Γ. Οικονόμου: Έλληνες και οι Τούρκοι είναι «καταδικασμένοι» από τη γεωγραφία να ζουν μαζί (video)

Γ. Οικονόμου: Έλληνες και οι Τούρκοι είναι «καταδικασμένοι» από τη γεωγραφία να ζουν μαζί (video)

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα ελληνοτουρκικά αλλά και για την ενεργειακή κρίση. Ο κ. Οικονόμου σχολίασε τις δηλώσεις του Τούρκου μπασκετμπολίστα, Ενές Καντέρ, που έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», για τον Ερντογάν, αλλά και για την φιλία των δύο λαών.

Αυτό που είναι πολύ ξεκάθαρο και έχει αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., αλλά και σε κάθε ευκαιρία, είναι ότι οι Έλληνες και οι Τούρκοι είναι «καταδικασμένοι» από τη γεωγραφία να ζουν μαζί και θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το γεγονός για να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις. Ο Πρωθυπουργός έχει απευθυνθεί στον τουρκικό λαό από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε..

Διατύπωσε παράλληλα, μια σειρά από πολύ σοβαρές κατηγορίες για αυτά που συμβαίνουν από την πλευρά της Τουρκίας. Αναδεικνύεται ότι υπό την ηγεσία του κ. Erdoğan, αντί να είναι μια χώρα που συμβάλλει στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ως μέλος του ΝΑΤΟ, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα αστάθειας σε πολύ ταραγμένους καιρούς. Η πραγματικότητα είναι ότι μετά την Πράγα, η Τουρκία έχει μια αντιφατική στάση. Από τη μια έχουμε τον Υπουργό Άμυνας, κ. Akar, ο οποίος δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας είναι προς όφελος και των δύο χωρών.

Εκπέμπει αυτά τα μηνύματα, τα είπε και με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Φάνηκε να αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι δεν οδηγεί πουθενά αυτή η προκλητική τακτική της Τουρκίας. Από την άλλη, έχουμε τη συνέχιση μιας συμπεριφοράς κλιμάκωσης και πρόκλησης. Είτε από τον κ. Bahçeli, είτε με γεγονότα, όπως το απαράδεκτο περιστατικό βαρβαρότητας με τους ανθρώπους που ξεγύμνωσαν στον Έβρο και τους έσπρωξαν κακοποιημένους προς την ελληνική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς πρέπει να μην αποπροσανατολιστούμε από τη βασική μας στρατηγική σε ό,τι αφορά στην Τουρκία: την αυστηρή, ουσιαστική, αποτελεσματική αποδόμηση της προκλητικής ρητορικής.. Κανείς δεν αμφιβάλλει πως η επιδραστική ισχύς των απόψεών μας είναι στο μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Έχουμε καταφέρει να μη συναντά ευήκοα ώτα η τουρκική προκλητική στρατηγική πουθενά, σε επίπεδο, συμμαχίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεγάλων χωρών. Από την άλλη, έχουμε αυτοπεποίθηση, καθώς έχουμε φροντίσει πολύ μεθοδικά όλο το προηγούμενο διάστημα να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της λογικής. Είναι πολύ καλύτερο να συζητούμε από το να αναλωνόμαστε σε μια αδιέξοδη τακτική προκλήσεων και ύβρεων από την πλευρά της Τουρκίας. Η χώρα μας ποτέ δεν έχει απαντήσει με αυτό τον τρόπο και με αυτό το ύφος. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ορισμένα βασικά αυτονόητα, προαπαιτούμενα ενός διαλόγου: Σέβεσαι το Διεθνές Δίκαιο, την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα του γείτονά σου, απέχεις από απειλές. Η τακτική της Τουρκίας είναι επίμονη σε αυτή τη λογική της διαστρέβλωσης, της πρόκλησης, των ανυπόστατων ισχυρισμών, αλλά είναι και απολύτως αδιέξοδη σε ό,τι αφορά την προσπάθειά της, αναπαράγοντας μύθους και ψέματα να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, η ελληνική διπλωματία, η ελληνική Κυβέρνηση, δεν το έχουν επιτρέψει αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση να το επιτρέψουν. Πρέπει να καταλάβουν στην Τουρκία ότι όσες φορές κι αν επαναλαμβάνεις ένα ψέμα, αυτό δεν γίνεται αλήθεια. Πολλώ δε μάλλον όταν η Ελλάδα είναι μια χώρα, που με σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο, ανά πάσα στιγμή αναδεικνύει την προκλητικότητα και το ανυπόστατο των τουρκικών ισχυρισμών. Ψύχραιμα, με αυτοπεποίθηση, ανυποχώρητα, η Ελλάδα είναι εδώ, ως παράγων σταθερότητας και ειρήνης, αλλά χωρίς κανένα συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που δημιουργείται προς όφελος της κοινωνίας

Μπορούμε να είμαστε αρκετά αισιόδοξοι, πια, ότι στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής, θα είμαστε πολύ κοντά στο να υιοθετηθούν επιτέλους οι προτάσεις που ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μάρτιο έχει καταθέσει για παρεμβάσεις της Ευρώπης στην τιμή που διαμορφώνεται το φυσικό αέριο. Αυτό είναι πολύ καλό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ο αυτονόητος, όσο πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς, αποκλιμακώνεται και η τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου για τους χρήστες. Ο δεύτερος πολύ σημαντικός λόγος είναι ότι αυτό για τον Κρατικό Προϋπολογισμό σημαίνει εξοικονόμηση αρκετών χρημάτων, δηλαδή, ενδεχομένως τη δημιουργία δυνατοτήτων για να μπορούμε να παρέμβουμε ουσιαστικά και σε άλλες πτυχές του οικονομικού βίου.

Το πετρέλαιο κίνησης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχει ανακύψει τις τελευταίες 15-20 μέρες, που η τιμή του ντίζελ σε όλη την Ευρώπη είναι πάνω από την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Το παρακολουθούμε, δεν το προσπερνάμε. Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο, αν θα αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Έχουμε αποδείξει κι άλλες φορές στο παρελθόν, όπως και με το φυσικό αέριο, ότι η Κυβέρνηση δεν αντιδρά σπασμωδικά. Μέσα στα όρια των δυνατοτήτων της χώρας, αφού μετρήσουμε, ζυγίσουμε, σταθμίσουμε σωστά, αν χρειαστεί να παρέμβουμε, θα παρέμβουμε αποτελεσματικά.

Όταν η ακρίβεια πιέζει με τον τρόπο που πιέζει, σε διάφορες εκφάνσεις της, τη ζωή των πολιτών, δεν μπορεί να μην ψάχνεις, να μην προβληματίζεσαι, να μην γίνονται συζητήσεις για να δεις αν υπάρχει τρόπος να παρέμβεις ακόμα πιο ουσιαστικά. Έγκαιρα, ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν και την εξέλιξη του φαινομένου, η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι με κάθε δυνατότητα καινούργια που δημιουργείται -χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την τροχιά της οικονομίας- παρεμβαίνει ουσιαστικά. Έχουμε αποδείξει ότι δεν προσπερνάμε ελαφρά τη καρδία κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Με σώφρονα τρόπο, με πολιτικές που μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες, γιατί μπροστά μας έχουμε έναν Χειμώνα που όλη η Ευρώπη ταυτίζει με αχαρτογράφητα νερά. Έχουμε αποδείξει ότι με σώφρονα τρόπο, κρατώντας εφεδρείες, τηρώντας τις συνθήκες της δημοσιονομικής ισορροπίας, παρεμβαίνουμε αποτελεσματικά. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι διαχειριζόμαστε ένα ζήτημα που δεν το δημιουργήσαμε εδώ. Είναι πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο πρόβλημα η ακρίβεια. Ό,τι δυνατότητα υπάρχει, αξιοποιείται για να απαλύνει το «αποτύπωμά» της στις ζωές των ανθρώπων.


Σχολιάστε εδώ