Βαγγέλης Αποστόλου στο “Π”: Κρίσιμη η νέα περίοδος για τη γεωργία μας

Βαγγέλης Αποστόλου στο “Π”: Κρίσιμη η νέα περίοδος για τη γεωργία μας

Του
ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην Υπουργού


Ασφαλώς, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι η γεωργία μας θα συνδεόταν με τόσο μεγάλες προκλήσεις, όπως αυτές που διαμορφώθηκαν, ως απόρροια των αλλεπάλληλων κρίσεων που βιώνει ο πρωτογενής τομέας εξαιτίας της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Καλείται λοιπόν αυτήν την ώρα ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει απαντήσεις, με μια κυβέρνηση που δυστυχώς αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών των παραγωγών καθώς και των αυξημένων απαιτήσεων από τον αγροτικό χώρο, υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες.

Έκτακτες συνθήκες που απειλούν τον πυρήνα της παραγωγικής δραστηριότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, οι οποίες υπαγορεύουν άμεση και δραστική ανταπόκριση σε επίπεδο προγραμματισμού και λήψης αποφάσεων και κυρίως εκτεταμένη διαβούλευση με τους αγροτικούς φορείς για την εξεύρεση επαρκών και βιώσιμων λύσεων στα συσσωρευμένα προβλήματα.

Οι παραγωγοί βρίσκονται μπροστά στις δραματικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης, όπως η ακρίβεια στην ενέργεια (ρεύμα, πετρέλαιο) και στις εισροές (λιπάσματα, φάρμακα, σπόρους, ζωοτροφές, πρώτες ύλες, κ.λπ.), που πλήττει τα εισοδήματά τους και αναζητούν στήριξη που δεν πρέπει να εξαντλείται σε επιδοματικού και περιστασιακού χαρακτήρα ενισχύσεις, αλλά να περιλαμβάνει ταυτόχρονα αξιόπιστα, ολοκληρωμένα και με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα μέτρα και δράσεις πολιτικής.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση δείχνει ανεπαρκής, καθώς αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, επιδεικνύοντας χαλαρά αντανακλαστικά στην ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη των παραγωγών, που εύλογα διαμαρτύρονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις σε όλα τα επίπεδα, από την έγκριση του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ και την έγκαιρη ενημέρωσή τους σχετικά με τις αλλαγές που επιφέρει μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και των ενισχύσεων.

Παρ’ όλα αυτά, υπήρχε χρόνος, αφού τα εκκρεμή ζητήματα, που έχουν σχέση με το Στρατηγικό μας Σχέδιο (ΣΣ) για τον αγροτικό χώρο, την περιβαλλοντική συμμόρφωση και τη σύνταξη των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (ΔΣΒ) ήταν υποχρεώσεις γνωστές στη σημερινή κυβέρνηση σχεδόναπό την ανάληψη των καθηκόντων της, το 2019.

Ένα από τα κεντρικά επίδικα της διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούσε την «Πράσινη Αρχιτεκτονική» της νέας ΚΑΠ. Η περιβαλλοντική διάσταση σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την αυξημένη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς τα περιβαλλοντικά θέματα οδήγησε στη διαμόρφωση μιας περισσότερο πράσινης ατζέντας και κατ’ επέκταση στη δέσμευση για ενσωμάτωση της πράσινης στροφής στο σύνολο των πολιτικών της ΕΕ.

Η διαβούλευση συνεπώς για τη νέα ΚΑΠ άπτεται του βαθμού ενσωμάτωσης σε αυτήν των κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων σε βάθος ουσιαστικά πενταετίας (2023 – 2027), με το Συμβούλιο Υπουργών να επιθυμεί μια ήπια προσαρμογή, καθώς οι νέες και πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις που θα χρειαστεί να αναλάβουν οι παραγωγοί προϋποθέτουν αφενός περισσότερο χρόνο προσαρμογής και αφετέρου περισσότερους πόρους, οι οποίοι, όπως διαπιστώσαμε από τη συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), δεν θα διατεθούν, αφού οι πόροι του για τη νέα ΚΑΠ μειώθηκαν αισθητά σε επίπεδο ΕΕ.

Για να προχωρήσουν όμως οι ενισχύσεις της κτηνοτροφίας πρέπει να συμμορφωθούμε πλήρως και με τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που αποτυπώνονται στο Στρατηγικό Σχέδιο (ΣΣ) που κατέθεσε με μεγάλη καθυστέρηση η σημερινή κυβέρνηση και στην υποχρέωσή μας για την ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (ΔΣΒ).

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι την ίδια στιγμή που οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι μας κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους, με καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, η κυβέρνηση δείχνει απροετοίμαστη.

Στα ζητούμενα της κοινωνικοοικονομικής συνοχής των αγροτικών μας περιοχών και στην επισιτιστική επάρκεια και ασφάλεια της χώρας μας πορεύεται χωρίς σχέδιο και προσανατολισμό, παλινωδεί, αναποφάσιστη, μεταξύ πολιτικού οφέλους και πολιτικού κόστους σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και κυρίως φαίνεται να χάνει κάθε επαφή με τον παραγωγικό κόσμο και τις ανάγκες του.

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον του πρωτογενή μας τομέα και δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, που θα στερήσει τη δυνατότητά του να επανακάμψει. Το βέβαιο είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει από την κυβέρνηση σοβαρή πρόταση που να απαντά αξιόπιστα στις συγκεκριμένες προκλήσεις.

Οι παραγωγοί το γνωρίζουν αυτό και θα δώσουν την ηχηρή απάντησή τους στις επικείμενες εκλογές. Ο καιρός γαρ εγγύς.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ