Θύελλα κατασχέσεων για χρέη 155 δισ. ευρώ σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία!

-38.116 πλειστηριασμοί ακινήτων
-Σε 1.378.297 οφειλέτες έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα!

Αισίως… φτάσαμε στο σημείο 4.230.900 οφειλέτες να χρωστούν 155 δισεκατομμύρια ευρώ στην Εφορία και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Είναι, πάντως, και… τυχεροί οι οφειλέτες, από τη στιγμή που με τον νέο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, ο κλοιός θα σφίξει αν οι οφειλέτες δεν προχωρήσουν σε κάποια ρύθμιση.

Και υπάρχει και ένα… δώρο για τους οφειλέτες, η κατάργηση της προσωπικής κράτησης.

Τα χρέη στην Εφορία έχουν εκτιναχθεί σε 112 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 26 δισ. ευρώ είναι… ανεπίδεκτα είσπραξης και τα υπόλοιπα 86 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, σε 1.378.297 οφειλέτες έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ 1.966.599 αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Να σημειωθεί ότι το 53,4% του συνόλου των οφειλετών έχει χρέη στην Εφορία που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχεται σε 43,4 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1 δισ. ευρώ μπορεί να έχει παραγραφεί.

700.000 ακίνητα έχουν υποθήκες!

Μέσα στους επόμενους μήνες έχουν προγραμματιστεί 11.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, ενώ έως τις 14 Οκτωβρίου είχαν προγραμματιστεί 38.116 πλειστηριασμοί.

Τα δάνεια για την αγορά κατοικίας από φυσικά πρόσωπα μέσω πλειστηριασμού θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα στεγαστικά (επιτόκιο, όροι κ.λπ.), με τη διαφορά ότι ο νομικός και ο τεχνικός έλεγχος του ακινήτου θα γίνονται χωρίς καθυστέρηση και σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών.

Η χορήγηση δανείων για την αγορά ακινήτου μέσω της πλατφόρμας e-auction θα βοηθήσει στη διάθεση ακινήτων μέσω πλειστηριασμών και ήδη εμφανίζεται υψηλό ενδιαφέρον από ιδιώτες που αναζητούν ακίνητα μέσα από ιστοσελίδες που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες και κυρίως οι εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει να διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν πωληθεί τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για δάνεια ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ που έχουν υποθήκες σε 700.000 ακίνητα αξίας 40 – 45 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου το ένα τρίτο εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί σε ρευστοποίηση τα προσεχή χρόνια.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ