Ηλίας Αποστολόπουλος στο “Π”: Θα είμαστε πάντα δίπλα στους συνανθρώπους μας

Ηλίας Αποστολόπουλος στο “Π”: Θα είμαστε πάντα δίπλα στους συνανθρώπους μας

Του
ΗΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Δημάρχου Παπάγου – Χολαργού


Όπως όλα δείχνουν, μπήκαμε για τα καλά σε μια νέα κρίση, την ενεργειακή. Μας περιμένει μια δύσκολη περίοδος, όπως και όλη την Ευρώπη, λόγω της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά την οικονομική και την υγειονομική κρίση, λόγω της πανδημίας, ακραία σενάρια ακούγονται όλο και πιο συχνά για το πώς θα αντεπεξέλθουμε στον χειμώνα που έρχεται. Ήδη χώρες της Ευρώπης έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται με μέτρα που θυμίζουν άλλη εποχή.

Η ανησυχία όλων μας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και φυσικά εμάς των δημάρχων, αφού η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από όλο αυτό που συμβαίνει.

Δεν σας κρύβω ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα. Όσον αφορά τα έργα, η ενεργειακή κρίση, παράλληλα με τις μεγάλες αυξήσεις των πρώτων υλών, δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας για την έγκαιρη και ορθή εκτέλεση των έργων.

Πέρα από αυτό όμως, όπως και στη διάρκεια των προηγούμενων δύσκολων χρόνων για τη χώρα, οι δήμοι καλούμαστε για μία ακόμα φορά να βάλουμε πλάτη, προκειμένου να στηριχθούν οι κοινωνίες μας.

Οι εξελίξεις προκαλούν μια σειρά συνεπειών, αγγίζοντας όλα τα νοικοκυριά της χώρας, που από τη μια πλευρά πρέπει να πληρώσουν τις πολύ αυξημένες τιμές της ενέργειας και από την άλλη πλευρά πρέπει να περιορίσουν, όσο μπορούν, την κατανάλωση ενέργειας.

Πολλοί δήμοι ενδέχεται να γονατίσουν οικονομικά, κάτω από το ιδιαίτερα αυξημένο λειτουργικό κόστος ενός πλήθους σημαντικών ενεργοβόρων υποδομών, όπως είναι οι σχολικές μονάδες, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα δημοτικά κτίρια κ.λπ.

Στον δήμο μας έχουμε ήδη πάρει κάποια μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, σε δημοτικά κυρίως κτίρια, και θα πάρουμε και άλλα αν χρειαστεί, χωρίς όμως να επηρεάζεται η καθημερινότητα και η ασφάλεια των πολιτών μας και φυσικά χωρίς να γίνουν περικοπές στη θέρμανση των σχολικών κτιρίων.

Εμείς εδώ προνοήσαμε και πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε ένα μεγάλο, φιλόδοξο πρόγραμμα για τον οδοφωτισμό. Με αυτό εξασφαλίσαμε εντυπωσιακά καλύτερα αποτελέσματα τόσο στον φωτισμό της πόλης όσο και στην εξοικονόμηση ενέργειας, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%.

Ο δήμος μας έχει ως στρατηγική του επιλογή, εκτός από την υλοποιηθείσα ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού, τις εξής παράλληλες δράσεις:

• Να αναβαθμίσει ενεργειακά το σύνολο των δημοτικών κτιριακών υποδομών του, εντασσόμενος σε συναφή προγράμματα («ΗΛΕΚΤΡΑ» κ.λπ.), ώστε και σε αυτόν τον τομέα να μειώσει το σημερινό κόστος ενέργειας. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε σχολείο και παιδικό σταθμό της πόλης μας.
• Να δημιουργήσει ενεργειακή κοινότητα και να προβεί σε χρήση του net metering ή του virtual net metering, για τη μέγιστη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μέσω υβριδικών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής, αποθήκευσης ενέργειας.

Σε έναν ορίζοντα πενταετίας, θα επιχειρήσουμε να καλύψουμε το σύνολο των ενεργειακών καταναλώσεων με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και να αποτελέσουμε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό δήμο με περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι περισσότερες δράσεις των ΑΠΕ σε επίπεδο ΕΕ θα γίνονται πλέον με χρήση των δικαιωμάτων ρύπων και είναι προφανές ότι το σύνολο των ενεργειών και των δράσεών μας θα κινείται σε αυτήν τη γραμμή, επενδύοντας στο μέλλον και πάντα σεβόμενοι τα τέλη των δημοτών μας, τα οποία εισπράττουμε για να τους τα επιστρέφουμε σε αυξημένη παροχή ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Εκτός όμως από αυτά, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε δυσκολία και να βοηθήσουμε όποιον συμπολίτη μας έχει ανάγκη. Θα είμαστε πάντα δίπλα στους συνανθρώπους μας, όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια, μέσω των κοινωνικών μας δομών, που έχουν επεκταθεί. Θα είμαστε παρόντες με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί είμαστε μια αλληλέγγυα κοινωνία, μια πόλη που νοιάζεται για τους πολίτες της.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ