Παρουσίαση Βιβλίου: “ΓΙΑΓΙΑ, ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΙΑ ΕΙΣΑΙ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ”, της Αναστασίας Χουντουμάδη

Παρουσίαση Βιβλίου: “ΓΙΑΓΙΑ, ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΙΑ ΕΙΣΑΙ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ”, της Αναστασίας Χουντουμάδη

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και τα Public σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Αναστασίας Χουντουμάδη.

ΓΙΑΓΙΑ, ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΙΑ ΕΙΣΑΙ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος (Καραγ. Σερβίας 1, Αθήνα)
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
♦ Λούλη Τσαμαντάνη, Ποιήτρια
♦ Βάσια Δανάσκου, Ψυχολόγος, εργαζόμενη στον ανθρωπιστικό τομέα
♦ Νίκη Σταυρίδη, Μεταφράστρια
♦ Αναστασία Χουντουμάδη, τ. Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος
> Τη συζήτηση θα συντονίσει η Λένα Παπαπαναγιώτου, Ιδρυτικός στέλεχος και τ. Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αγ. Στεφάνου



Το βιβλίο

Η γιαγιά είναι ένας ρόλος διαχρονικός και ζωτικός στη συντήρηση και εξέλιξη του θεσμού της οικογένειας. Ποια είναι όμως τα δικαιώματα της γιαγιάς; Γιατί η λέξη γιαγιότητα (όπως μητρότητα) δεν υπάρχει σαν όρος; Με εκκίνηση τα ξεπερασμένα στερεότυπα, αλλά και τις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, η Αναστασία Χουντουμάδη προτείνει μια νέα θεώρηση της θέσης της γιαγιάς στη δομή της σύγχρονης οικογένειας.

Η γνώση σε κάθε σελίδα του βιβλίου είναι απόσταγμα από το βίωμα και τον στοχασμό όχι μόνο της συγγραφέως, αλλά και των άλλων γυναικών/γιαγιάδων στις οποίες δίνει φωνή. Από την ανάγνωσή του, αναδύεται το πόσο η αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενεές, ανάμεσα στις μητέρες και τις κόρες –όταν καταφέρνει να υπάρξει– λειτουργεί ενδυναμωτικά, ανοίγοντας τον ορίζοντα σε ένα αληθινό δώρο ζωής.

Μέσα από συνεντεύξεις, η συγγραφέας εντοπίζει τις πολλαπλές διαστάσεις ενός ρόλου τόσο παραδοσιακού ώστε να θεωρείται (χωρίς όμως στη σύγχρονη πραγματικότητα να είναι) αυτονόητος. Λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες δημογραφικές τάσεις περί παράτασης της τρίτης ηλικίας και τις συνάδουσες προσαρμογές στους κοινωνικούς και εργασιακούς κανόνες, η λέξη γιαγιά αποκτά πλέον νέα πολιτιστική ετυμολογία.

Το  βιβλίο Γιαγιά, πες μας ποια είσαι της Αναστασίας Χουντουμάδη μελετά και αναδεικνύει τον ρόλο της γιαγιάς στις συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά και τις απαιτήσεις που δημιουργούν οι νέες μορφές οικογένειας.

Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 

Η Αναστασία Χουντουμάδη, γεννήθηκε και μένει στην Κηφισιά Αττικής. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Portland  (Μ.Α.) και στο Πανεπιστήμιο του Oregon (Ph.D.) των ΗΠΑ. Δίδαξε Εκπαιδευτική και Αναπτυξιακή Ψυχολογία στο Deree College από το 1978 ως το 2010. Είναι συνεργάτιδα στο Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης Σχεδία από το 1992, όπου ασχολήθηκε με σχεδιασμό και αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής παρέμβασης. Η πρώτη παιδική ηλικία καθώς και η διαχρονική πορεία της μητρότητας αποτελούν βασικά ερευνητικά της ενδιαφέροντα, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαπολιτισμικές τους πτυχές. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Έχει δύο κόρες και τέσσερα εγγόνια.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

Κατηγορία: Δοκίμια, Μελέτες
ISBN 978-960-484-755-6


Σχολιάστε εδώ