Απροστάτευτα τα παιδιά – Αργά το πήραν χαμπάρι οι Εισαγγελείς

Απροστάτευτα τα παιδιά – Αργά το πήραν χαμπάρι οι Εισαγγελείς

–Το παιδί πρέπει να είναι οχυρωμένο

Καλά, με τόσα περιστατικά κακοποιημένων παιδιών, κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι τι γινόταν; Από το 2016 μέχρι σήμερα, 8.500 γιατροί έχουν εκπαιδευτεί στην αναγνώριση της υποψίας της κακοποίησης, όπως και περίπου 3.000 δάσκαλοι και αστυνομικοί.

Ωστόσο, οι επαγγελματίες που μπορεί να έρθουν σε επαφή με παιδιά είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Και η επιμόρφωση είναι απαραίτητη για όσους δουλεύουν με παιδιά. «Δεν μπορεί να είσαι δίπλα σε ένα παιδί και να μην αναγνωρίζεις αν είναι κακοποιημένο»…

Δυστυχώς, όμως, μέχρι να σκάσει η… βόμβα και να… πιάσει δουλειά ο Εισαγγελέας, κανένα στόμα δεν είχε ανοίξει. Κανένας στη γειτονιά δεν έβλεπε τι γινόταν. Αλλά και οι γονείς δεν έπαιρναν χαμπάρι τι γινόταν στο σπίτι τους. Τίποτα δεν έβλεπαν; Πού ζούσαν; Δεν κουβέντιαζαν καθόλου στο σπίτι; Τα λεφτά από ποιον προέρχονταν; Ποιοι πλήρωναν για τα βίτσια τους και δεν έβγαινε τίποτα στον αέρα, στη γειτονιά;

Μέχρι που έσκασε ο… δυναμίτης. Και άναψε η φωτιά… Τότε άρχισαν να ανοίγουν τα στόματα…

Αποκαλυπτική είναι η κ. Βάνα Μαρκετάκη, διευθύντρια του σωματείου για την παιδική κακοποίηση «Ελίζα», που δημιουργήθηκε το 2008 από τη Μαρίνα Καρέλλα και τον σύζυγό της.

Στα παιδιά δεν υπάρχει η λέξη «συναίνεση»
Ξεκάθαρη είναι η κ. Βάνα Μαρκετάκη: «Θέλω να σας πω ότι 9 στις 10 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης συμβαίνουν εντός των τειχών του σπιτιού μας, εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, είτε από συγγενείς ή φίλους – άρα μόνο άτομα εκτός σπιτιού μπορούν να ευαισθητοποιηθούν και να δώσουν χείρα βοηθείας».

Κάθε πολίτης πρέπει να ενημερώνεται για όλα τα είδη βίας. Και ένας τρόπος ενημέρωσης είναι η ιστοσελίδα της δράσης του «Ελίζα» «Ασφαλές Άγγιγμα», το οποίο συμπεριλήφθηκε και στα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας.

Η κ. Βάνα Μαρκετάκη τονίζει, επίσης, ότι από τα 4 μέχρι τα 18 έτη η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική και τακτική. Και επισημαίνει: «Πρέπει ο πολίτης (η οικογένεια όλη) να ενημερωθεί σωστά. Στα παιδιά δεν υπάρχει η λέξη ‘‘συναίνεση’’. Είναι πάντα κακοποίηση. Όταν είσαι ενημερωμένος ως ενήλικας, είσαι καλύτερα τοποθετημένος. Ως παιδί είσαι καλύτερα οχυρωμένο».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: thetoc.gr


Σχολιάστε εδώ