Εξοικονόμηση ενέργειας με έξυπνες λύσεις και εργαλεία – Tου Θανάση Ζούτσου

Εξοικονόμηση ενέργειας με έξυπνες λύσεις και εργαλεία – Tου Θανάση Ζούτσου


Του
ΘΑΝΑΣΗ ΖΟΥΤΣΟΥ
Δημάρχου Παλλήνης


Μπροστά στον δύσκολο και απρόβλεπτο χειμώνα και στην ενεργειακή κρίση, κράτος και Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να συνεργαστούμε, να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις και να δώσουμε μία και μόνο αποφασιστική απάντηση:

Εξοικονόμηση ενέργειας με έξυπνες λύσεις και εργαλεία, χωρίς να σβήσει κανένα φως στους δρόμους, χωρίς να κρυώσει κανένα παιδί στο σχολείο και χωρίς να υπολειτουργήσει καμία δημόσια εγκατάσταση και υποδομή. Και όλα αυτά χωρίς οι πολίτες να επωμιστούν οποιοδήποτε πρόσθετο οικονομικό βάρος.

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου, όχι μόνο εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται αλλά και μακροπρόθεσμα, αφού κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποιες θα είναι οι συνέπειές της.

Ήδη, εδώ και καιρό, η Αυτοδιοίκηση έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η Κεντρική Διοίκηση στην ενεργειακή εξοικονόμηση, με έργα εκσυγχρονισμού που έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση της κατανάλωσης.

Πολύ πριν από την ενεργειακή κρίση, ο Δήμος Παλλήνης, όπως και πολλοί άλλοι δήμοι, έχει προχωρήσει σε εκτεταμένη αντικατάσταση του παλαιού φωτισμού με νέο, σύγχρονο φωτισμό led, χαμηλής κατανάλωσης. Ήδη, στον δικό μας δήμο, ο οποίος είναι και από τους μεγαλύτερους σε έκταση στην Αττική, το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 75%. Υλοποιήσαμε, επίσης, σειρά έργων ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτιρίων και των σχολείων μας.

Επιπλέον, έχουμε λάβει μέτρα εξοικονόμησης από τον κλιματισμό, ενώ και ο εορταστικός μας φωτισμός είναι led, χαμηλής κατανάλωσης.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες έχουμε πετύχει ήδη μεγάλη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι κατορθώνουμε να κρατάμε τα δημοτικά μας τέλη στα χαμηλότερα επίπεδα σε όλη την Αττική. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Αυτή η κρίση είναι μεν απρόβλεπτη, αλλά είναι και κομβική για το μέλλον. Είναι προφανές ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι συνολική και στοχευμένη, και όχι αποσπασματική. Όσα κι αν πετύχει ένας δήμος μόνος του, δεν αρκούν, ενώ όσα χρήματα κι αν δαπανηθούν δεν θα λύσουν το πρόβλημα χωρίς σχέδιο για μεγάλες αλλαγές, που θα κάνουν τους δήμους ενεργειακά αυτόνομους.

Εκτός από τους πόρους, που είναι σαφέστατα απαραίτητο να αυξηθούν για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην εκτίναξη του κόστους ενέργειας και για να συνεχίσουν οι δήμοι να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς να τους επιβαρύνουν με επιπλέον τέλη και φόρους, απαιτούνται και τολμηρές πρωτοβουλίες, που θα λύσουν τα χέρια των δήμων για να μπορέσουν να συμβάλουν αποτελεσματικά στη μεγάλη μάχη της ενέργειας, όχι μόνο για τον ερχόμενο χειμώνα αλλά και για το μέλλον.

Μεταρρυθμίσεις όπως ο νόμος για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να παράγουν ενέργεια για το σύνολο των δημοτικών εγκαταστάσεων και υποδομών, όπως και για τον οδοφωτισμό, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή αυτονόμηση των δήμων, που όμως πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί.

Απαιτείται να γίνουν πολύ περισσότερα. Όπως το να διευκολυνθεί η μόχλευση κεφαλαίων από διάφορες πηγές (Ταμείο Ανάκαμψης, Πράσινο Ταμείο, ΕΣΠΑ κ.λπ.) για έργα ΑΠΕ και για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού. Ακόμα, πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες αλλά και να αυξηθούν οι πόροι του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων.

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Το κράτος οφείλει τόσο να χρηματοδοτήσει όσο και να διευκολύνει θεσμικά τους δήμους για να κρατήσουμε τις πόλεις ανοιχτές, χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες, και να περάσουμε γρήγορα σε μια νέα εποχή ενεργειακής αυτονομίας και εξοικονόμησης, χωρίς καμία εξάρτηση.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ