Σταύρος Αρναουτάκης στο “Π”: Η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής
Του
ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ
Περιφερειάρχη Κρήτης
Η πρόσφατη Έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή αποτυπώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την καθοριστική συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα. Ένα νέο κλίμα διαμορφώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, διαφορετικό από το σημερινό, περισσότερο ασταθές και με εντονότερες επιπτώσεις για τη φύση, τους παραγωγικούς τομείς, τις οικονομίες και εντέλει τις κοινωνίες.
Η πιο ακραία έκφραση της κλιματικής αλλαγής, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος, είναι η εκδήλωση φυσικών καταστροφών. Η προστασία του πολίτη, η πρόληψη, η εκτίμηση της κατάστασης, η προσαρμογή και η ανθεκτικότητα των υποδομών είναι έννοιες που τίθενται στο επίκεντρο, τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας όσο και την ώρα του φαινομένου. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη διατήρηση και στην προστασία των φυσικών πόρων, υπό το πρίσμα των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν τεθεί για το 2030.
Για την Περιφέρεια Κρήτης η προστασία της ανθρώπινης ζωής, όταν αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή φυσικών καταστροφών, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Με αυτό το δεδομένο, τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε άμεση συνεργασία με όλα τα σώματα ασφαλείας, τις εθελοντικές οργανώσεις, τους δήμους και του αρμόδιους φορείς, με στόχο να διευρύνουμε το δίκτυο και τον ρόλο της Πολιτικής Προστασίας.
Επιπρόσθετα, το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή αναδεικνύει νέες ανάγκες αλλά και νέες προτεραιότητες, οι οποίες διασταυρώνονται με κρίσιμους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς, επηρεάζοντας κατά συνέπεια άμεσα το αναπτυξιακό μοντέλο της Κρήτης. Παράλληλα, επιβάλλουν μια νέα στρατηγική, που θα αναπτύσσεται σε βάθος χρόνου και θα απαντά σε πιέσεις που ήδη καταγράφονται.
Ο μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την ανάκαμψη (κοινωνική, οικονομική, τουριστική) των περιοχών που πλήττονται είναι η νέα πραγματικότητα, τόσο από τη σκοπιά της προσαρμογής όσο και του μετριασμού. Σχεδιασμός που οφείλει να αξιοποιεί τους χρηματοδοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε η συμπληρωματικότητα δράσεων και πιστώσεων να πολλαπλασιάσει τη δυναμική των περιφερειών και των δήμων, για να διαθέτουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν μελέτες, να αποκαθιστούν τις πληγείσες υποδομές, να θωρακίζουν τις υπάρχουσες και βεβαίως να σχεδιάζουν με βάση τα νέα δεδομένα.
Υπό αυτό το πρίσμα, η στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης σχετικά με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αφορά δύο αλληλεξαρτώμενα πεδία πολιτικής: την ενεργή περιβαλλοντική διαχείριση και την αποτελεσματική διακυβέρνηση.
Ειδικά στην εποχή της κλιματικής αλλαγής η σύγχρονη οπτική δεν επικεντρώνεται μόνο στην αντιμετώπιση, αλλά απαιτεί τον μέγιστο βαθμό πρόληψης και ετοιμότητας.
Η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη προχωρήσει σε αυτό, αναπτύσσοντας νέα προϊόντα και μηχανισμούς για την αξιοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων, τόσο στην περιβαλλοντική αφύπνιση όσο και για τη συνδρομή στην Πολιτική Προστασία. Αξιοποιώντας τα διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα, δημιουργήθηκε η Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών GIS-Crete. Μέσω αυτής, εστιάζουμε στη διάχυση της πληροφορίας προς το κοινό αλλά και στην υποστήριξη της διοίκησης στη λήψη των βέλτιστων αποφάσεων, για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί. Διαμορφώνεται, με αυτόν τον τρόπο, μια νέα αντίληψη στην τοπική αυτοδιοίκηση, ένα σύγχρονο πλαίσιο ενημέρωσης, διάδρασης, σχεδιασμού, πρόληψης και προπαρασκευαστικών ενεργειών.
Τα τελευταία χρόνια και ύστερα από τα υψηλής έντασης ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την Κρήτη, η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με τους εμπλεκόμενους φορείς του Κράτους αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα. Η πρόβλεψη, η προετοιμασία και η πλήρης επίγνωση των συνθηκών διαμορφώνουν μια συνολική πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με σχεδιασμό και σωστή προετοιμασία.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ