209.000 κρούσματα και 600 θάνατοι τον Σεπτέμβριο

209.000 κρούσματα και 600 θάνατοι τον Σεπτέμβριο

Ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων

–Η πορεία της πανδημίας θα κρίνει την επιστροφή των 2.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Αυξημένα κατά 9.874 ήταν τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα (26/9 – 2/10), ενώ 254 περισσότερες ήταν οι νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, που θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να αρχίζουν να αυξάνονται και οι θάνατοι ανθρώπων που παραμένουν ακόμη ανεμβολίαστοι ή έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ξεκινά το επόμενο κύμα κορονοϊού. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσοι θα τηρούν τώρα, με τις χαμηλές θερμοκρασίες, τα μέτρα προστασίας, καθώς και πόσοι θα κάνουν την τέταρτη δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που καλύπτει τις παραλλαγές Όμικρον 4 και 5. Ωστόσο η εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες μπορεί να εμφανιστεί ένα νέο κύμα πανδημίας εκφράζεται από πολλούς επιστήμονες σε διεθνές επίπεδο.

Επικράτηση της Όμικρον 5
Την τελευταία εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 54.649 κρούσματα (22% εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 25% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.975.067, εκ των οποίων το 52% αφορά γυναίκες. Το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 1.073 ασθενείς (31% εβδομαδιαία μεταβολή), το σύνολο των εξιτηρίων ήταν 858 ασθενείς (επταήμερος μ.ο. 123, 20% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ 66 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι (62,1% άνδρες). Επίσης καταγράφηκαν 85 θάνατοι ασθενών με Covid-19. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.200 θάνατοι. Να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο τα κρούσματα ήταν 209.000 και οι θάνατοι 600.

Παράλληλα, από τα στοιχεία του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης διαπιστώνεται ότι το στέλεχος του κορονοϊού που έχει επικρατήσει είναι η Όμικρον και ειδικά η υποπαραλλαγή Όμικρον 5 κατά 95,4%, ακολουθούμενη από την Όμικρον 4 με ποσοστό 3,3%. Για την ώρα, μόνο ένα δείγμα έχει ταυτοποιηθεί με την υποπαραλλαγή Κένταυρος, που τελικά δεν επικράτησε στη χώρα μας. Παρ’ όλα αυτά, έχει εντοπιστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης η υποπαραλλαγή Όμικρον 6, η οποία για την ώρα παρακολουθείται από τους επιστήμονες.

Σε επανεξέταση η αναστολή των ανεμβολίαστων στο ΕΣΥ!
Η κυβέρνηση ρίχνει νερό στο κρασί της σε ό,τι αφορά τους περίπου 2.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς του ΕΣΥ, οι οποίοι παραμένουν σε αναστολή μέχρι τα τέλη του 2022.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υ­γείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε τα εξής: «Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ότι θα το εξετάσουμε τον Δεκέμβριο. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα είναι να παρθεί η απόφαση εντός του Οκτωβρίου. Εάν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου, θα παραμείνουν σε αναστολή. Η θέση που έχουμε αποφασίσει κυβερνητικά είναι ότι ακολουθούμε την πανδημία».

Και σε ιδιωτικές κλινικές η νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό
Οι ασθενείς που κατά τη διάρκεια εισαγωγής τους για επέμβαση σε ιδιωτική κλινική εντοπίζονται με κορονοϊό θα νοσηλεύονται πλέον στην ίδια κλινική και δεν θα μεταφέρονται σε δημόσιο νοσοκομείο.

Το υπουργείο Υγείας έλαβε αυτήν την απόφαση στοχεύοντας στην αποσυμπίεση των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν απρόσκοπτα όλες τις υπόλοιπες ασθένειες και να σταματήσει η ταλαιπωρία των α­σθενών, με τις πολύμηνες αναμονές για διαγνωστικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ