Εκατομμύρια ευρώ χάνει το κράτος επειδή οι τράπεζες και τα funds δεν πληρώνουν το Κτηματολόγιο

Εκατομμύρια ευρώ χάνει το κράτος επειδή οι τράπεζες και τα funds δεν πληρώνουν το Κτηματολόγιο

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2019 αποκαλύψαμε ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο ουδέποτε διαψεύστηκε, ενώ δεν υπήρξαν ποτέ απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Η αποκάλυψη ήταν ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή των συστημικών τραπεζών να μη δηλώνουν εμπρόθεσμα στο Κτηματολόγιο τα δικαιώματα εμπράγματης ασφάλειας (προσημειώσεις, υποθήκες κ.λπ.) που τους αναλογούν, με σκοπό να μην πληρώσουν τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα, αφού στην περίπτωση που δηλώσουν τα δικαιώματα αυτά, μετά την έναρξη λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων σε όλη τη χώρα, δεν πληρώνουν το λεγόμενο «κτηματόσημο».

Επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη είχε γίνει μια φιλότιμη προσπάθεια να τεθεί το θέμα στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, αλλά λόγω ανασχηματισμού… πάγωσε.

Οι τράπεζες πολλές φορές επικαλούνται… έλλειψη προσωπικού και αδυναμία διαχείρισης τόσων χιλιάδων εμπράγματων δικαιωμάτων, όμως η ουσία είναι πως σε δεκάδες (ή και εκατο­ντάδες) χιλιάδες περιπτώσεις έχουν ήδη μετακυλίσει στους δανειολήπτες, μέσω των εξόδων δανείου, τα 35 ευρώ, χωρίς όμως να τα αποδώσουν στο Κτηματολόγιο.

Αντίστοιχα, αποκαλύψαμε ότι ενώ θα έπρεπε τα στεγαστικά δάνεια, όταν αγοράζονται μαζικά από τα funds, να δηλώνονται στο Κτηματολόγιο και να καταβάλλονται τα ανάλογα τέλη, έχει νομοθετηθεί πριν από μία οκταετία η απαλλαγή τους από τα τέλη του Κτηματολογίου. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το Δημόσιο να χάνει εκατομμύρια ευρώ. Γιατί;

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ