Μικρά οικονομικά

Μικρά οικονομικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει στις 18 Οκτωβρίου ένα νέο πακέτο νομοθετικών παρεμβάσεων για την ανακούφιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της κοινής αγοράς του φυσικού αερίου μέχρι το 2023.

♦ Η Διώρυγα του Σουέζ είναι η ταχύτερη και πιο άμεση εμπορική διαδρομή μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Χαρακτηριστικό στατιστικό, που αποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο αυτής της τεχνητής πλωτής οδού, είναι η διέλευση σε ετήσια βάση 1,17 δισ. τόνων εμπορευμάτων, που αντιστοιχούν στο 22% του παγκόσμιου εμπορίου!

Τετραήμερη εργασία 36 ωρών είναι στο πλάνο της τράπεζας Intesa Sanpaolo στην Ιταλία και ήδη ετοιμάζεται να το προτείνει στα συνδικάτα. Η πρόταση για τη μετάβαση από πενθήμερη σε τετραήμερη εργασία δεν θα προβλέπει μισθολογικές αλλαγές. Η τράπεζα έχει 74.000 εργαζομένους στην Ιταλία και 96.000 παγκοσμίως.

♦ Τύφλα να ’χει η Αμερική! Τα καλύτερα συνταξιοδοτικά συστήματα στον κόσμο τα έχει ο Ευρωπαϊκός Βορράς! Στην 20ή θέση είναι οι ΗΠΑ και στην 36η η Κίνα. Για την Ευρώπη, όμως, είναι μέγα θέμα η γήρανση του πληθυσμού. Η Ισλανδία, η Ολλανδία και η Δανία είναι στις τρεις πρώτες θέσεις φέτος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Συντάξεων του Ινστιτούτου Mercer CFA.

Σε έκθεσή της η Oxfam τονίζει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες «με μια παγκόσμια οικονομία που δυσχεραίνει διαρκώς όλο και περισσότερο την κάλυψη των αναγκών των δικών τους πολιτών». Το ΔΝΤ κατηγορείται ότι επιτείνει την ανισότητα και τη φτώχεια στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, επιμένοντας σε πολιτικές λιτότητας.

♦ Η ενεργειακή κρίση ενδέχεται να οδηγήσει σε πτώση 40% της παραγωγής οχημάτων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη ή κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο οχήματα ανά τρίμηνο. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε Γερμανία και Τσεχία θα είναι μεταξύ εκείνων που θα αντέξουν περισσότερο το ενεργειακό σοκ.

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης και την επιδότηση στην αντλία. Το επίδομα θέρμανσης θα το πάρουν περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Από την Παρασκευή και μέχρι το τέλος του έτους το πετρέλαιο θέρμανσης θα έχει έκπτωση 25 λεπτά ανά λίτρο.

♦ Τέρμα στις πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις, από 1.500 μέχρι και 19.000 ευρώ (!), που έπαιρναν περιπτώσεις συμβολαιογράφων, αρτοποιών, βενζινοπωλών και τραπεζοϋπαλλήλων, με βάση διάταξη του μίνι ασφαλιστικού. Θεσπίζεται πλέον πλαφόν στις επικουρικές στα 1.382,40 ευρώ. Η μέση επικουρική σύνταξη που παίρνουν 1.250.777 συνταξιούχοι δεν ξεπερνάει τα 194 ευρώ τον μήνα μεικτά.

Η ύφεση, ακόμη και ήπια, αποτελεί το βασικό σενάριο διεθνών οίκων για την ελληνική οικονομία το 2023 λόγω της ενεργειακής κρίσης και της επιθετικής στάσης της ΕΚΤ, που αναμένεται να ωθήσουν την Ευρωζώνη σε ύφεση!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ