Η «γύμνια» της τουρκικής μεταναστευτικής πολιτικής

Η «γύμνια» της τουρκικής μεταναστευτικής πολιτικής

–Επιβεβαίωση της έλλειψης σεβασμού των διεθνών υποχρεώσεων


Του
ΧΡΗΣΤΟΥ Θ. ΜΠΟΤΖΙΟΥ


Οι εικόνες των γυμνών προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν από το τουρκικό έδαφος στο ελληνικό μέσω του Έβρου, έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Οι σκηνές που προβλήθηκαν από τα πιο γνωστά διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το CNN, το BBC, η γαλλική τηλεόραση κ.ά., εκφράζουν απόλυτα και παραστατικά τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί και εφαρμόζει το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο από ετών εισπράττει γενναία οικονομική βοήθεια από οικεία διεθνή θεσμικά όργανα όπως και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το επεισόδιο που συνέβη πρόσφατα (14 Οκτωβρίου), με τις σκηνές που καταγράφηκαν από τους έλληνες συνοριοφύλακες, αποτελεί αδιάψευστο γεγονός, το οποίο επιβεβαιώθηκε και από τις προσωπικές μαρτυρίες των 92 παθόντων, ασιατικής και αφρικανικής προέλευσης (Αφγανοί, Ιρανοί, Πακιστανοί, Μαροκινοί, Μπαγκλαντεσιανοί). Επιβεβαιώθηκε και από τη FRONTEX, που επιβλέπει τη ροή προσφύγων και οικονομικών μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι οποίοι επιχειρούν, είτε λόγω εσωτερικής ανασφάλειας είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών στις χώρες προέλευσης, να καταφύγουν στις χώρες της ΕΕ, με κύρια σημεία εισόδου την Ελλάδα και Ιταλία.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τις σκηνές των γυμνών προσφύγων «ως έσχατο εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», ενώ επισήμανε την ανάγκη διεθνοποίησης του θέματος.

Ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε με επιστολή του και προφορικά τους ομολόγους του της ΕΕ στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, που συνήλθε προ ημερών στο Λουξεμβούργο, στην οποία αναλύει λεπτομερώς το περιστατικό, όπως και τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που χρησιμοποιεί το Προσφυγικό προς εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων, πολιτικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων. Η τελευταία εκβιάζει, με την εργαλειοποίηση του Προσφυγικού (όρος που, ομολογώ, δεν μου αρέσει, αλλά έχει επικρατήσει τελευταίως και χρησιμοποιείται ευρέως από τα τηλεοπτικά δίκτυα και τα ΜΜΕ), την ΕΕ και τις χώρες-μέλη χωριστά, απειλώντας ότι θα επιτρέψει τη ροή τους προς την Ευρώπη, γεγονός που θα προκαλούσε μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Στην επιστολή του, ο έλληνας υπουργός χαρακτηρίζει την τουρκική συμπεριφορά προκλητική και απάνθρωπη, ενώ εκφράζει την έντονη ανησυχία του σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, που εκτός άλλων παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπισμού και τις ευρωπαϊκές αξίες. Συγχρόνως εκφράζει τη προσήλωση της Ελλάδος στον σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων και ότι η χώρα μας δεσμεύεται στην τήρηση των κανόνων που απορρέουν από την ιδιότητά της ως μέλους της ΕΕ. Καταλήγει με έκκληση για κοινή δράση προς αντιμετώπιση του Προσφυγικού και την ανάγκη για επίδειξη αλληλεγγύης.

Σε ανάλογο πνεύμα και αναλυτικότερη στην περιγραφή του συμβάντος ήταν η επιστολή που απηύθυνε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προς την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και άλλους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμικούς φορείς, αρμόδιους για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Η αντίδραση των τουρκικών αρχών και της πολιτικής ηγεσίας δεν ήταν αυτή που ανέμενε η διεθνής κοινότητα και η κοινή γνώμη. Προσπάθησαν να επιρρίψουν την ευθύνη στις ελληνικές αρχές και ότι ήταν κατασκεύασμα των ελληνικών συνοριακών δυνάμεων ασφαλείας με στόχο την ενοχοποίηση των απέναντι τουρκικών συνοριακών αρχών. Προφανώς αγνόησαν τις προσωπικές μαρτυρίες των παθόντων, που κατήγγειλαν ξυλοδαρμούς και κακοποιήσεις από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας για να τους εξαναγκάσουν να απογυμνωθούν και να περάσουν στην απέναντι όχθη του Έβρου.

Παράλληλα, ανώτεροι τούρκοι αξιωματούχοι, αγνοώντας τις κατηγορίες που τους προσάπτονται, αντέστρεψαν τις κατηγορίες, αποδίδοντας το επεισόδιο σε κατασκεύασμα των ελληνικών αρχών και επιρρίπτοντας στις ελληνικές υπηρεσίες ευθύνες για την παρεμπόδιση λέμβων και τον πνιγμό προσφύγων και ανήλικων μεταναστών στο Αιγαίο. Η στρεψοδικία των τουρκικών αρχών δεν έπεισε κανέναν διεθνή φορέα, με την αρμόδια Επίτροπο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ, κ. Γιόχανσον, να εκφράζει τον αποτροπιασμό της για το γεγονός στον Έβρο. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έδειξε ενδιαφέρον για τις ελληνικές καταγγελίες, με τη διαβεβαίωση ότι θα ζητήσει τη διερεύνηση του γεγονότος.

Σε ευρύτερη εκτίμηση, το επεισόδιο στον Έβρο αποδεικνύει ότι το καθεστώς Ερντογάν δεν τρέφει κανέναν σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις για την προστασία των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, όπως και ότι ουδόλως συμμερίζεται τις αρχές και αξίες που αφορούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αντίθετα, όλο και περισσότερο απομακρύνεται από τη Δύση, την οποία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί προσφεύγοντας σε εκβιαστικά μέσα, όπως η απειλή να ανοίξει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται στην επικράτεια της για να κατακλύσουν τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Τον δυτικό προσανατολισμό της Τουρκίας που επιθυμούσε και εγκαινίασε ο Κεμάλ Ατατούρκ δεν φαίνεται να συμμερίζεται το σημερινό καθεστώς Ερντογάν, που επιδιώκει να καταστήσει την Τουρκία χωριστή περιφερειακή δύναμη. Τούτο καταφαίνεται και από τη στενή συνεργασία που αναπτύσσει με τη Ρωσία, με την αποστασιοποίηση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ όσον αφορά την επιβολή κυρωτικών μέτρων για τη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία.

Πολλές δυτικές χώρες, λόγω οικονομικών συμφερόντων και άλλες εκτιμήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται την αντιδυτική συμπεριφορά της σημερινής Τουρκίας, που κατ’ εκτίμησή μας δεν θα αργήσει να προσλάβει πιο σαφή χαρακτήρα, ιδίως αν η Δύση εξακολουθήσει να επιδεικνύει ανοχή. Η ελληνική διπλωματία έπραξε ορθά με τη διεθνοποίηση (προτιμότερος ο όρος «καταγγελία», που εστιάζει σε συγκεκριμένα γεγονότα και συμπεριφορές) του επεισοδίου στον Έβρο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: e-evros.gr


Σχολιάστε εδώ