Πώς θα λειτουργεί το ολοήμερο δημοτικό σχολείο – Θα καταλήξει πάρκινγκ παιδιών; διερωτάται πανεπιστημιακός

Πώς θα λειτουργεί το ολοήμερο δημοτικό σχολείο – Θα καταλήξει πάρκινγκ παιδιών; διερωτάται πανεπιστημιακός

Τρεις ζώνες μετά τη 1.15 το μεσημέρι

–Οι μαθητές θα γευματίζουν στο σχολείο

Το ολοήμερο δημοτικό σχολείο θα αναπτύσσεται σε τρεις ζώνες μετά τη 1.15 το μεσημέρι, όταν ολοκληρώνεται το υποχρεωτικό πρόγραμμα:

• Στην πρώτη ζώνη, από τη 1.20 μ.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., οι μαθητές θα γευματίζουν. Στη δεύτερη, από τις 2.10 μέχρι τις 3.50 μ.μ., μετά από δεκάλεπτο διάλειμμα, θα μελετούν και θα προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Στην τρίτη ζώνη, από τις 3.55 μ.μ. έως τις 5.30 μ.μ., που τιτλοφορείται «Σχολικοί Μαθητικοί Όμιλοι», περιλαμβάνεται πληθώρα αντικειμένων. Το ολοήμερο πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία θα ξεκινάει στη 1 μ.μ. και θα περιλαμβάνει γεύμα, μία ώρα ξεκούραση των παιδιών, ενασχόληση με δραστηριότητες και παιχνίδι. Οι γονείς θα μπορούν να παίρνουν τα παιδιά στις 4 μ.μ., αντί στις 5.30 μ.μ., ενώ τα παιδιά θα επιτρέπεται να αποχωρούν και στις 2.55 μ.μ. Η πρόσβαση όλων των μαθητών στο διευρυμένο ολοήμερο είναι ελεύθερη, χωρίς κανέναν περιορισμό συμμετοχής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό:

• 10 μαθητές είναι το ελάχιστο όριο για ένα τμήμα ολοήμερου προγράμματος μέχρι τις 5.30 μ.μ.

• Σε 1.500 υπολογίζονται τα σχολεία της χώρας στα οποία συγκεντρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός μαθητών.

• 38 σχολεία από τα 200 της Ανατολικής Αττικής θα οργανώσουν ολοήμερο έως τις 5.30 μ.μ.

• 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια ήταν ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας.

• 3.000 εκπαιδευτικοί προσελήφθησαν για τις ανάγκες του προγράμματος.

Ευθέως θέτει τον προβληματισμό του ο 46χρονος Δημήτρης Κουτσομπόλης, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξηγώντας την οικογενειακή απόφαση να μην παρακολουθήσει η κόρη του το διευρυμένο πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου, το οποίο ισχύει από φέτος: «Στο νηπιαγωγείο της Μαργαρίτας δεν υπάρχει ξεχωριστός χώρος σίτισης, ούτε χώροι για να ξεκουραστούν τα παιδιά. Η διεύρυνση του σχολικού ωραρίου είναι μια λύση για τους εργαζόμενους γονείς, αλλά αλήθεια αναρωτιέμαι πώς θα απασχοληθούν, χωρίς εξειδικευμένο εκπαιδευτικό, τα παιδιά μετά τις 4 το απόγευμα. Θα καταλήξει πάρκινγκ παιδιών;». Να υπογραμμισθεί ότι υπάρχει απροθυμία γονέων για το διευρυμένο πρόγραμμα νηπιαγωγείων και δημοτικών, ενώ πολλά παιδιά θέλουν να φύγουν από το σχολείο είτε για να ξεκουραστούν είτε για να παρακολουθήσουν, π.χ., φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Ήδη χωρίς… ζήτηση είναι επτά στα δέκα ολοήμερα σχολεία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ