Ο Guy Standing συνομιλεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη στην εκδήλωση του mέta «Το Πρεκαριάτο: Η νέα επικίνδυνη τάξη»

Ο Guy Standing συνομιλεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη στην εκδήλωση του mέta «Το Πρεκαριάτο: Η νέα επικίνδυνη τάξη»

Mε την ευκαιρία της μετάφρασης στα ελληνικά του βιβλίου του “Το Πρεκαριάτο: Η νέα επικίνδυνη τάξη” στο πλαίσιο της νέας εκδοτικής σειράς του mέta | Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού στις εκδόσεις “Τόπος”, ο συγγραφέας Guy Standing, καθηγητής του SOAS, συνομιλεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη για τις κοινωνικο-πολιτικές προκλήσεις της διάχυσης της εργασιακής επισφάλειας.

Προλογίζει και συντονίζει ο Σωτήρης Μητραλέξης, δρ. Πολιτικών Επιστημών, διευθυντής του ακαδημαϊκού τομέα του mέta | Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού.

Ο όρος πρεκαριάτο αποτελεί κοινό τόπο της πολιτικής και κοινωνικής ανάλυσης σήμερα — μολαταύτα, το βιβλίο που τον εισήγαγε δεν είχε μεταφραστεί προηγουμένως στη γλώσσα μας. Πρωτοδημοσιευμένο το 2011, “Το Πρεκαριάτο” του Guy Standing αποτελεί τον πρώτο απολογισμό μιας αναδυόμενης τάξης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρωτοφανή ανασφάλεια, μπαινοβγαίνοντας σε επισφαλείς θέσεις εργασίας που δίνουν μηδενική προοπτική και ελάχιστο νόημα και στη ζωή τους. Πέρα από την άχαρη ζωή που επιφυλάσσει στους πρεκάριους η παρούσα μετάλλαξη του καπιταλισμού, οι εσωτερικές διαιρέσεις του πρεκαριάτου έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνολική κοινωνική αστάθεια λ.χ. με την στοχοποίηση των μεταναστών ή άλλων ευάλωτων ομάδων και ενίσχυση του πολιτικού εξτρεμισμού. Ο Standing επιχειρηματολογεί υπέρ μιας νέας πολιτικής η οποία θέτει τους φόβους και τις προσδοκίες του πρεκαριάτου στο επίκεντρο μιας προοδευτικής στρατηγικής αναδιανομής και ασφάλειας του εισοδήματος.

Η μετάφραση του βιβλίου του Guy Standing στα ελληνικά, στο πλαίσιο της πρόσφατα εγκαινιασθείσας εκδοτικής σειράς του mέta | Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού στις εκδόσεις “Τόπος”, συνοδεύεται από νέο πρόλογο, στον οποίο ο συγγραφέας τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις της πανδημίας Covid-19 και τις επιπτώσεις της στο πρεκαριάτο.

Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και μνημονίου, δύο χρόνια πανδημίας και την πολεμική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που διαχέεται σήμερα με ολοένα και περισσότερες συνέπειες για την ενέργεια, τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και κατ’ επέκταση την εργασία, “Το Πρεκαριάτο” δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο (και) στη σημερινή Ελλάδα.

Ο Guy Standing είναι οικονομολόγος, καθηγητής και ερευνητικός εταίρος του SOAS στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Είναι επίσης επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Sydney, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge, εταίρος της British Academy of Social Sciences και της Royal Society of Arts, συνιδρυτής και επίτιμος συμπρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου για το Βασικό Εισόδημα/Basic Income Earth Network (BIEN), μέλος του Progressive Economy Forum, καθώς και μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος του mέta | Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού. Το 2016-19 ήταν σύμβουλος του υποψήφιου υπουργού Οικονομικών της βρετανικής αντιπολίτευσης John McDonnell. Υπηρέτησε ως διευθυντής του Προγράμματος Κοινωνικο-Οικονομικής Ασφάλειας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Συμβούλευσε σειρά διεθνών φορέων, υπήρξε διευθυντής ερευνών της Επιτροπής Πολιτικών Αγοράς και Εργασίας του Nelson Mandela ως προέδρου, και εφάρμοσε τις προτάσεις του για βασικό εισόδημα σε σειρά πιλοτικών προγραμμάτων.
Στα βιβλία του συγκαταλέγεται “Το Πρεκαριάτο”, μεταφρασμένο σε 25 γλώσσες, το The Corruption of Capitalism (τρίτη έκδοση, 2021), το “Βασικό Εισόδημα: Πώς να το επιτύχουμε” (στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Παπασωτηρίου), το “Plunder of the Commons” (2019) και το “The Blue Commons: Rescuing the Economy of the Sea” (2022). Το 2020 συνεργάστηκε με τους Massive Attack σε ένα βίντεο βασισμένο στο βιβλίο του “Battling Eight Giants: Basic Income Now” (2020).

Το mέta | Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού ιδρύθηκε το 2020 ως διεθνής ερευνητικός και ταυτοχρόνως καλλιτεχνικός οργανισμός, συνδεόμενος με το κόμμα MEΡA25, το κίνημα DiEM25 και την Προοδευτική Διεθνή. Αποβλέπει στην χαρτογράφηση χειραφετησιακών εναλλακτικών στην μεταπιταλιστική δυστοπία που ανοίγεται μπροστά μας. Στις έως τώρα δράσεις του mέta περιλαμβάνεται η δημοσίευση working papers, η δημιουργία ειδικής εκδοτικής σειράς στις εκδόσεις “Τόπος”, η πραγματοποίηση ημερίδων και στρογγυλών τραπεζιών, οι κινηματογραφικές προβολές στο πλαίσιο του mέta-cinema και της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, η παραγωγή εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής εκπομπής και η καλλιτεχνική περιοδεία mέta-μπουλούκι τα καλοκαίρια του 2021 και 2022.

Περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ