Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου: Ο πολιτισμός εξανθρωπίζει  την επιχείρηση…

Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου: Ο πολιτισμός εξανθρωπίζει την επιχείρηση…

[Εξομολογήσεις…]

-Ταυτότητα είναι τα δικαιώματα που αποκτάς με τη γέννησή σου…

«Ως προς τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, η βασική πρόκληση αφορά τη νοοτροπία. Με θάρρος οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το ‘‘άντε κυρά μου να πλύνεις κανένα πιάτο’’ ήταν μια νοοτροπία βαθιά ριζωμένη στην Ελλάδα.

Όταν μιλάμε για πολιτισμό μιλάμε για ταυτότητα. Ταυτότητα είναι τα δικαιώματα που αποκτάς με τη γέννησή σου, η οικογένεια, η ιστορική κληρονομιά, τα σύμβολα, η κουλτούρα, ο ίδιος ο εαυτός μας.

Η Δύση της Αναγέννησης, της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης, ενσωμάτωσε την επιχειρηματικότητα μέσα στην κουλτούρα της. Δηλαδή μέσα στην πολιτισμική της ταυτότητα.

Αυτό ξεκίνησε πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, όταν στην Ολλανδία και στην Αγγλία του 16ου αιώνα άλλαξαν οι ηθικές νόρμες και η επιχειρηματική δράση, με στόχο το κέρδος, έγινε κοινωνικά αποδεκτή.

Πρώτα δηλαδή άλλαξαν ο λόγος και οι ιδέες και μετά ήρθε η αλλαγή στην τεχνολογία.

Ο πολιτισμός εξανθρωπίζει την επιχείρηση και η ανθρώπινη επιχείρηση προσφέρει στον πολιτισμό τα μέσα για τη διάχυσή του στην κοινωνία.

Ο σύνδεσμος της επιχειρηματικότητας με τον πολιτισμό είναι, δηλαδή, αυτό που ο Αλεξίς ντε Τοκβίλ ονόμασε habits of the mind – ‘‘οι συνήθειες του μυαλού’’».

Υπογραφή: Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ

Φωτο: eea


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ