Φοβούνται την οργή του κόσμου

Φοβούνται την οργή του κόσμου

Εφιάλτης για την κυβέρνηση η ακρίβεια και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος

–Στα όριά τους εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα
–Για τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής στην Ευρώπη, λόγω της ενεργειακής κρίσης, προειδοποιεί το ΔΝΤ

Η επιστροφή του λαϊκισμού, η ενσάρκωση των φαντασμάτων της Ακροδεξιάς και οι πολιτικές ανατροπές που έχουν επιφέρει ήδη στην Ευρώπη προκαλούν έ­ντονο προβληματισμό στις τάξεις της κυβέρνησης. Διάχυτη, είναι η ανησυχία ότι το κοκτέιλ των αυξήσεων στην ενέργεια (ρεύμα – φυσικό αέριο) και της ακρίβειας σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μπορεί ανά πάσα στιγμή να πυροδοτήσει τη βόμβα της κοινωνικής αγανάκτησης.

Από την άλλη, αντιλαμβάνο­νται ότι μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν περιθωριακές δυνάμεις με ακραίες φωνές και να διαμορφωθούν όχι ίδιες, αλλά καταστάσεις αντίστοιχες με αυτές που είχαν προκληθεί την περίοδο που η χώρα μας είχε μπει στη μέγγενη των Μνημονίων.

«Οι πολίτες που αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα είναι πιο επιρρεπείς στις θεωρίες συνωμοσίας και στα… μεγάλα λόγια», σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Δεν κρύβουν, δε, τον φόβο τους ότι μέσα από αυτήν την κατάσταση μπορεί να αναδειχθούν πολιτικά σχήματα που θα επενδύσουν στην οργή των πολιτών.

Αντανάκλαση του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης την περασμένη Τρίτη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. «Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα», ανέφερε και τόνισε:

«Οφείλουμε η αγωνία των πολιτών να μη μετατραπεί σε φλερτ με τη δημαγωγία». Αποκάλυψε έτσι έμμεσα την ανησυχία του ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις θα θελήσουν να «αξιοποιήσουν» τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες οι πολίτες, λόγω ακρίβειας και φουσκωμένων λογαριασμών, προκειμένου να προκαλέσουν πόλωση και διχασμό. Τους φόβους για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν σε κοινωνικό επίπεδο τους επόμενους μήνες εξέφρασαν αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι και μετέφεραν το κλίμα που υπάρχει στις εκλογικές τους περιφέρειες, με τους πολίτες να βρίσκονται στα όριά τους.

Πιο σαφής απ’ όλους ο Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος προειδοποίησε ότι «υπάρχει κίνδυνος ο θυμός και η απογοήτευση για την ακρίβεια να γίνουν βουβό κύμα διαμαρτυρίας ή και ξέσπασμα κοινωνικής αντίδρασης χωρίς περιεχόμενο και κατεύθυνση». Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος – φυσικού αερίου έχουν φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός αυτών που αδυνατούν να εξοφλήσουν το χρέος τους. Σε συνδυασμό δε με το κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν μετατρέψει σε Γολγοθά την καθημερινότητα και την επιβίωσή τους.

Η κοινωνία βρίσκεται στα όριά της. Σε πρόσφατη αναφορά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λόγο για το ενδεχόμενο η ενεργειακή κρίση και το αυξημένο κόστος που θα επιβαρυνθούν οι πολίτες να αποτελέσουν την αιτία κοινωνικών αναταράξεων στην Ευρώπη.

Αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο μιας κοινωνικής έκρηξης, ο πρωθυπουργός έχει δώσει ε­ντολή στο οικονομικό επιτελείο να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που επιτρέπει ο προϋπολογισμός ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για τη στήριξη των πολιτών.

Ωστόσο, τα περιθώρια δεν είναι… απεριόριστα. Τα όποια μέτρα που θα ληφθούν στο εξής πρέπει να είναι στοχευμένα και να μην αφορούν το σύνολο των πολιτών. Που σημαίνει ότι κάποιες κατηγορίες θα μείνουν εκτός και θα τροφοδοτούν το… καζάνι της οργής.

Από την άλλη, σε μια σημα­ντική μερίδα πολιτών έχει παγιωθεί η αντίληψη ότι η κυβέρνηση δεν έκανε ό,τι και όσα έπρεπε για να στηρίξει τους πολίτες όσον αφορά την ενέργεια. Αντίθετα, θεωρούν ότι με την πολιτική της λειτούργησε προς όφελος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας.

Αν και δεν το ομολογούν δημόσια (ανοιχτά), στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι το θέμα της ακρίβειας, αν δεν ελεγχθεί με τα σωστά μέτρα, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό εν όψει εκλογών. Και ο χρόνος που απομένει δεν επαρκεί για να επουλωθούν οι πληγές.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ