Έχει αυξηθεί η κακοποίηση ανηλίκων – Η φρίκη δεν έχει χρώμα και ηλικία

Έχει αυξηθεί η κακοποίηση ανηλίκων – Η φρίκη δεν έχει χρώμα και ηλικία

Την τελευταία εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας τρία διαφορετικά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και παιδεραστίας.

Το πρώτο αφορά τους αλλεπάλληλους βιασμούς και τη σεξουαλική εκμετάλλευση της 12χρονης από τον Κολωνό. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε συλληφθεί ένας 63χρονος, ο οποίος κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους ή ενώπιόν τους και γενετήσια πράξη με ανήλικο έναντι αμοιβής, κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν, πράξεις που κατηγορείται ότι διέπραξε εις βάρος ενός επτάχρονου και ενός οκτάχρονου αγοριού. Το τρίτο περιστατικό αφορούσε τη σύλληψη ενός 40χρονου «πατέρα» (!), ο οποίος κατηγορείται για την κατ’ εξακολούθησιν ασέλγεια εις βάρος της 14χρονης κόρης του.

Έχει αυξηθεί η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στην Ελλάδα; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αφού δεν υπάρχει οργανωμένη, κεντρική καταγραφή των αντίστοιχων δεδομένων, λένε οι επιστήμονες του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Η τελευταία μεγάλη έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο για την κακοποίηση των παιδιών στην Ελλάδα ήταν πριν από δέκα χρόνια και είχε δείξει ότι μόλις το 0,07% των περιστατικών παιδιών που είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά είχε καταγγελθεί. Στην πραγματικότητα, το 17% των παιδιών που μίλησε τότε ανώνυμα στους ερευνητές είχε δηλώσει σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, με το 7,5% να δηλώνει ότι υπήρξε επαφή σώματος.

Γύρω στο 3% των παιδιών αναφέρει στην παιδική του ηλικία απόπειρα βιασμού ή βιασμό, ένα παιδί σε κάθε τάξη, και όλα αυτά χωρίς συστηματική πολιτική καταγραφής.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, το «Χαμόγελο του Παιδιού» κατέγραψε αύξηση 27% στις αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών. Οι 557 αναφορές αυτού του εξαμήνου αφορούσαν 964 παιδιά – τα 14 είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά.

Στη δυσώδη υπόθεση του Κολωνού, οι καθώς πρέπει, ευυπόληπτοι πολίτες της διπλανής πόρτας έβγαλαν στην επιφάνεια την αρρώστια της ημιθανούς ελληνικής κοινωνίας.

Άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν για προκάλυμμα τη θρησκεία και τη σχέση με τις Αρχές φόραγαν τη νύχτα τον μανδύα του υπανθρώπου και συναγωνίζονταν για τα πρωτεία στην κατηγορία των βιαστών, παιδεραστών και των άθλιων διεστραμμένων που κακοποιούσαν παιδιά, επενδύοντας στη φρίκη.

Και φυσικά η φρίκη δεν έχει χρώμα, ηλικία, φύλο, ιδιότητα, κόμμα, εποχή. Είναι απλά φρίκη, συνώνυμο της σήψης.

Οι Αρχές πιστεύουν ότι ο παιδεραστής-συντονιστής δεν άρχισε τη δράση του στα 53 του χρόνια και ψάχνουν πολύ πίσω στον χρόνο. Η ερχόμενη εβδομάδα θα δείξει στοιχεία από τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές, που η «Κόλαση του Δάντη» θα φαντάζει ως συνηθισμένη.

Πιστεύουν ότι ήταν κύκλωμα προσοδοφόρο, με πολλά πλοκάμια και ισχυρή κάλυψη. Οι παρακολουθήσεις της Αστυνομίας, μετά την καταγγελία της θείας, φέρνουν στην επιφάνεια εικόνες στις οποίες πρωταγωνιστούν όλα τα πρόσωπα της νεοελληνικής τραγωδίας. Και ως πρωταγωνιστές μπορούν να περιγραφούν και συγγενικά πρόσωπα που έμαθαν και σιώπησαν.

Η έρευνα θα φέρει στην επιφάνεια και τον κομβικό ρόλο μιας «κλινικά νεκρής» οικογένειας, με μια μάνα και έναν πατέρα που πρέπει να αποδείξουν πώς μεγάλωσε τόσο άγαρμπα –και εν τη απουσία τους– ένα μικρό κορίτσι που απαντούσε στα μηνύματα που δεχόταν, σοκαριστικά. Θα δείξει η έρευνα επίσης ότι η φτώχεια και η ανέχεια μπορούν να οδηγήσουν παντού.

Μέχρι σήμερα η επιστήμη πίστευε ότι η φτώχεια και η πείνα μπορούν να οδηγήσουν παντού, αφήνοντας εκτός πλάνου το φίλτρο της μάνας. Η υπόθεση του Κολωνού μπορεί να διαψεύσει την επιστήμη.

Τα υπόλοιπα παιδιά της πολύτεκνης οικογένειας, που ζουν τώρα σε έναν χώρο του Παίδων «Αγία Σοφία», θα βοηθηθούν από τους ειδικούς να ρίξουν φως, με τις μαρτυρίες τους, για το αν συμμετείχαν στον εφιάλτη.

Κάποια από τα ΜΜΕ θα πρέπει να εξηγήσουν στο κοινό τους γιατί την επομένη μέρα του Κολωνού, ανέφεραν ότι το δωδεκάχρονο παιδί «πήγαινε επισκέψεις σε τρίτους», λες και είχε τη δικαιοπρακτική ικανότητα να κρίνει σαν ενήλικας!

Άλλωστε, όπως έλεγε ο Δάντης, «οι πιο καυτές θέσεις στην κόλαση είναι κρατημένες γι’ αυτούς που σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης διατηρούσαν περίεργη στάση και έπαιζαν παιγνίδια»…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ