Εργασία στο σεξ – ορισμοί | νομικό πλαίσιο & σχολιασμός | στοχευμένη έρευνα σε τρανς πρόσωπα | θέσεις & προτάσεις

Εργασία στο σεξ – ορισμοί | νομικό πλαίσιο & σχολιασμός | στοχευμένη έρευνα σε τρανς πρόσωπα | θέσεις & προτάσεις

Ένα χρόνο μετά τον αδόκητο θάνατο της σπουδαίας ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και εκδότριας του Πολύχρωμου Πλανήτη, Μαρίνας Γαλανού, ο Πολύχρωμος Πλανήτης, το δικό της παιδί, όπως έλεγε η ίδια και υπερηφανευόταν,  με μεγάλη συγκίνηση παρουσιάζει το βιβλίο που είχε αφήσει στο συρτάρι, και που παρ’ όλο που ήταν ήδη αρκετά καταβεβλημένη ολοκλήρωσε μόλις δύο μήνες πριν φύγει από κοντά μας, είναι διαθέσιμο ως μέρος της πολύτιμης κληρονομιάς, παρακαταθήκης, αλλά και του αγώνα που είχε δώσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες στη χώρα μας, με την επιμονή, την υπομονή,τη θέρμη και την αγάπη που τη διέκρινε για τον άνθρωπο έως τις τελευταίες της στιγμές.

Το βιβλίο έχει τίτλο: “Εργασία στο σεξ – ορισμοί | νομικό πλαίσιο & σχολιασμός | στοχευμένη έρευνα σε τρανς πρόσωπα | θέσεις & προτάσεις“.

Η εισαγωγή και ο νομικός σχολιασμός είναι του Βασίλη Σωτηρόπουλου, ενώ ο πρόλογος είναι της Πάρβη Πάλμου. Τις συνεντεύξεις είχε κάνει η Άννα Απέργη.

Το βιβλίο γράφτηκε από τη Μαρίνα Γαλανού με αφορμή την πρώτη στοχευμένη έρευνα στις τρανς σεξεργάτριες που είχε διενεργήσει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών με την υποστήριξη της ILGA-Europe,  πέρα όμως την έρευνα αυτή καθ’ αυτή, η ιδιαίτερη αξία του είναι, πέρα τη καταγραφή της πραγματικότητας που βιώνουν οι τρανς σεξεργάτριες, αφενός μεν ο πολύ ενδιαφέρον νομικός σχολιασμός και η καταγραφή της ευρωπαϊκής νομολογίας (ΔΕΕ & ΕΔΔΑ) του δικηγόρου, στενού συνεργάτη και φίλου της Μαρίνας, Βασίλη Σωτηρόπουλου για τη σεξεργασία, αφετέρου οι προτάσεις που παραθέτει η Μαρίνα, αλλά και το προσχέδιο νομοσχεδίου που είχε συντάξει η ίδια και με το οποίο καταλήγει το βιβλίο ως παρακαταθήκη της και πρόσκληση προς την Πολιτεία ώστε η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι τρανς σεξεργάτριες να γίνει πιο ανθρώπινη.

 

Συγγραφέας
Μαρίνα Γαλανού
Εισαγωγή – Νομικός Σχολιασμός
Βασίλης Σωτηρόπουλος
Πρόλογος
Πάρβη Πάλμου 


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

“Η Μαρίνα Γαλανού μας άφησε σημαντική “κληρονομιά”, όχι θεωρητική και συμβολική, αλλά πρακτική, αγωνιστική και οραματική συνάμα. Είναι χρέος να συνεχίσουμε το μεγάλο έργο της για την αποτελεσματική εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις λόγω ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου. Η έρευνα για την εργασία στο σεξ που περιλαμβάνεται στο ανά χείρας βιβλίο, στο τελευταίο σύγγραμμά της, είναι πολύτιμη. Η καταγραφή της πραγματικότητας, της επιλογής ή μη, των κινδύνων, των νομοθετικών κενών και προβλημάτων και των ρεαλιστικών λύσεων δεν περιορίζεται σε μια επιβεβαίωση όσων υποψιαζόμαστε. Συμπληρώνεται και ολοκληρώνεται με την υπόδειξη του καθήκοντος που έχει η Πολιτεία να εξανθρωπίσει την εργασία στο σεξ, τόσο για τους παρέχοντες όσο και για τους αποδέκτες αυτής. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, το βιβλίο αυτό είναι μια έντονη υπόμνηση προς όλους όσοι ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι έχουν αφήσει μια μεγάλη περιοχή εκτός των ενασχολήσεών τους. Μια σοβαρή υπόμνηση προς τον νομοθέτη ότι οφείλει να αναλάβει την σχετική πρωτοβουλία της πλήρους και δίκαιης ρύθμισης. Ένα πρώτης τάξεως ερέθισμα για τα φωτισμένα μέλη του κοινοβουλίου και για μια ακομπλεξάριστη εκτελεστική ηγεσία που θα φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση, αξιοποιώντας την κληρονομιά της Μαρίνας”.


Εκδόσεις Πολύχρωμος Πλανήτης 

Είδος: Μελέτες – Δοκίμια
ISBN: 978-960-9423-18-2


Σχολιάστε εδώ