Όσο πάνε, τα πράγματα χειροτερεύουν…
Σε έξι χώρες, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται από καταστροφικό λιμό και κινδυνεύουν να πεθάνουν τους επόμενους μήνες αν δεν λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια, ένας αριθμός ρεκόρ κυρίως λόγω της ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
Οι εκτιμήσεις αυτές περιέχονται στην έκθεση που έδωσαν στις 21 Σεπτεμβρίου στη δημοσιότητα η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).
Η έκθεση παρουσιάζει την κατάσταση σε 19 χώρες που θεωρούνται καυτά σημεία για την πείνα σε όλο τον κόσμο, έξι από τις οποίες έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό από τον ΟΗΕ: Το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, η Σομαλία και η Υεμένη. Σε αυτές τις έξι χώρες 970.000 άνθρωποι αναμένεται να πληρούν ως τον Ιανουάριο του 2023 τα κριτήρια της φάσης καταστροφής, του υψηλότερου επιπέδου (5) στην κατάταξη για την επισιτιστική ανασφάλεια.
Αυτό σημαίνει ότι «ο λιμός και ο θάνατος είναι μια καθημερινή πραγματικότητα» και ότι πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία «ενδέχεται να καταγραφούν ακραία ποσοστά θνησιμότητας και υποσιτισμού, αν δεν υπάρξει άμεση δράση».
Ο αριθμός αυτός είναι δέκα φορές μεγαλύτερος σε σχέση με έξι χρόνια νωρίτερα «λόγω των επιπτώσεων των συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής αστάθειας που επιδεινώθηκε από την πανδημία Covid-19 και τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία».
Οι παγκόσμιοι ηγέτες ζήτησαν να διπλασιασθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας στον κόσμο.
Ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέα βοήθεια ύψους 2,9 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του λιμού.
Η Γουατεμάλα, η Ονδούρα και το Μαλάουι περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ΟΗΕ με τα καυτά σημεία του λιμού.
Ο Οργανισμός ανησυχεί για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην Αϊτή, στην Κένυα και στη Συρία.
Ο αριθμός των ατόμων που είναι αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο αναμένεται ότι θα αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς», προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπίζλι.
Στο Κέρας της Αφρικής έως και 26 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βρεθούν σε κατάσταση «κρίσης ή χειρότερη» (επίπεδο 3).
Η δραματική ξηρασία που πλήττει την περιοχή αυτή έχει καταστρέψει τις σοδειές, έχει εξαφανίσει τα ζώα εκτροφής και έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους «αυξάνοντας τον κίνδυνο διακοινοτικών συγκρούσεων για τους πόρους». «Απουσία μιας επαρκούς ανθρωπιστικής απάντησης, οι αναλυτές προβλέπουν ότι έως τον Δεκέμβριο θα πεθαίνουν καθημερινά στη Σομαλία έως και τέσσερα παιδιά ή δύο ενήλικες ανά 10.000 ανθρώπους», τόνισε ο ΟΗΕ.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Με πληροφορίες από AFP
Και μετά απορούμε για τις καταστροφές που συμβαίνουν γύρω μας…