Γιώργος Πατούλης στο “Π”: Με σύμμαχο το ΕΣΠΑ, η Αττική γίνεται πιο ισχυρή

Γιώργος Πατούλης στο “Π”: Με σύμμαχο το ΕΣΠΑ, η Αττική γίνεται πιο ισχυρή

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ
Περιφερειάρχη Αττικής


Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στη διοίκηση της Περιφέρειας, διαρκής μας στόχος είναι να καταστήσουμε την Αττική πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδος, ανάμεσα στις πρώτες της Ευρώπης, όσον αφορά την Ανάπτυξη, την Ποιότητα Ζωής, την Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη.

Στην προσπάθειά μας αυτή, αναμφισβήτητα το ΕΣΠΑ α­ποτελεί έναν από τους ισχυρότερούς μας συμμάχους.

Οι πόροι του ΕΣΠΑ διαχρονικά κατευθύνονται για τη στήριξη των αδύναμων και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, με στό­χο τη μείωση των ανισοτήτων, αλλά και για την ενίσχυση εκείνων των αναπτυξιακών κλάδων και προτεραιοτήτων που δύναται να οδηγήσουν μια περιφέρεια σε βιώσιμη, έξυπνη και δίκαιη ανάπτυξη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο τρόπος που υλοποιούμε το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής υπηρετεί τον συνολικό εθνικό σχεδιασμό για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, έχο­ντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα και στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Είναι η δική μας συμβολή σε μια ευρωπαϊκή, εθνι­κή και αυτοδιοικητική προσπάθεια, που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και υ­πηρετεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το ευρωπαϊκό μοντέ­λο ζωής.

Με το ΕΣΠΑ η Αττική γίνεται καλύτε­ρη και ισχυρότερη. Ως διοίκηση, εργαστήκαμε συστηματικά για να αξιοποιήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ που είχαμε στη διάθεσή μας.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 παρουσιάζει σήμερα μία από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων της Ευρώπης.

Με περισσότερα από 1,05 δισ. ευρώ για 547 μεγάλα και μικρά έργα υποδομών και 11.602 δράσεις.
Έργα για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, την καθημερινότητα, την υγεία και το κοινωνικό κράτος, τον πολιτισμό και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Ενδεικτικά επισημαίνω πως με 250 εκατ. ευρώ του ΠΕΠ Αττικής ενισχύθηκαν 10.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Έτσι, μπόρεσαν να α­ντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Με 161 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής στηρίζουμε 255.000 συμπολίτες μας και τη λειτουργία 292 κοινωνικών δομών. Επίσης, με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας, μέσω της πρόσληψης 1.481 γιατρών και νοσηλευτών, για τη διαχείριση της πανδημίας.
Με αιχμή του δόρατος το ΕΣΠΑ, κάθε μέρα που περνά αλλάζουμε την Αττική.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, με σοβαρό σχεδιασμό και επίμονη διεκδίκηση, εξασφαλίσαμε μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027 αύξηση πόρων κατά 500 εκατ. ευρώ (54%, 1,6 δισ. διαθέσιμα) για πληθώρα καινοτόμων δράσεων στήριξης των επιχειρήσεων, της κοινωνίας και των πολιτών, που μπορούν να οδηγήσουν την Αττική σε μια έξυπνη και δίκαιη ανάπτυξη.

Το πράσινο φως για την έ­γκριση αυτού του φιλόδοξου και ελπιδοφόρου για το μέλλον της Αττικής προγράμματος, που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του καλοκαιριού, ανοίγει μια νέα σελίδα για την Περιφέρεια Αττικής, που θα μας επιτρέψει και τα επόμενα χρόνια να υπηρετήσουμε τον μεγάλο μας στόχο, να παραμείνουμε διαρκώς δίπλα στον πολίτη.

Με το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 διασφαλίζουμε ότι και τα επόμενα χρόνια η Περιφέρεια Αττικής θα εξακολουθεί να έχει ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα.

Ειδικότερα, το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα περιλαμβάνει προϋπολογισμό άνω του 1,6 δισ. ευρώ και οι βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης είναι:

• 200 εκατ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας,
• 330 εκατ. ευρώ για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή,
• 130 εκατ. ευρώ για βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας,
• 650 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας,
• 290 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων.

Οι βασικοί άξονες του νέου ΠΕΠ «Αττική 2021 – 2027» στοχεύουν στο τρίπτυχο «Ανάπτυξη, Καινοτομία, Ποιότητα Ζωής».

Στους δύσκολους και γκρίζους καιρούς που βιώνουμε, το δικό μας μήνυμα αισιοδοξίας είναι το εξής: Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο και όραμα για μια Περιφέρεια στην οποία θα θέλουν όλοι να ζουν, να εργάζονται, να επιχειρούν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ