Σίμος Κεδίκογλου στο “Π”: 131.250 τόνοι ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας

Σίμος Κεδίκογλου στο “Π”: 131.250 τόνοι ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας

Του
ΣΙΜΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Ο παραγωγικός ιστός της ιχθυοκαλλιέργειας, παρά τις διαδοχικές κρίσεις, από τις οποίες ταλαιπωρήθηκε αρκετά, αποτελεί από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας και πυλώνα στήριξης της περιφερειακής ανάπτυξης. Δεν είναι υπερβολή άλλωστε να επισημάνω ότι αυτήν τη στιγμή τα προϊόντα της υδατοκαλλιέργειας αποτελούν το νούμερο ένα εξαγωγικό προϊόν της χώρας στον πρωτογενή τομέα!

Ενδεικτικό της ραγδαίας ανάπτυξης είναι οι πωλήσεις, που σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας το 2021. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), οι πωλήσεις ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας το 2021 ανήλθαν στους 131.250 τόνους, αξίας 636 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7% ως προς τον όγκο και σχεδόν 10% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το 2020.

Χάρη στην αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα, ο κλάδος έχει όλα τα εχέγγυα και την αξιοπιστία να διεκδικήσει επιτυχώς μια ισχυρότερη θέση στην παγκόσμια αγορά και μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης αποτελεί η επένδυση στην καινοτομία και στο branding. Είμαι απόλυτα προσηλωμένος στον στόχο κυβέρνησης και ΥΠΑΑΤ για τη διασφάλιση της εφαρμογής των στρατηγικών στόχων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ 21 – 27), που στόχο έχει τη βιώσιμη χρήση των έμβιων υδρόβιων πόρων, κατά τρόπο ισορροπημένο από περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική άποψη, τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ενωσιακών στόλων και την παροχή ποιοτικών τροφίμων στους καταναλωτές.

Δεδομένου ότι οι συζητήσεις για την νέα ΚΑλΠ δεν έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει, εμείς προχωράμε στη διαμόρφωση του νέου Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021 – 2027 (ΠΑΛΥΘ 2021 – 2027). Όραμα του νέου Προγράμματος είναι η μετάβαση σε μια ανθεκτική, ανταγωνιστική και περιβαλλοντικά φιλική αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, με έμφαση στη γνώση, στην καινοτομία και στην αξιοποίηση της τεχνολογικής ανάπτυξης αλλά και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, ώστε να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που προσφέρει η βιώσιμη γαλάζια οικονομία.

Κυριότερες προτεραιότητες που έχουν περιληφθεί στο ΠΑΛΥΘ για τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών είναι οι εξής:

• Αύξηση της παραγωγικότητας για την ανάπτυξη ενός ανθεκτικού και βιώσιμου κλάδου υδατοκαλλιέργειας και τον επαρκή εφοδιασμό της αγοράς, μέσω επενδύσεων για αύξηση της δυναμικότητας (υφιστάμενες και νέες μονάδες), νέες μορφές υδατοκαλλιέργειας (βιολογική, offshore), νέα είδη και εκτός της κατηγορίας των ιχθύων (π.χ. φύκη για ανθρώπινη ή ζωική κατανάλωση) και την προώθηση της συνεργασίας στον κλάδο.

• Μείωση του αρνητικού αντικτύπου ή / και συμβολή στον θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και συμβολή σε μια καλή περιβαλλοντική κατάσταση με δράσεις που στοχεύουν στην περιβαλλοντικά βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια και περιλαμβάνουν επενδύσεις για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, τη μείωση των πλαστικών, τη βελτιστοποίηση χρήσης νερού και τη διαχείριση αποβλήτων, επενδύσεις κυκλικής οικονομίας καθώς και δράσεις για την ευζωία και την υγεία των εκτρεφόμενων οργανισμών.

• Προαγωγή των προϋποθέσεων για οικονομικά βιώσιμους, ανταγωνιστικούς και ελκυστικούς κλάδους της υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης, δράσεις ενίσχυσης της εμπορικότητας, όπως έρευνες αγοράς, διαφημιστικές εκστρατείες, δράσεις αύξησης της προστιθέμενης αξίας, με επενδύσεις για την πιστοποίηση, τη συσκευασία, τη σήμανση ποιότητας και βιωσιμότητας, την εφαρμογή ιχνηλασιμότητας ως εργαλείο προώθησης και λοιπές δράσεις ανάπτυξης και στήριξης ισχυρών εμπορικών σημάτων.

• Ενίσχυση της καινοτομίας για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας, ανάπτυξη καινοτομίας στην παραγωγή (σε προϊόντα και διαδικασίες), περιβαλλοντική καινοτομία για τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών των εγκαταστάσεων (κλωβοί, αγκυροβόλια) κ.λπ.

• Εφαρμογή πλήρους χωροταξικού σχεδιασμού στην υδατοκαλλιέργεια.

• Οργάνωση της αγοράς προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

• Ενίσχυση της μεταποίησης (προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας).

Γνωρίζω πολύ καλά τη δυσπιστία και τις αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών στις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών αλλά και τον προβληματισμό για το χωροταξικό ζήτημα. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η νοοτροπία θα αλλάξει με τη σωστή ενημέρωση και τονίζω ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες μπορούν να αποτελέσουν ένα δυναμικό τουριστικό εργαλείο, μέσω της δημιουργίας θαλάσσιων πάρκων.

Είναι ένας αρκετά εξωστρεφής κλάδος που προσφέρει χιλιάδες –άμεσες και έμμεσες– θέσεις εργασίας, δράσεις για την αύξηση της παραγωγής και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Στο επίκεντρο των στόχων μας, πέρα από την ενίσχυση της αειφορίας του κλάδου, είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: karfitsa.gr


Σχολιάστε εδώ