Πέτρος Φιλίππου στο “Π”: Παντελώς άναρχο το τοπίο εγκατάστασης ανεμογεννητριών!

Πέτρος Φιλίππου στο “Π”: Παντελώς άναρχο το τοπίο εγκατάστασης ανεμογεννητριών!

-Ξεφυτρώνουν ανεξέλεγκτα φωτοβολταϊκά πάρκα!

Του
ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Δημάρχου Σαρωνικού


Την περασμένη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, η τοπική αυτοδιοίκηση κατήγαγε μια σπουδαία νίκη, αποδεικνύοντας ότι όταν οι φορείς της συσπειρώνονται, διεκδικώντας συντεταγμένα και επίμονα τα δίκαια των πολιτών, γίνονται θαύματα.

Δύο δήμοι που πολλές φορές δεν έχουν καν φωνή ενώπιον του κεντρικού κράτος, δήμοι περιφερειακοί, καταχωρημένοι στο παλιό εκλογικό υπόλοιπο Αττικής, οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, ένωσαν τις δυνάμεις τους προσπαθώντας να διατηρήσουν αλώβητο από ανεμογεννήτριες τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, δηλαδή το Πάνειο Όρος και τον Λαυρεωτικό Όλυμπο. Μη μπορώντας να βρουν το δίκιο τους στα θεσμικά όργανα του ελληνικού κράτους, μετά από ατελείωτες δικαστικές διαμάχες με τις εταιρείες ανεμογεννητριών, προσέφυγαν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και κάπου εκεί, στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 24 Οκτωβρίου, συνέβη το θαύμα.

Η Επιτροπή Αναφορών δέχθηκε όλα τα επιχειρήματα των δήμων και άφησε το θέμα ανοιχτό, ζητώντας περισσότερα στοιχεία. Το σημαντικότερο όλων, ζήτησε τον έλεγχο του ελληνικού κράτους σχετικά με την εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών για την προστασία του περιβάλλοντος κατά την ανάπτυξη αιολικών πάρκων. Έθεσε, με άλλα λόγια, τα θεμέλια προκειμένου να μπει μια τάξη στο παντελώς άναρχο τοπίο εγκατάστασης ανεμογεννητριών ανά την επικράτεια. Ένα τοπίο στο οποίο το συμφέρον των επιχειρηματιών και των διαπλεκόμενων εκπροσώπων τους στο κράτος κατισχύει απροκάλυπτα του δικαίου περιβάλλοντος. Κατισχύει του δικαίου και της βούλησης των τοπικών κοινωνιών.

Εμείς, οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, προσπαθήσαμε μέσω της αναφοράς μας να μεταφέρουμε αυτήν τη νοσηρή εικόνα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, διεκδικώντας λύση. Καταθέσαμε, συ­γκεκριμένα, ότι έχει προγραμματιστεί στο Πάνειο Όρος και στον Λαυρεωτικό Όλυμπο η εγκατάσταση περισσότερων των 50 ανεμογεννητριών και συνεχίζουν να εκδίδονται άδειες, μέσα από καταστρατήγηση αυστηρών ζωνών προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Διευκρινίζω ότι υπάρχουν Ζώνες Απολύτου Προστασίας Αδόμητων Περιοχών, κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και αναδασωτέες περιοχές, λόγω πρόσφατων πυρκαγιών.

Οι δρομολογούμενες εγκαταστάσεις αφορούν χαρακτηρισμένη περιοχή ως Ζώνη Δ, όπου επιτρέπεται χρήση αναψυχής και εγκατάσταση υπαίθριων καθιστικών. Για τον λόγο αυτό δεν είναι ανεκτή η δόμηση και ιδίως η διατήρηση υψηλών κατασκευών, άνω των 130 μέτρων, όπως είναι οι ανεμογεννήτριες. Με δεδομένο ότι πρέπει να τηρείται για κάθε περιοχή το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και η αρχή της αναλογικότητας προσφοράς σε πράσινη ενέργεια, γεγονός που δεν έχει τηρηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, επισημάναμε τα παρακάτω:

Α) Ήδη λειτουργεί το Ενεργειακό Κέντρο Ηλεκτροπαραγωγής Λαυρίου (Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Κερατέας – Λαυρίου) από τη δεκαετία του ’70, που συνεισφέρει καθημερινά έως και το 18,5% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας της Ελλάδας, με τέσσερις γραμμές υψηλής και υπερυψηλής τάσης να επιβαρύνουν το σύνολο της περιοχής μας.

Β) Σε πολλά σημεία ξεφυτρώνουν ανεξέλεγκτα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία αντικαθιστούν, δυστυχώς με γρήγορους ρυθμούς, τις ελάχιστες εναπομείνασες αγροτικές καλλιέργειες και τα οποία καλύπτουν, κατά πολύ, την προσφορά της περιοχής μας σε ενεργειακό απόθεμα.

Γ) Τα αιολικά πάρκα που χωροθετούνται στο Πάνειο Όρος αλλά και στον Εθνικό Δρυμό Λαυρεωτικής – Σουνίου συνεισφέρουν ελάχιστα (0,016%) στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας ζει στην Αττική, οι ελάχιστοι χώροι πρασίνου πρέπει να προστατευθούν ως αναγκαίο συστατικό για την ποιότητα ζωής των 5 εκατ. κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Εξάλλου, με το νέο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, που αυτήν την περίοδο συζητείται στη χώρα μας, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα ψηφιστεί, λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές ώστε να μπουν σε επιτήρηση κυρίως για να αποφευχθούν δυσμενείς οπτικές επιπτώσεις. Οι Δήμοι μας (Σαρωνικού και Λαυρεωτικής) είναι παράκτιοι, που βρέχονται από τον Σαρωνικό και τον Ευβοϊκό Κόλπο και αποτελούν σημαντικό τουριστικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες.

Σημαντική παράμετρος της εισήγησής μας ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών αποτέλεσε η δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ως αναγκαία συνθήκη, πριν από τον σχεδιασμό οποιασδήποτε ενεργειακής εγκατάστασης.

Εκ του αποτελέσματος κρίνουμε ότι η Επιτροπή Αναφορών έλαβε σοβαρά υπόψη όσα καταθέσαμε. Η απόφασή της να ελέγξει το ελληνικό κράτος σχετικά με την τήρηση ή μη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά την εγκατάσταση αιολικών σταθμών αυτό καταμαρτυρά. Η προσφυγή των δήμων μας, που επί της αρχής εκφράζει και τους 35 δήμους του «Δικτύου για την Αειφορία και την Ισόρροπη Ανάπτυξη και τις ΑΠΕ» αλλά και την ΚΕΔΕ, αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για την επίτευξη αυτού του στόχου. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα όταν ενεργεί συσπειρωμένα, αποτελεί έναν βαθιά δημοκρατικό θεσμό και τη βασική προϋπόθεση για την πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ