Πάνος Σκουρλέτης: Με ευθύνη της κυβέρνησης ζούμε μνημονιακές καταστάσεις χωρίς να είμαστε σε μνημόνιο

Η ελληνική κοινωνία υφίσταται μνημονιακά σοκ, χωρίς να είμαστε σε μνημόνιο, επειδή η κυβέρνηση αρνείται να λάβει δομικά μέτρα περιορισμού της ακρίβειας και συντηρεί τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, την ίδια ώρα που ο δείκτης της αγοραστικής δύναμης δείχνει την πραγματική δεινή θέση ενός μεγάλου κομματιού του πληθυσμού, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, περί της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, σημείωσε ότι αυτή συμπληρώνεται από την προώθηση της έναρξης διαλόγου για την ΑΟΖ και, τελικά, την προσφυγή στην Χάγη, ως ένα συνολικό πακέτο, ενταγμένο σε συγκεκριμένη στρατηγική διαλόγου.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Για τα ζητήματα της ακρίβειας

Θα παρέμβουμε στα ζητήματα της κρίσης; Αυτό κάνει μια κυβέρνηση, δεν είναι «τροχονόμος» των διεθνών καταστάσεων, δεν καταγράφει απλώς, δεν περιγράφει, δεν είναι δημοσιογράφος, δεν είναι σχολιαστής. Χρειάζονται αποφασιστικές πολιτικές. Ένας αψευδής δείκτης της δεινής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται το μεγάλο κομμάτι τις ελληνικής κοινωνίας, είναι ο δείκτης της αγοραστικής δύναμης στην Ελλάδα, του διαθέσιμου εισοδήματος σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί, οριακά είμαστε καλύτερα από ένα – δυο χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλγαρίας. Αυτό για να βλέπουμε τα πράγματα πως είναι πραγματικά, συνυπολογίζοντας τα εισοδήματα και τον υψηλότατο πληθωρισμό που έχουμε. Δεν έχει κάνει τίποτα η κυβέρνηση για να παρέμβει σε αυτή την κατάσταση.

Οι προτάσεις είναι πολύ συγκεκριμένες, τα «όπλα» είναι δεδομένα. Μειωμένος ΦΠΑ σε μια σειρά βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Δεν το κάνει διότι βολεύεται, μέσα από τα υπερέσοδα του ΦΠΑ της ακρίβειας, για να μπορεί να λέει μετά ότι τάχατες κάνει κάτι για την ενεργειακή κρίση. Ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα για την ενεργειακή κρίση, απλώς την επιδοτεί στις υψηλότατες τιμές και κάνει πλάτη στα υπερκέρδη των παραγωγών και των προμηθευτών.

Πέρα από τα θέματα της αισχροκέρδειας, διότι ιστορικά, όταν υπάρχει μια κρίση κάθε φορά γεννιούνται τέτοια φαινόμενα, είναι μια δομική αδυναμία του σημερινού συστήματος, υπήρχαν προτάσεις σε σχέση με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Είναι φανερό γιατί δεν το κάνει. διότι αυτή τη στιγμή βολεύεται και φτιασιδώνει τη μεγάλη εικόνα των δημόσιων οικονομικών, την ίδια ώρα, όμως, ο κόσμος, χωρίς να είμαστε σε μνημόνιο, είναι σαν να ζει σε μνημονιακές καταστάσεις. Αυτό που συμβαίνει με το ρεύμα είναι όπως το σοκ που είχε πάθει η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου με τον ΕΝΦΙΑ. Ξέρετε ότι μικρές επιχειρήσεις, σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κλείνουν; Πλήρωνε ο άλλος 1800 ευρώ ρεύμα και τώρα πληρώνει 6.500, διότι αυτοί δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα, εξαιρούνται. Είναι διπλή και τριπλή η ευθύνη της κυβέρνησης, γύρω από αυτά τα ζητήματα. Έχουμε, λοιπόν, εκ του αποτελέσματος μια απόλυτη αποτυχία στη διαχείριση της κρίσης και μία προσπάθεια, όπως και στα ζητήματα της πανδημίας, όταν μας λέγανε ότι «δεν φταίμε εμείς, φταίει η πανδημία, εξωτερικοί παράγοντες». Μα εδώ ήμασταν πρωταθλητές στις απώλειες ζωών ανά εκατομμύριο, δεν ήταν παντού στην Ευρώπη. «Φταίει ο πόλεμος». Μα όλοι αντιμετωπίζουν τον πόλεμο, αλλά εδώ έχουμε το ακριβότερο ρεύμα.

Απευθυνόμενος στην βουλεύτρια της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή: Γεμίσατε τις τσέπες των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών ενέργειας με τα λεφτά των φορολογουμένων και τα λεφτά του ταμείου Μετάβασης, που προορίζονται για την πράσινη ανάπτυξη. Αυτό κάνετε, πριμοδοτείτε την κερδοσκοπία. Συμφωνώ με τα νούμερα που είπατε, αλλά κερδοσκοπείτε εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, μαζί με κάποιους ολιγάρχες της ενέργειας. […] Μας βάλατε στα μνημόνια, ζητάτε και τα ρέστα. Κάνετε πολιτική με τα 37 δισεκατομμύρια που σας αφήσαμε, ζητάτε και τα ρέστα. Κατεβάστε λίγο τους τόνους. Χρεοκοπήσατε την κοινωνία, χρεοκοπήσατε την οικονομία, ζητάτε και τα ρέστα. Έλεος! Παγώνει ο κόσμος και κλείνουν μαγαζιά, πέστε μας τι θα κάνετε γι’ αυτό. Ένα ευρώ  από την φορολογία των υπερκερδών πήρατε; Ένα ευρώ.

Για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην περιοχή της Κρήτης

Η πρόταση αφορά την επέκταση των 12 μιλίων ανατολικά της Κρήτης και προφανώς δεν αφορά τα άλλα νησιά. Εκεί είναι ένα θέμα που συνδέεται με το casus belli. Αλλά δεν στέκεται μόνο εκεί η πρόταση. Η πρόταση λέει να γίνει αυτό, να ξεκινήσουν συζητήσεις για την ΑΟΖ και να πάμε στην Χάγη. Είναι μια πρόταση πακέτο, ενταγμένη σε μία στρατηγική διαλόγου πολύ συγκεκριμένη, με όρους και προϋποθέσεις. […] Στην ΚΕ υπήρξε μία πρόταση η οποία έλεγε να μην τοποθετηθούμε επ’ αυτού στην παρούσα συγκυρία, αλλά άμεσα, σε μία επόμενη συζήτηση, να δούμε συνολικά το πακέτο των εθνικών, ελληνοτουρκικών ζητημάτων, κάτω από τη σκιά και του εξελισσόμενου πολέμου. Αυτή η πρόταση ήταν διαδικαστική, για να συζητηθεί το όλο θέμα τις επόμενες ημέρες.

Για τους εξοπλισμούς

Αναγκαίοι εξοπλισμοί υπάρχουν και γι’ αυτό αρκετούς από αυτούς τους έχουμε υποστηρίξει, αλλά να είναι σίγουρη η κυβέρνηση ότι δεν θα την αφήσουμε να κάνει αδιαφανείς εξοπλισμούς, να ακολουθεί μία πολιτική υπερεξοπλισμών, στη βάση μιας ρητορείας η οποία, πολλές φορές, αποσκοπεί σε εσωτερικά πολιτικά κοινά. Διότι αντιλαμβανόμαστε ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού μετράνε, έχουν αξία. Δεν μπορεί να μαθαίνουμε μετά από κάθε ταξίδι, μετά από κάθε διεθνή συνάντηση και ένα νέο πακέτο εξοπλισμών, που δεν έρχεται ως εισήγηση από τους αρμόδιους στρατιωτικούς επιτελείς.

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη εδώ: https://youtu.be/GMnlk9sn108


Σχολιάστε εδώ