Γιώργος Στύλιος στο “Π”: Οι «Νέοι Αγρότες» και η ανανέωση του πρωτογενούς τομέα

Γιώργος Στύλιος στο “Π”: Οι «Νέοι Αγρότες» και η ανανέωση του πρωτογενούς τομέα

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΥΛΙΟΥ
Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βουλευτή Άρτας


Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση πληρωμών του προγράμματος των «Νέων Γεωργών». Ήδη, 10.561 νέοι αγρότες σε όλη τη χώρα έλαβαν ένα ποσό κοντά στα 280 εκατ. ευρώ, το 70% του ποσού της συνολικής ενίσχυσης που δικαιούνται.

Ενώ το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η ένταξη ακόμα 3.400 νέων στο πρόγραμμα, με την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων και την καταβολή σε αυτούς ποσού 89 εκατ. ευρώ. Εξέλιξη που αποδεικνύει πως η στρατηγική της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα επικεντρώνεται στα δομικά προβλήματά του, όπως είναι η μείωση και η γήρανση του ανθρώπινου δυναμικού του πρωτογενούς τομέα που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εργαζόμαστε για την ανασυγκρότηση και την ενδυνάμωση της αγροτικής οικονομίας. Γνωρίζουμε, όμως, πως για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τη δημιουργία ενός καινοτόμου, ψηφιακού, ανταγωνιστικού, «πράσινου» και ανθεκτικού πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί βασική προτεραιότητά μας, απαιτείται πάνω απ’ όλα ένα ικανό αγροτικό δυναμικό.

Για τον σκοπό αυτό, εφαρμόζουμε με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια μια στρατηγική διττή. Στηρίζουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας απέναντι σε εξωγενείς κρίσεις και πιέσεις για να παραμείνουν στην πρωτογενή παραγωγή και ταυτόχρονα δίνουμε κίνητρα για την είσοδο νέων ανθρώπων σε αυτήν. Στόχος μας, να αυξηθεί αριθμητικά αλλά και να αναβαθμιστεί ποιοτικά το ανθρώπινο δυναμικό του εγχώριου πρωτογενούς τομέα.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το τελευταίο πρόγραμμα των «Νέων Γεωργών». Το μεγαλύτερο που έχει υλοποιηθεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα, μια και συνολικά ενισχύουμε σχεδόν 14.000 νέους και στις 13 περιφέρειες της χώρας με ένα ποσό που φτάνει στα 525 εκατ. ευρώ για να ασχοληθούν επαγγελματικά με την πρωτογενή παραγωγή. Για την ακρίβεια, στηρίζουμε με 35.000 έως 40.000 ευρώ κάθε νέο κάτω των 41 ετών που επιθυμεί να επενδύσει και να δραστηριοποιηθεί στην αγροτική οικονομία. Ποσό διπλάσιο από τις προηγούμενες προσκλήσεις του προγράμματος των «Νέων Αγροτών», το οποίο καθορίζεται τόσο από το είδος της επένδυσης που σκοπεύει να πραγματοποιήσει ο κάθε νέος αγρότης όσο και από την περιοχή στην οποία αυτή θα λάβει χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το μέγεθος του προγράμματος, οι αιτήσεις και η αξιολόγησή τους ολοκληρώθηκαν σε λιγότερο από 6 μήνες. Τη στιγμή που παρόμοια προγράμματα στο παρελθόν απαιτούσαν για αυτές τις διαδικασίες από 12 έως και 18 μήνες. Αυτό έγινε εφικτό χάρη στην εισαγωγή και στην πιλοτική εφαρμογή για πρώτη φορά μιας καινοτομίας: του Ψηφιακού Φακέλου. Ενός εργαλείου που επέτρεψε στους ενδιαφερόμενους να συλλέξουν τα 9 από τα 10 δικαιολογητικά που απαιτούνταν για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ηλεκτρονικά, ενώ παράλληλα διευκόλυνε και επιτάχυνε τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων.

Το επόμενο μεγάλο ορόσημο του προγράμματος θα είναι σε τρία χρόνια από τώρα. Όταν οι Νέοι Αγρότες θα ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους και θα λάβουν το υπόλοιπο 30% της ενίσχυσης που τους αναλογεί. Σε αυτό το διάστημα, οι νέοι άνθρωποι που μπαίνουν τώρα στον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να κερδίσουν ένα στοίχημα. Να υιοθετήσουν νέες καλλιέργειες, φιλικότερες προς το περιβάλλον, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Να γίνουν το κατάλληλο αγροτικό δυναμικό που χρειάζεται ο τόπος μας. Καταρτισμένο και καινοτόμο, με διάθεση να ενσωματώσει τεχνολογίες και πρακτικές που αναβαθμίζουν την ελληνική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Με στόχο να συνδεθεί αυτή με τις διεθνείς αγορές. Με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις δράσεις ενίσχυσης και την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης, το υπουργείο μας στηρίζει διαρκώς αυτή τη προσπάθεια. Βρίσκεται σταθερά δίπλα στους παραγωγούς μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ