Νάντια Γιαννακοπούλου στο “Π”: Εθνική ενότητα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Νάντια Γιαννακοπούλου στο “Π”: Εθνική ενότητα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Της
ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής


Ζούμε δύσκολες στιγμές όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία δεν ανεβάζει μόνο την επιθετική ρητορική της. Δεν αυξάνει μόνο την ένταση. Ουσιαστικά, κατηγορώντας την Ελλάδα για «αθέτηση διεθνών συμφωνιών», αμφισβητώντας την κυριαρχία στα νησιά μας, ψευδόμενη για τη στάση της χώρας μας απέναντι στους μετανάστες, εργαλειοποιώντας τους, προβάλλοντας χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ανασύροντας το διεθνώς ανυπόστατο τουρκολιβυκό σύμφωνο, που ούτε η Λιβυκή Βουλή έχει ψηφίσει, μοιάζει να λανσάρει το αφήγημά της, το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποτελέσει τη βάση μιας τυχοδιωκτικής ενέργειας σε βάρος της πατρίδας μας.

Πολύ χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη προκλητική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της χώρας μας ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TVNET είπε ότι «όποιος και να απειλεί την Τουρκία ισχύει το ότι μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά», ενώ για τις ΗΠΑ είπε ότι «χάλασε το ζύγι στο ζήτημα της ισορροπίας». Επανέλαβε τις ανυπόστατες αιτιάσεις της Άγκυρας, υποστηρίζοντας ότι: «Η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, που υπογράφηκαν για την ειρήνη. Ο λόγος αποστρατιωτικοποίησής τους ήταν αυτός. Για τη συνέχιση της ειρήνης πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Άρα θέλει σύγκρουση, δεν θέλει ειρήνη. Και αυτό πρέπει να απαντηθεί από εμάς». Συνεχίζοντας δε το παραλήρημα ανέφερε: «H Ελλάδα είναι ενοχλημένη επειδή η Τουρκία είναι παγκόσμιος παίκτης. Δεν το χωνεύουν αυτό. Η Ελλάδα όλο κατηγορεί την Τουρκία πως δεν συμμετέχει στις κυρώσεις. Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατικοποιημένων νησιών. Η Ελλάδα πανικοβλήθηκε με τις επιστολές μας, που εξηγήσαμε πως αυτό το θέμα έχει άμεση σχέση με την κυριαρχία των νησιών».

Ο κ. Τσαβούσογλου δεν είναι ασφαλώς ο μόνος που προκαλεί. Καθημερινά, ο ίδιος ο κ. Ερντογάν αλλά και άλλοι αξιωματούχοι της Άγκυρας μάς επιτίθενται, βυσσοδομούν εναντίον μας και προσπαθούν να δημιουργήσουν ψευδή εικόνα της πραγματικότητας. Μιμούνται την τακτική Πούτιν, που εισέβαλε βάρβαρα στην Ουκρανία γιατί, υποτίθεται, ήθελε να αντιμετωπίσει τους ναζιστές! Τα ίδια κάνουν όλοι οι αυταρχικοί, αναθεωρητές ηγέτες. Ειδικά ο Ερντογάν, που βλέπει να απομονώνεται διεθνώς, βλέπει τις ΗΠΑ να του λένε «πάρε θέση στη νέα γεωστρατηγική πραγματικότητα, γιατί τα ανατολίτικα παζάρια δεν περνάνε» και την ΕΕ να παγώνει τη σχέση ένταξης της χώρας του στην ΕΕ και έτσι αντιδρά έντονα και σπασμωδικά. Ταυτόχρονα, κυβερνά μια χώρα με πληθωρισμό που έχει ξεπεράσει το 80% και με την οικονομία στα πρόθυρα ολικής κατάρρευσης. Όμως αυτές ακριβώς οι ενέργειες τον καθιστούν επικίνδυνο.

Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Έχει στέρεο προσανατολισμό στη Δύση, δεν λοξοκοιτάζει στη Ρωσία του Πούτιν, στο όνομα μιας «ευέλικτης πολιτικής», όπως πρότειναν κάποιες δυνάμεις στη χώρα μας. Διαθέτει ισχυρές συμμαχίες και ισχυρότερο στρατό μετά τα τελευταία εξοπλιστικά προγράμματα. Το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει σταθερή θέση, όπως ταιριάζει στον πατριωτικό χαρακτήρα του, σε όλα τα κρίσιμα θέματα: Καθαρή θέση για την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και στήριξη της χώρας που δέχεται επίθεση. Υπερψήφιση της Ελληνογαλλικής και Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας. Υπερψήφιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Εμείς δεν έχουμε καμιά σχέση με την επαμφοτερίζουσα στάση άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ούτε με την ενοχοποίηση της χώρας από στελέχη της, που αυτές τις κρίσιμες ώρες προσπαθούν σταθερά να εμφανίσουν τη χώρα μας ως απάνθρωπη απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες.

Η κατάσταση απαιτεί ομοψυχία και συστράτευση όλων, χωρίς ναι μεν αλλά, ούτε θέσεις όπως αυτές που είδαμε στην περίπτωση του δήθεν θανάτου παιδιού σε νησίδα στον Έβρο, που θολώνει –εσωτερικά και, κυρίως, εξωτερικά– την εικόνα μας. Η κυβέρνηση πρέπει να συζητά και να ενημερώνει τα κόμματα για τα πάντα, επιδιώκοντας ενιαίο εθνικό μέτωπο. Ό,τι και να λέμε, υπάρχει κίνδυνος για κάποιο θερμό ή πολεμικό επεισόδιο, έστω μικρής διάρκειας και κλίμακας. Γι’ αυτό, στα εθνικά θέματα οφείλουμε να έχουμε μία φωνή. Όπως και απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας πρέπει να παρέμβουμε πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά προς την ΕΕ, ζητώντας της να παγώσει τα προγράμματα και τις συμφωνίες εξοπλισμού της Τουρκίας από χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία. Το ίδιο πρέπει να πράξουμε και μέσα στο ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μην κάνει τον Πόντιο Πιλάτο, όπως συνηθίζει να κάνει, ο σημερινός ΓΓ. Και τα δύο αυτά θέματα τα έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ, διά του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη, σε διεθνή φόρα. Ας το κάνουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ας το κάνουμε αποφασιστικά και ως χώρα.

Και ας μην ξεχνάμε ότι μαζί με την ισχυροποίηση της χώρας, τις διεθνείς συμμαχίες, τις χρήσιμες και κατάλληλες διπλωματικές κινήσεις, το αρραγές εθνικό μέτωπο είναι ο βασικός παράγοντας ουσιαστικής αντιμετώπισης κάθε κρίσης, ειδικά όταν μαζεύονται πολλά σύννεφα. Πάνω από όλα η Ελλάδα και η εθνική κυριαρχία της. Αυτή ήταν και είναι η διαχρονική και θεμελιακή θέση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ήταν και είναι το πανίσχυρο όπλο για τη χώρα μας μπροστά σε τέτοιες κρίσεις.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ