Κώστας Σκρέκας στο “Π”: Πράσινη ενέργεια σημαίνει χαμηλό κόστος για τον πολίτη
Του
ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ
Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Κατά τα τρία τελευταία χρόνια, σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες κρίσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με γνώμονα την προστασία των πολιτών και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της δημοσιονομικής ισορροπίας.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον τομέα της ενέργειας, όπου ταυτόχρονα διαχειριζόμαστε μια πρωτόγνωρη πανευρωπαϊκή κρίση με καινοτόμες πολιτικές αποφάσεις στην Ελλάδα και προτάσεις στην Ευρώπη και παράλληλα επιχειρούμε, μέσα σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, να αλλάξουμε υπέρ του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των Ελλήνων το ενεργειακό μας μείγμα.
Ήδη πριν από τις εκλογές του 2019, όταν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες μάς εμπιστεύτηκαν τη διακυβέρνηση της χώρας, είχαμε δεσμευθεί υπέρ της αλλαγής του ενεργειακού μας μείγματος, με την αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή, χωρίς βεβαίως να υπάρχει τότε καμία ένδειξη για την ενεργειακή κρίση που θα προέκυπτε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Παρά τη δυσμενή συγκυρία, η κυβέρνηση εντόπισε και αξιοποίησε δύο νέα δεδομένα: Πρώτον, την άμεση, πλέον, ανάγκη για αύξηση της ελληνικής παραγωγής ενέργειας, οπότε φάνηκε η ορθότητα της πολιτικής μας υπέρ των ΑΠΕ, καθώς προέκυψε η ανάγκη επίσπευσης της ενεργειακής μετάβασης και συγχρόνως της προστασίας του περιβάλλοντος. Άλλωστε η πράσινη μετάβαση είναι ο ένας από τους δύο πυλώνες αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δεύτερον, την έκρηξη του ενδιαφέροντος για νέες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, η οποία είναι αποτέλεσμα της σωστής οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και διασφαλίζει ανάπτυξη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, συνεπώς προσελκύει επενδυτές.
Πριν από τρία χρόνια, η πολιτική στόχευση για ετήσια παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ ισχύος 24 GW έως το 2030 θα ήταν μια ουτοπία. Σήμερα, όμως, είναι μια ρεαλιστική επιδίωξη, την οποία έχει θέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και την υπηρετεί με συνέπεια. Κατά την περίοδο 2019 – 2022 υπήρξε πραγματική έκρηξη στον τομέα των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα σήμερα η Ελλάδα να βρίσκεται στην όγδοη θέση παγκοσμίως στη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα, καθώς το 46% της κατανάλωσης προέρχεται από αυτές, συμπεριλαμβανομένων βέβαια των υδροηλεκτρικών έργων. Στις μέρες μας, η κυβέρνηση έχει πενταπλασιάσει τον ρυθμό εγκατάστασης και σύνδεσης μονάδων ΑΠΕ με το δίκτυο, σε σχέση με ό,τι συνέβαινε την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και η πολιτική μας επιδίωξη είναι έως το 2027 να εγκαταστήσουμε άλλα 10 GW ΑΠΕ. Αυτό θα σημάνει ότι το 60% – 70% του συνόλου της κατανάλωσης θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με προφανή οφέλη για χαμηλό ενεργειακό κόστος τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, μέσω των ΑΠΕ η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμοστεί στην πράξη η ενεργειακή δημοκρατία, έτσι ώστε να διαχυθούν τα οφέλη σε όλη την κοινωνία. Δημιουργούμε ειδικό χώρο 2,5 GW σε όλη την Ελλάδα, που αφορά 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά μέχρι 10 kW, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με αποτέλεσμα όσοι κατοικούν ή εργάζονται σε αυτά να καταναλώνουν την ενέργεια που παράγουν με σχεδόν μηδενικό κόστος, όπως εξήγγειλε πρόσφατα στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνησή μας μεριμνά τόσο για τις μικρές επενδύσεις στις ΑΠΕ, που αναδεικνύουν την ενεργειακή δημοκρατία, όσο και για τις μεγαλύτερες, που πετυχαίνουν οικονομίες κλίμακος και πιο γρήγορη διείσδυση.
Υπό τις σημερινές συνθήκες, σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η συνεχής προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα συντελείται όσο πιο γρήγορα γίνεται και με τον πιο ασφαλή τρόπο. Για τον σκοπό αυτό, ήδη ετοιμάζουμε νομοθετική πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση των χρόνων που οι επενδυτές θα έχουν στην κατοχή τους τον ηλεκτρικό χώρο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ταχύτατα τους στόχους ενεργειακής απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα.
Μετά από αρκετά χρόνια υστέρησης, η σημερινή κυβέρνηση φέρνει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής και περιβαλλοντικής της πολιτικής τις ΑΠΕ. Όχι μόνο διότι με αυτόν τον τρόπο παράγουμε ενέργεια με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και διότι στην επόμενη ενεργειακή κρίση, που είναι πιθανό να ενσκήψει στο μέλλον, η χώρα μας θα είναι ενεργειακά αυτάρκης σε τέτοιο βαθμό που η όποια κρίση δεν θα μπορεί να την επηρεάσει, όπως συμβαίνει στις μέρες μας. Πρόκειται για μια πολιτική για το παρόν και το μέλλον, για μας και τα παιδιά μας, για το περιβάλλον και την οικονομία μας. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να την υπηρετούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ