Σε απόγνωση οι αγρότες – Υψηλό το κόστος της παραγωγής

Σε απόγνωση οι αγρότες – Υψηλό το κόστος της παραγωγής

–Χαμηλές τιμές στα προϊόντα και φυσικές καταστροφές απειλούν με αφανισμό τον κλάδο

Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος της χώρας, ο οποίος δίνει αγώνα επιβίωσης κάτω υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες των τελευταίων χρόνων.

Οι αγρότες εκπέμπουν σήμα κινδύνου και ζητούν από την Πολιτεία να λάβει άμεσα τα αναγκαία μέτρα. Από τη μια έχουν να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη άνοδο τους κόστους παραγωγής, λόγω των διαδοχικών αυξήσεων σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα και τον τελευταίο χρόνο σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα. Από την άλλη, οι χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων έχει μειώσει αισθητά το ετήσιο εισόδημά τους.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις ραγδαίες αλλαγές των καιρικών συνθηκών και τις φυσικές καταστροφές συνθέτουν ένα «τρίγωνο των Βερμούδων» για τους αγρότες. Τα μηνύματα από την επικράτεια είναι άκρως ανησυχητικά και μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν όσον αφορά το μέλλον της αγροτικής παραγωγής. Χιλιάδες είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν οξυμμένα οικονομικά προβλήματα λόγω χρεών, δανείων κ.ά., αλλά και πολλοί που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος παραγωγής. Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το ρίσκο, περιορίζουν τις εκτάσεις που καλλιεργούν ή αλλάζουν αντικείμενο καλλιέργειας.

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας τεράστιες εκτάσεις έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς η καλλιέργειά τους είναι εντελώς ασύμφορη. Την ίδια στιγμή, ακόμη πιο δυσμενή κάνουν τη θέση των αγροτών οι ζημιές από τις θεομηνίες και τις φυσικές καταστροφές, που –λόγω και της κλιματικής αλλαγής– έχουν πυκνώσει και ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι αποζημιώσεις που καθυστερημένα δίνονται από το κράτος δεν επαρκούν για να καλύψουν τη χασούρα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η καλλιέργεια βγαίνει… off για παραπάνω από μία σεζόν. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα κινητοποιήσεων και είναι θέμα χρόνου να κατέβουν στους δρόμους, με ή χωρίς τα τρακτέρ. Κατά την επίσκεψή του στην Πέλλα, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους αγρότες που πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί. Δήλωση που δεν ικανοποίησε (καθησύχασε) τους αγρότες, που περιμένουν άμεσα και δραστικά μέτρα προκειμένου να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ