Φόβοι για τεράστιο κύμα προσφύγων προς την Ελλάδα! – Του Β. Ταλαμάγκα


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Πριν από λίγες ημέρες, τα κέντρα ελέγχου για τους μετανάστες στην Ευρώπη και όχι μόνο, πάγωσαν στην είδηση του έγκυρου γαλλικού πρακτορείου, σύμφωνα με την οποία ένα κομβόι προσφύγων –ως επί το πλείστον Σύρων– ετοιμάζεται να κινηθεί προς την Ευρώπη. Το δημοσίευμα επικαλούνται γκρουπ στο Telegram και στο Facebook, τα οποία παρακολουθούν περίπου 70.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τα οποία πολυπληθείς ομάδες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν ένα νέο προσφυγικό κύμα.

Ο τουρκικός Τύπος ήδη προαναγγέλλει προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη και δημιουργεί κλίμα ανάλογο με αυτό που προηγήθηκε τον Μάρτιο του 2020 και τα γεγονότα του Έβρου. Πριν από λίγες ημέρες επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας κατήγγειλε ότι η διακοπή νερού από την Τουρκία στους πολίτες της Hasakah, στη Βορειοανατολική Συρία, και τις συνδεδεμένες με αυτόν τρομοκρατικές φατρίες της συριακής αντιπολίτευσης είναι έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Καθώς η ασθένεια της χολέρας εξαπλώνεται σε όλη τη Συρία, η διακοπή νερού από το αντλιοστάσιο Alouk, στην πόλη Sere Kaniye, προς την πόλη Hasakah και την ύπαιθρό της ωθεί τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν μολυσμένο νερό, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων της περιοχής. Ο σταθμός νερού Alouk είναι ο μόνος υδάτινος πόρος που τροφοδοτεί την πόλη και την ύπαιθρό της.

Το αντλιοστάσιο ελέγχεται από την Τουρκία και τις συνδεδεμένες φατρίες της ένοπλης αντιπολίτευσης (Συριακός Εθνικός Στρατός – SNA) από τον Οκτώβριο του 2019.Έκτοτε, η Τουρκία έχει διακόψει το νερό στη Hasakah 27 φορές, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις της Αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας.

Πριν από περίπου έναν μήνα, η Τουρκία διέκοψε το πόσιμο νερό στη Hasakah, στερώντας έκτοτε νερό από όλους τους κατοίκους της πόλης, ωθώντας τους έτσι να φύγουν από την περιοχή προς την Ευρώπη και την Ελλάδα μέσω της Τουρκίας.

Φαίνεται πάντως ότι το θέμα των μεταναστών που σπρώχνει η Τουρκία προς την Ελλάδα, μετά και τα τελευταία ναυάγια, θα αρχίσει να κυριαρχεί και πάλι. Το ζήτημα αφορά κατ’ εξοχήν την ευρωπαϊκή συνοριακή πολιτική, με πρώτο τη χώρα μας να είναι το πρώτο κράτος υποδοχής.

Το παιχνίδι θα περιπλακεί αν η Τουρκία αναλάβει να διασώσει τους πρόσφυγες, καθώς θα έχουν στερηθεί άλλη μία φορά το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, με πρώτη την Ελλάδα, την ίδια ώρα που το καθεστώς Ερντογάν τους απειλεί με επαναπροώθηση στη Συρία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ