρεκόρ νωρίτερα μέσα στο 2022, καθώς η εισβολή της Ρωσίας έφερε πρωτοφανείς ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, όπως το σιτάρι και τα φυτικά έλαια.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εταιρείες τροφίμων στην Ευρώπη είναι αντιμέτωπες με πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, με το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια να έχουν ξεφύγει. Οι εταιρείες που μεταποιούν σόγια, ελαιοκράμβη και ηλιόσπορους σε μαγειρικά έλαια επιβραδύνουν την παραγωγή τους στη Βρετανία και στην Ευρώπη και τη μεταφέρουν προς την Ανατολή. Ως τεράστιος εξαγωγέας τροφίμων, λιπασμάτων, πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ρωσία έχει τα εργαλεία για να είναι σε θέση να επηρεάζει την ςυρωπαϊκή οικονομία. Η επιρροή της Μόσχας αναμένεται να γίνει ισχυρότερη όσο οι θερμοκρασίες θα πέφτουν.

Για πολλούς Ευρωπαίους η μείωση της κατανάλωσης δεν θα είναι επιλογή, καθώς οι αυξανόμενες τιμές τούς αναγκάζουν να επιλέξουν μεταξύ των τροφίμων και της θέρμανσης των σπιτιών τους. Στις Κάτω Χώρες, οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν κατά 65,5% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021.

Εκείνοι που θα βρεθούν στην πιο δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας θα είναι αναπόφευκτα οι πιο αδύναμοι αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι της μεσαίας τάξης, οι οποίοι θα μπορούσαν επίσης να ωθηθούν στην ενεργειακή φτώχεια για πρώτη φορά.

Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες και αναλυτές, είναι η επισιτιστική κρίση να πυροδοτήσει και ένα νέο κύμα μαζικής μετανάστευσης, ασκώντας περαιτέρω πίεση στα παραδοσιακά πολιτικά συστήματα της Ευρώπης. Το τελευταίο παράδειγμα της Ιταλίας είναι ενδεικτικό.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ