«Καμπανάκι» WWF: O πληθυσμός των άγριων ζώων μειώθηκε σχεδόν κατά 70% σε λιγότερο από μισό αιώνα

«Καμπανάκι» WWF: O πληθυσμός των άγριων ζώων μειώθηκε σχεδόν κατά 70% σε λιγότερο από μισό αιώνα

• «Τα ευρήματα της φετινής έκθεσης είναι πιο ανησυχητικά από ποτέ», σχολιάζει το WWF στην Ελλάδα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Κατακόρυφη μείωση 69% των πληθυσμών άγριας ζωής σε όλο τον πλανήτη μέσα σε λιγότερο από 50 χρόνια, καταγράφει η έκθεση Ζωντανός Πλανήτης του WWF που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα ενόψει της COP15, το WWF καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να μην αγνοήσουν τα επιστημονικά δεδομένα και να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις για το καλό του πλανήτη και των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την έρευνα Living Planet (δηλαδή Ζωντανός Πλανήτης), που μετρά την αφθονία θηλαστικών, πτηνών, ψαριών, ερπετών και αμφιβίων, οι μη βιώσιμες ανθρώπινες δραστηριότητες ωθούν τα φυσικά συστήματα του πλανήτη, τα οποία υποστηρίζουν τη ζωή πάνω στη Γη, στα όριά τους. Η φετινή έκδοση, μάλιστα, αποτελεί την πληρέστερη έκδοση που έχει βγει μέχρι σήμερα, καθώς μελετά σχεδόν 32.000 πληθυσμούς από 5.230 είδη από όλο τον κόσμο και δυστυχώς η έρευνα αποκαλύπτει πως η μέση μείωση των πληθυσμών της άγριας ζωής ήταν 69% μέσα σε λιγότερο από 50 χρόνια (1970-2018). Η μελέτη ανέλυσε την αφθονία σχεδόν 32.000 πληθυσμιακών ομάδων από 5.230 είδη, αναφέρει η έκθεση.

Συγκεκριμένα η μεγαλύτερη μείωση της άγριας ζωής σημειώθηκε στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπου οι πληθυσμοί μειώθηκαν κατά 94%. Στην Αφρική, τα άγρια ​​ζώα έχουν μειωθεί κατά 66%, στην Ασία και τον Ειρηνικό κατά 55%, στη Βόρεια Αμερική κατά 20%. Στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, το ποσοστό αυτό ήταν 18%.

Gum tree (Eucalyptus) growing along Yellow Water river, Kakadu National Park, Northern Territory, Australia.

Μέσα σε λιγότερο από 50 χρόνια  καταγράφεται σε όλο τον κόσμο μια κατακόρυφη μείωση κατά μέσο όρο 69% στους πληθυσμούς άγριας ζωής, για τους οποίους υπάρχουν δεδομένα παρακολούθησης, (θηλαστικά, πτηνά, αμφίβια, ερπετά, ψάρια), με τους πληθυσμούς των ειδών που συναντώνται σε οικοσυστήματα γλυκού νερού (λίμνες, ποτάμια), να έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση (83%) από όλα τα είδη συνολικά. Επιπλέον, η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα για τις τροπικές περιοχές, όπου σημειώνεται μια ακόμα γρηγορότερη και πιο ανησυχητική μείωση των πληθυσμών των σπονδυλωτών ειδών, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές είναι οι πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα στον κόσμο.

«Εάν αποτύχουμε να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να είναι ο κύριος μοχλός απώλειας βιοποικιλότητας τις επόμενες δεκαετίες», αναφέρει η έκθεση.

«Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δύο ανθρωπογενείς προκλήσεις που συνδέονται άμεσα μεταξύ τους και απειλούν ευθέως τόσο την παρούσα, όσο και τις μελλοντικές γενιές: την κλιματική κρίση και την απώλεια βιοποικιλότητας», δηλώνει ο Marco Lambertini, Γενικός Διευθυντής του WWF International.

Split level view of Amazon river dolphin / boto (Inia geoffrensis) in flooded forest, Ariau River, tributary of Rio Negro, Amazonia, Brazil, July

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δύο ανθρωπογενείς προκλήσεις που συνδέονται άμεσα μεταξύ τους και απειλούν ευθέως τόσο την παρούσα, όσο και τις μελλοντικές γενιές: την κλιματική κρίση και την απώλεια βιοποικιλότητας. Το WWF εκφράζει την έντονη ανησυχία του για αυτά τα νέα δεδομένα που δείχνουν μια καταστροφική μείωση των πληθυσμών της άγριας ζωής. Στην επικείμενη COP15, οι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να αποκαταστήσουν τη σχέση μας με το περιβάλλον και να δημιουργήσουν το κατάλληλο εκείνο πλαίσιο, μέσα στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον για όλους με μια φιλόδοξη παγκόσμια συμφωνία για τη βιοποικιλότητα».

COP15 & νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία: δύο κομβικές ευκαιρίες για την αποκατάσταση της φύσης

«Μόνο όταν η κατάσταση της υγείας του πλανήτη μας είναι καλή και καταγράφεται μια σταθερή ανάκαμψη της βιοποικιλότητας μέσω ριζικών αλλαγών στην παραγωγή και ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο προστασίας, θα μπορούμε να μιλάμε για έναν βιώσιμο μέλλον και για τους ανθρώπους. Είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη φύση με όλες της τις εκφάνσεις και ως εκ τούτου, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες, όλοι μας οφείλουμε – ο καθένας από τη μεριά του και στο μέτρο που του αναλογεί- να δρούμε προς όφελος αυτής της αλληλεξάρτησης», σχολίασε η Παναγιώτα Μαραγκού, επικεφαλής προγραμμάτων προστασίας περιβάλλοντος στο WWF Ελλάς. «Για άλλη μια φορά τα δεδομένα της φετινής έκθεσης Ζωντανός Πλανήτης αποτυπώνουν με σαφήνεια και νούμερα ανησυχητικά στοιχεία για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη μας και σημαίνουν συναγερμό για το άμεσο μέλλον, εάν δεν ληφθούν επειγόντως και σε διαφορετικά επίπεδα, μέτρα για την αναχαίτιση της διπλής κρίσης που βιώνουμε σε βιοποικιλότητακαι κλίμα. Η επικείμενη COP15 θα καθορίσει το μέλλον του πλανήτη μας και ελπίζουμε η φετινή αυτή έκδοση του WWF να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους παγκόσμιους ηγέτες να γίνουν μέρος αυτής της θετικής αλλαγής που έχει ανάγκη το περιβάλλον».


Σχολιάστε εδώ