Αυξήθηκε η φτώχεια στο 17,1%
Μαύρα τα μαντάτα… – Ιδού το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη
–Η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές είναι 1.419,7 ευρώ
–Πονοκέφαλος η στέγαση, με τα φτωχότερα νοικοκυριά να δαπανούν το 23% του προϋπολογισμού τους και τα πλουσιότερα μόλις το 12,2%
Αυτό είναι το έργο της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη! Να έχουν γίνει ζητιάνοι τα νοικοκυριά μας.
Οι πλούσιοι να τρώνε με… δέκα μασέλες και οι φτωχοί να περιμένουν ό,τι… πέφτει από το τραπέζι των πλουσιότερων.
Τόσο καλά τα έχει καταφέρει η πατρίδα μας. Μια ζωή περικοπές, για να μη μείνει τελείως άδειο το πιάτο. Όσα ξοδεύει ένα φτωχό νοικοκυριό για τρόφιμα σε έναν μήνα τα ξοδεύει ένα πλούσιο νοικοκυριό για ρούχα και παπούτσια! Το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης (αγορές, τρέχουσες τιμές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,2 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού (4,8 για το 2020).
Τα νοικοκυριά του φτωχότερου 20% του πληθυσμού αύξησαν τις δαπάνες τους σε σχέση με το 2020 κατά 2,6%, ενώ τα νοικοκυριά του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού κατά 10,7%, με τη μηνιαία ισοδύναμη δαπάνη στην πρώτη περίπτωση να διαμορφώνεται σε μόλις 336 ευρώ και σε 1.744,24 ευρώ στη δεύτερη περίπτωση. Το φτωχότερο 20% του πληθυσμού δαπανά πάνω από το 1/3 του μηνιαίου προϋπολογισμού του (34,8%) για την αγορά τροφίμων, όταν το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται σε 13,9%! Και φέτος, με τις τιμές των τροφίμων να έχουν αυξηθεί κατά 13%, τίθεται πρόβλημα επιβίωσης. Τα πολύ φτωχά νοικοκυριά δίνουν σχεδόν το 23% του προϋπολογισμού τους για δαπάνες στέγασης, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τα πλουσιότερα νοικοκυριά είναι μόλις 12,2%, ήτοι το 50% περίπου.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι η ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές είναι 17.037,48 ευρώ, ήτοι 1.419,79 ευρώ τον μήνα. Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών αφορά τα είδη διατροφής και τα μη οινοπνευματώδη ποτά (22%) και ακολουθούν η στέγαση με 14,7% και οι μεταφορές με 12,7%, ενώ η μικρότερη δαπάνη αφορά την εκπαίδευση με 3,4%.
Η υψηλότερη μέση ετήσια δαπάνη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ανήλθε σε 19.687,93 ευρώ, η δε χαμηλότερη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 12.236,64 ευρώ.
Η ακρίβεια βάζει χέρι στα νοίκια!
Εκεί φτάσαμε… Νέα ζευγάρια, που ξεκινούν τώρα τη ζωή τους, να ζουν σε χαμόσπιτα… Σε καμαρούλα μια σταλιά. Μόλις 50 τ.μ. Με τις μέσες αποδοχές στα 760 ευρώ και το νοίκι στα 450 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση, τι θα μείνει για το ρεύμα, το νερό, το φαγητό; Στο τέλος το πιάτο θα είναι άδειο! Μόνο για την ενέργεια, το νοικοκυριό θα πρέπει να βγει στη ζητιανιά. Κι αν χάσει ο ένας από τους δύο τη δουλειά του, το ζευγάρι θα ζει με ψωμί και λάδι. Κι αν αποκτήσουν και παιδί, θα πρέπει να βγάλουν δίσκο στους δρόμους.
Αυτήν τη ζωή θέλουν για τη νέα γενιά οι κυβερνώντες, κύριε πρωθυπουργέ;
Ποια είναι η… λύση; Να ζουν οι νέοι με τον δίσκο στο χέρι; Να μένουν με την οικογένειά τους στο πατρικό τους σπίτι; Γιατί για την αγορά κατοικίας (ενός διαμερίσματος) τα 150.000 ευρώ δεν φτάνουν.
Εσείς, κύριοι υπουργοί, σε καμαρούλα μια σταλιά ζείτε; Έχετε υπολογίσει πόσα λεφτά χρειάζονται τον μήνα για κοινόχρηστα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα;
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ