Αν. Δημοσχάκης στο “Π”: Ο Άγιος Ιωάννης, Δούκας Βατάτζης, ο Ελεήμων, έμπνευση για το παρόν και το μέλλον του Διδυμοτείχου, του Έβρου και της Θράκης!
Του
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΠ. ΔΗΜΟΣΧΑΚΗ
Βουλευτή Έβρου Νέας Δημοκρατίας
Η πόλη του Διδυμοτείχου, με επικεφαλής την τοπική Ιερά Μητρόπολη, τις Αρχές και τους Φορείς, τίμησε –όπως κάθε χρόνο– με πολυήμερες εκδηλώσεις τη μνήμη του εκ Διδυμοτείχου Αυτοκράτορα της Νίκαιας (1222 – 1254)!
Μια ισχυρή προσωπικότητα, γέννημα της θρακικής γης, που ανέθρεψε αυτοκράτορες, πατριάρχες, άρχοντες και ηγεμόνες!
Ο Ιωάννης Γ’ Δούκας Βατάτζης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1193. Υπήρξε Αυτοκράτορας της Νίκαιας από το 1222 έως το 1254, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1204) από τους Σταυροφόρους.
Υπήρξε, κατά κοινή ομολογία όλων των ιστορικών, ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου.
Καθιέρωσε διαφορετικό ήθος δημόσιας διοίκησης, από το οποίο απουσίαζε η ιμπεριαλιστική νοοτροπία και η επιθυμία για αποκόμιση υλικών αγαθών και φήμης.
Αντίθετα, πρώτιστο μέλημα του Ιωάννη Βατάτζη ήταν ο λαός του, γεγονός για το οποίο έμεινε στην Ιστορία γνωστός ως «πατέρας των Ρωμαίων».
Στήριξε με κάθε τρόπο τους ακρίτες, τον λαό, τους φτωχούς, την εγχώρια παραγωγή και τη μόρφωση, προβαίνοντας σε διανομή του δημόσιου πλούτου και δημιουργώντας κοινωνικές δομές.
Πολέμησε, εργάστηκε και πόνεσε μαζί με τον λαό… του… συνεργαζόμενος διπλωματικά ακόμη και με τους Δυτικούς προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, που ήταν η ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης.
Κατόρθωσε να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο του απλού λαού με την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης!
Επέβαλε το πνεύμα του δικαίου, περιορίζοντας την ασυδοσία των αρχόντων. Επέφερε ευημερία στον λαό μέσα από την άνθηση της οικονομίας σε όλους τους τομείς.
Ενίσχυσε τις χαμηλές οικονομικά και κοινωνικά τάξεις. Μείωσε τη φορολογία και θεσμοθέτησε το εμπόριο βιοτεχνικών, κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων, ευνοώντας έτσι την κερδοφορία και την ανάπτυξη.
Ενίσχυσε την παιδεία με σχολεία και βιβλιοθήκες, ίδρυσε νοσοκομεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα, ανέγειρε μεγαλοπρεπείς ιερούς ναούς και μοναστήρια!
Ο βίος του μεγάλου Έλληνα Αυτοκράτορα και Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας Ιωάννη Γ’ Δούκα Βατάτζη αποτελεί σύμβολο του Ελληνισμού.
Η αξία του έργου του αντηχεί μέχρι και σήμερα στη σύγχρονη Ελλάδα! Έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός άλλου είδους κράτους, το οποίο είχε καθαρά ελληνική ταυτότητα, με δημοκρατικό χαρακτήρα.
Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλέα, με την ευρηματική του πολιτική, συνδέθηκε ακόμη περισσότερο με τη γενέτειρά του, που ήταν η «Πόλη των Κάστρων και των Θρύλων»!
Όχι μόνο λόγω της καταγωγής του από το Διδυμότειχο αλλά και εξαιτίας του κομβικού ρόλου που κατείχε αυτό, αποτελώντας διοικητική και στρατιωτική βάση της Μεγάλης Αυτοκρατορίας.
Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να πραγματοποιηθεί μια εμπεριστατωμένη έρευνα από την πανεπιστημιακή κοινότητα ώστε να αναδειχθεί τεκμηριωμένα το πολιτικό, διπλωματικό και κοινωνικό έργο του Μεγάλου Αυτοκράτορα!
Αξίζει να μελετηθεί σε βάθος η στρατιωτική ευφυΐα του, η προσέγγιση σε θέματα κοινωνικής μέριμνας, οι σοφές πολιτικές που εφήρμοσε για την οικονομική ευημερία!
Ενίσχυσε τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, με τη διάχυση του πλούτου στα κοινωνικά στρώματα, καταπολεμώντας φαινόμενα διαφθοράς και ασύδοτης συμπεριφοράς των «αρχόντων» της εποχής.
Η πλούσια παρακαταθήκη του μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας, με συμπεράσματα που θα εμπλουτίσουν την εργαλειοθήκη της επιστήμης και θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμο οδηγό για την εκπαίδευση και τη δημόσια διοίκηση.
Παράλληλα, η μεγαλοσύνη του έργου του θα μπορούσε να τιμηθεί με τον ιδανικότερο τρόπο με την ονομασία της 5ης Πανεπιστημιακής Έδρας στο Διδυμότειχο ως «Βατάτζειου Σχολής», η οποία θα προάγει την ανθρωποκεντρική προσέγγιση της επιστήμης που ευαγγελιζόταν ο ίδιος με τις πολιτικές του.
Η τοπική Νοσηλευτική Σχολή ήδη έχει στον πυρήνα της την απάλυνση του ανθρώπινου πόνου.
Η Σχολή Ψυχολογίας, την οποία έχει εξαγγείλει η σημερινή κυβέρνηση, θα έχει στο επίκεντρο την ψυχική υγεία του ανθρώπου.
Ο πολίτης και οι ανάγκες του αποτέλεσαν τον πυρήνα των πολιτικών του Αγίου Ιωάννη Βατάτζη του Ελεήμονος, η μνήμη του οποίου τιμάται από την Ορθοδοξία την 4η Νοεμβρίου!
Γύρω από τη σπουδαία κληρονομία του Μεγάλου Αυτοκράτορα δύναται να απλωθεί ένα εκπαιδευτικό δίκτυο Σχολών, που θα ευλογήσει το Διδυμότειχο αλλά και όλο τον Έβρο!
Θα ενδυναμώσει με τρόπο ουσιαστικό την τοπική κοινωνία, γαλουχώντας επιστήμονες που θα προσφέρουν στον συνάνθρωπο με τις αρχές, τα διδάγματα και το παράδειγμα του Αυτοκράτορα Ιωάννη Βατάτζη.
Κάτι που, άλλωστε, είχε υπογραμμίσει στην επίσκεψή του προεκλογικά (2019) ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης: Ο Ιωάννης Βατάτζης θα μπορούσε να καταστεί ένα ακαδημαϊκό brand name, που θα προσελκύσει σπουδαστές και λάτρεις της μάθησης από κάθε μεριά της Γης!
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ