Εξεταστική: Ερευνήστε, σκουπίστε, κουκουλώστε!

Εξεταστική: Ερευνήστε, σκουπίστε, κουκουλώστε!

Στο… αρχείο το σκάνδαλο των υποκλοπών

–Για οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση

Άδοξο… τέλος, όπως αναμενόταν, είχε η Εξεταστική Επιτροπή που ανέλαβε να ερευνήσει την υπόθεση των υποκλοπών, ζήτημα που, όταν ανέκυψε –στις 26 του περασμένου Ιουλίου–, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και ισχυρούς τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό.

Η δε παραίτηση των άμεσα εμπλεκόμενων, μεταξύ αυτών και του γραμματέα του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη, άνοιξε προσωρινά τον ασκό του Αιόλου για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Την περασμένη Πέμπτη η Εξεταστική κατέβασε αυλαία, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, δηλαδή τον καταλογισμό ευθυνών στους άμεσα υπεύθυνους και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη.

Στο πόρισμά τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επέμειναν ότι δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό και πως η επισύνδεση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη έγινε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Ακόμη, υπερασπίζονται τους χειρισμούς της κυβέρνησης, τονίζοντας πως ήταν προς την κατεύθυνση της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης. Ως προς το σκέλος των πολιτικών ευθυνών, στο πόρισμά τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σημειώνουν ότι αυτές αναλήφθηκαν με την παραίτηση του Γρ. Δημητριάδη αλλά και του διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέοντα.

Στην αντίπερα όχθη, κοινή ήταν η διαπίστωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης: Πρώτον, ότι υπήρξε σκάνδαλο με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και, δεύτερον, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε ό,τι μπορούσε για να το συγκαλύψει. Στο πόρισμά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «δίδυμο σκάνδαλο», το ένα είναι η υποκλοπή και το δεύτερο η συγκάλυψή του εκ μέρους της κυβέρνησης. Σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι, κατά την έρευνα από την Εξεταστική Επιτροπή, με πρωτοβουλία της πλευράς της Νέας Δημοκρατίας αποκλείσθηκαν βασικοί μάρτυρες και εξαφανίσθηκαν στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόδοση όχι μόνο πολιτικών ευθυνών, αλλά ενδεχόμενα και ποινικών. Τονίζουν ακόμη ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί και από τη δικαιοσύνη και προτρέπουν τη Βουλή να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Για σοβαρές ενδείξεις διάπραξης αξιόποινων πράξεων από τους εμπλεκόμενους μιλούν στο πόρισμά τους και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταγγέλλουν ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας για συγκάλυψη του σκανδάλου.

Τέλος, αναφέρουν ότι δεν υ­πήρξε καμιά απάντηση (εξήγηση) σχετικά με τους λόγους που προκάλεσαν την απόφαση για την επισύνδεση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη. Για εξαρχής υπονόμευση της έρευνας από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας μιλούν στο πόρισμά τους οι βουλευτές του ΚΚΕ. Με συνέπεια, όπως τονίζουν, να μην αποδοθούν πολιτικές και άλλες ευθύνες στους εμπλεκόμενους. Επιρρίπτουν δε ευθύνες τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι η Εξεταστική δεν ερεύνησε το ζήτημα των υποκλοπών των τηλεφώνων του ΚΚΕ. Στο ίδιο, πάνω – κάτω, μήκος κύματος κινούνται και τα πορίσματα της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. Κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση για συγκάλυψη του σκανδάλου, ενώ χαρακτηρίζουν την υπόθεση της Εξεταστικής «παρωδία» και «κακοστημένη παράσταση».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ