Ανδρέας Λοβέρδος στο “Π”: Η Ελλάδα είναι έτοιμη…

Ανδρέας Λοβέρδος στο “Π”: Η Ελλάδα είναι έτοιμη…

–Κάθε απόπειρα πολεμικής ενέργειας από τον Ερντογάν θα τον οδηγήσει σε ήττα 

Του
ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
Βουλευτή Β1’ Βορείου Τομέα Αθηνών,
Τομεάρχη Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής


Η στάση της Τουρκίας, και ειδικότερα του Προέδρου Ερντογάν, από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μετά, με διάφορους τρόπους, δηλώνει το εξής: Από τώρα και μέχρι τις εκλογές της Τουρκίας, η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη όχι για περαιτέρω μάχες λέξεων, ούτε για κάποια μορφή υβριδικής επίθεσης, αλλά για γεγονός που θα έχει τα χαρακτηριστικά πολεμικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τις υβριδικές επιθέσεις, τις επιθέσεις, δηλαδή, που αποτελούν πόλεμο χωρίς όπλα αλλά με άλλα μέσα, η τακτική Ερντογάν, από τον Έβρο, τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2020, και μέχρι τώρα, τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ήταν συγκεκριμένη και κλιμακωνόταν. Και, ακόμη, στο επίπεδο της μάχης των λέξεων τα πράγματα έχουν φτάσει πέραν των ορίων. Η αντιπολίτευση του Ερντογάν μάλιστα τον εξωθεί σε πολεμικό γεγονός. Διότι τον εγκλωβίζει με αυτόν τον τρόπο περαιτέρω και, κατά τη δική μου γνώμη, τον οδηγεί σε γεγονός από το οποίο δεν θα βγει νικητής, άρα μετά θα τον σύρει στο ικρίωμα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όπως έσυραν πριν από κάποιες δεκαετίες τον πρωθυπουργό τους, τον Αντνάν Μεντερές.

Η αντίδραση, σε πράξεις πια, Ερντογάν, όπως η «ψευδοσυμφωνία» που επιχειρεί να συνάψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, η οποία στερείται νομιμοποίησης για να υπογράφει συμφωνίες, βρήκε αντίπαλό της τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με έναν τρόπο πρωτοφανή. Με έναν τρόπο πολύ χαρακτηριστικό, γιατί όλοι αυτοί δεν πήραν απλώς θέση υπέρ της Ελλάδος σε σχέση με την κυριαρχία της, αλλά πήραν θέση υπέρ της Ελλάδος σε σχέση με τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Δηλαδή, ζήσαμε κάτι που δεν το έχουμε ξαναζήσει ποτέ. Είναι η κυβέρνηση της χώρας, άραγε, και η άψογη πολιτική της που οδηγεί σε αυτές τις πρωτότυπες και θετικές εκπλήξεις;

Σε έναν βαθμό ναι. Η κυβέρνηση έχει χειριστεί καλά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Έχει όμως σύμμαχο και το ΠΑΣΟΚ, ενίοτε και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή υπάρχει μια συμπαγής δύναμη της ελληνικής πολιτικής, των κομμάτων της τεράστιας πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Το δεύτερο όμως αίτιο για τη στήριξη που απολαμβάνουμε από τους ισχυρούς της Γης, και ίσως σημαντικότερο κατά τη δική μου γνώμη, είναι τα λάθη Ερντογάν. Οι αντιφατικές του συμπεριφορές τον έχουν οδηγήσει σε ήττες συνεχώς σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και γνωρίζει πλέον ότι αν επιτεθεί, δεν θα έχει μόνο την Ελλάδα απέναντί του αλλά και άλλους. Δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσους και ποιους ακριβώς, αλλά νομίζω ότι τον ανησυχεί που δεν θα έχει μόνο την Ελλάδα απέναντί του.

Εν πάση περιπτώσει, η Ελλάδα είναι έτοιμη.

Εκτιμώ ότι κάθε απόπειρα πολεμικής ενέργειας από τον Ερντογάν θα τον οδηγήσει σε ήττα. Θεωρώ πως αυτήν τη στιγμή εργάζονται πυρετωδώς όλα τα επιτελεία που διαθέτει η Ελληνική Δημοκρατία, είτε σε υπουργεία είτε εκτός οργανωμένου κράτους, σε φορείς που συνεργάζονται με αυτό. Οι πρεσβείες μας έχουν κάνει πλήρη ενημέρωση σε όλες τις σημαντικές χώρες του πλανήτη και είμαστε πανέτοιμοι.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ