Στην ανηφόρα κρούσματα και θάνατοι – Τα τέσσερα σενάρια Τσιόδρα
«Αποτύχαμε παταγωδώς», επισήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην ημερίδα «Οι επιδημίες και οι πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα», την οποία διοργάνωσε το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική.Η διαπίστωση αυτή –απομονωμένη από την υπόλοιπη αιτιολόγηση του καθηγητή– ήταν αρκετή για να ταράξει τα νερά, αφού ερμηνεύθηκε και σχολιάσθηκε ποικιλοτρόπως.
Ανέφερε κάτι πολύ απλό ο κ. Τσιόδρας, που το γνωρίζει και η πιο μικρή ιδιωτική επιχείρηση, αλλά το κράτος το αγνοεί, ότι «η επικοινωνία κινδύνου χρειάζεται ειδικούς, ομάδα, συνεργασία, να ανιχνεύεις τι πιστεύει το κοινό σου (public perception). Κάτι που αποτύχαμε. Παταγωδώς».
«Δεν ξέρω αν αποτύχαμε γιατί έφυγα εγώ από το προσκήνιο ή βγήκαν όλοι οι άλλοι.
Αποτύχαμε γιατί σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε την επιστήμη και εμπιστευόμασταν την ιδεοληψία μας.
Το κύριο οικοδόμημα της επικοινωνίας κινδύνου χτίζεται πάνω στην εμπιστοσύνη απέναντι στον γιατρό, στον επιστήμονα, στον ειδικό, ο οποίος θα αναλύσει την επικοινωνία κινδύνου.
Ζήσαμε άπειρες ψευδείς ειδήσεις και ακόμα ζούμε», κατέληξε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι τουλάχιστον 40.000 ανθρώπινες ζωές σώθηκαν στη χώρα μας χάρη στον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού.
Τα τέσσερα σενάρια
Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα, παρουσίασε τα εξής τέσσερα σενάρια:
• Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι παραλλαγές του κορονοϊού θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, γεγονός το οποίο θα οδηγεί σε φθίνουσα ανοσία. Σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστούμε νέα εμβόλια. Στη χώρα μας για την ώρα απόλυτα κυρίαρχη είναι η μετάλλαξη Όμικρον και η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 (κατά 98%), για τις οποίες έχουμε προστασία πλέον με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.
• Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι θα υπάρξει παράλληλη κυκλοφορία κορονοϊού και γρίπης. Στην περίπτωση αυτή είναι βέβαιο ότι θα έχει συνέπειες στα άτομα άνω των 60 ετών, γι’ αυτό και πρέπει άμεσα ο πληθυσμός της ηλικιακής αυτής ομάδας να εμβολιαστεί και για τους δύο ιούς.
• Το τρίτο σενάριο προβλέπει ότι μπορεί να μην αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό τα εμβόλια και οι θεραπείες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Για να προλάβουμε μια τέτοια εξέλιξη, θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, ώστε να παρέχονται τα αντιικά φάρμακα σε όσους τα χρειάζονται.
• Το τέταρτο σενάριο, που είναι και το πιο αισιόδοξο, προβλέπει ότι:
α) Όλα τα στελέχη που θα ακολουθήσουν θα προέρχονται από τη μετάλλαξη Όμικρον, έναντι της οποίας έχουμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανοσία αλλά και το όπλο του επικαιροποιημένου εμβολίου.
β) Οι κοινωνίες φαίνονται έτοιμες να επανέλθουν στην κανονικότητα, έχοντας αποδεχθεί ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και αφορούν κυρίως τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους.
Όσον αφορά το πότε θα τελειώσει η πανδημία, ο κ. Τσιόδρας είπε: «Μακάρι να ήταν τόσο απλό.
Φαίνεται ότι η επείγουσα φάση αρχίζει και υποχωρεί. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν την κατάσταση, γιατί εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις».
Και πρόσθεσε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι βλέπουμε το τέλος της πανδημίας στο άκρο του τούνελ. Εγώ βλέπω μια αρχή».
Αυξάνονται οι δείκτες
Σταθερά σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε την εβδομάδα 10 – 16 Οκτωβρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, ωστόσο αυξητική τάση παρουσιάζεται στα κρούσματα, στις νέες νοσηλείες και στους θανάτους.
Ειδικότερα, καταγράφηκαν 55.242 κρούσματα (51.184 την προηγούμενη εβδομάδα, 8% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των λοιμώξεων.
Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.081.981, εκ των οποίων το 52% αφορά γυναίκες.
Επίσης καταγράφηκαν 107 θάνατοι, εκ των οποίων οι 13 (12%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης Covid-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.426 θάνατοι (96% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω).
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.