Μαρία Συρεγγέλα: «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Το πρόγραμμα που στηρίζει οικογένειες και εργαζόμενες μητέρες

Μαρία Συρεγγέλα: «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Το πρόγραμμα που στηρίζει οικογένειες και εργαζόμενες μητέρες

Της
ΜΑΡΙΑΣ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ
Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Η στήριξη της οικογένειας και των εργαζομένων κυρίως μητέρων είναι στις προτεραιότητές μας. Δεν θέλουμε οι γυναίκες μετά τη γέννηση ενός παιδιού να εγκαταλείπουν την επαγγελματική τους πορεία επειδή δεν έχουν βοήθεια με τη φύλαξη του βρέφους τους. Δεν θέλουμε οι μητέρες να μπαίνουν στο δίλημμα «οικογένεια ή εργασία».

Γι’ αυτόν τον λόγο ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», μία πρωτοβουλία που εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες και απαντά στα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε εμπράκτως τους νέους γονείς και ιδιαίτερα τις μητέρες που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά την απόκτηση των παιδιών τους, κάνοντας πράξη μια προεκλογική μας δέσμευση.

Το πρόγραμμα αφορά την κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων, ηλικίας 2 μηνών – 2,5 ετών, και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων για φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε στο σπίτι της οικογένειας είτε στο σπίτι ενός / μίας επιμελητή / επιμελήτριας.

Στην πρώτη φάση μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα ntantades.gov.gr όσοι και όσες επιθυμούν να απασχοληθούν ως επιμελητές και επιμελήτριες. Από το συγκεκριμένο Μητρώο Επιμελητών και τη σχετική ηλεκτρονική βάση που θα δημιουργηθεί οι γονείς θα επιλέγουν νταντά για το παιδί τους. Στη συνέχεια θα συνάπτεται μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνία συνεργασίας και μετά την καταβολή της αμοιβής του / της επιμελητή / επιμελήτριας, συμπεριλαμβανομένων των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών, οι γονείς θα λαμβάνουν την οικονομική ενίσχυση.

Να τονίσουμε ότι προς το παρόν η πλατφόρμα είναι ανοιχτή μόνο για τους/τις επιμελητές / επιμελήτριες, ενώ θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, για να καταθέσουν αίτηση οι γονείς.

Οι γονείς που μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα είναι μητέρες εργαζόμενες στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες και ελεύθεροι επαγγελματίες, πατέρες εργαζόμενοι που έχουν την αποκλειστική γονική μέριμνα, άνεργες μητέρες εγγεγραμμένες στον ΟΑΕΔ και κάθε πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση η αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού, το οποίο εργάζεται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης.

Με τις «Νταντάδες της Γειτονιάς» βελτιώνουμε την καθημερινότητα των γονέων και ιδιαίτερα των μητέρων. Υποστηρίζουμε και ενισχύουμε τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας και μέσω της εναρμόνισης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των εργαζομένων προωθούμε την ισότητα γυναικών και ανδρών στην απασχόληση.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ