Η ακρίβεια βγάζει τον κόσμο στον δρόμο – Απεργία-συλλαλητήριο κατά της κυβέρνησης

Η ακρίβεια βγάζει τον κόσμο στον δρόμο – Απεργία-συλλαλητήριο κατά της κυβέρνησης

Πολιτικές διαστάσεις θα επιχειρήσουν να δώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη μεγάλη πανελλαδική απεργία που οργανώνουν τα συνδικάτα στις 9 Νοεμβρίου.

Είναι η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, καθώς η πανδημία φρέναρε σε μεγάλο βαθμό αυτού του είδους τις εκδηλώσεις. Βασικό ζητούμενο της απεργίας θα είναι η ενεργειακή κρίση και η εκτός ελέγχου ακρίβεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Στις διαδηλώσεις (δύο τουλάχιστον) που θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της Αθήνας, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι κ.ά. θα διαμαρτυρηθούν για τα αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης και θα ζητήσουν δραστικές παρεμβάσεις που θα ανακουφίζουν πραγματικά την κοινωνία. Παράλληλα, οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) θα θέσουν μια σειρά από αιτήματα, όπως, π.χ., οι αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας κ.ά.

Μήνυμα…
Κάτι περισσότερο από ενεργή θα είναι η συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από την Κουμουνδούρου έχει σταλεί μήνυμα προς όλα τα στελέχη και τις κομματικές οργανώσεις για γενική κινητοποίηση. Με την προοπτική στην πορεία και στη συ­γκέντρωση διαμαρτυρίας να συμμετάσχουν όσο περισσότεροι είναι δυνατόν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας. Στην Κουμουνδούρου ευελπιστούν σε μια μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, σαφώς μεγαλύτερη από όλες τις προηγούμενες τελευταίες φορές.

Ο στόχος διπλός: Αφενός να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας και αγανάκτησης προς την κυβέρνηση και αφετέρου να καταδειχθεί ότι –σε πείσμα των δημοσκοπήσεων– η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει τη στήριξη της κοινωνίας.

Σε κατάσταση… συναγερμού έχει τεθεί και το ΚΚΕ, που ετοιμάζεται να δώσει ένα ηχηρό «παρών» στις κινητοποιήσεις. Όλα τα σωματεία που πρόσκεινται στο ΚΚΕ έχουν μπει σε φάση προετοιμασίας. Στον Περισσό εκτιμούν ότι η πανελλαδική απεργία της 9ης Νοεμβρίου μπορεί να αποτελέσει σταθμό για να αποκτήσουν οι εργατικοί-λαϊκοί αγώνες νέα δυναμική, με αιχμή τα μέτωπα της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας, της υγείας κ.ά.


Ανεξέλεγκτη η ακρίβεια! – Κάθε επτά ημέρες θα ανανεώνεται το «καλάθι»!

Με την ακρίβεια να έχει γίνει ανεξέλεγκτη, πόσα είδη να χωράει, άραγε, το «καλάθι του νοικοκυριού»; Την Τετάρτη κατατέθηκε η σχετική τροπολογία, η οποία προβλέπει ότι το «καλάθι» θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν κωδικό από κάθε κατηγορία προϊόντων (η αρχική λίστα περιλάμβανε 32 κατηγορίες, με 51 υποκατηγορίες προϊόντων), ο οποίος θα διατίθεται σε προσιτή τιμή συγκριτικά με τους υπόλοιπους κωδικούς της ίδιας κατηγορίας.

Η δημιουργία του «καλαθιού» θα είναι υποχρεωτική για όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση είχαν τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ και προαιρετική για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου. Το «καλάθι» θα ανανεώνεται κάθε επτά ημέρες, από Τετάρτη σε Τετάρτη, και στη θέση του εμφιαλωμένου νερού και των αναψυκτικών θα συμπεριληφθούν το αλεύρι και τα όσπρια. Και κάτι ακόμη σημαντικό: Οι αγορές των Ελλήνων καθοδηγούνται σε ποσοστό 70% από το κόστος του προϊόντος (54% ο μέσος όρος στην Ευρώπη) και σε ποσοστό 51% από τη γεύση.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Έντυπη έκδοση

Σχολιάστε εδώ