Φον Ντερ Λάιεν: Έτοιμοι να συζητήσουμε ένα προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο

Φον Ντερ Λάιεν: Έτοιμοι να συζητήσουμε ένα προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο μέχρι να εισαχθεί ένα νέος δείκτης τιμών της ΕΕ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, και για να διασφαλιστεί ότι τυχόν μέτρα οικονομικής στήριξης επιτρέπουν τον θεμιτό ανταγωνισμό.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συζητούν για εβδομάδες το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία. Ενώ η πλειοψηφία των μελών της ΕΕ υποστηρίζει κάποια μορφή ανώτατου ορίου, η Γερμανία, η Δανία και οι Κάτω Χώρες αντιτίθενται, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη σε επιστολή προς τους ηγέτες που θα συγκεντρωθούν στην Πράγα από την Πέμπτη.

Ο Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να διασφαλίσει ότι τα μεμονωμένα μέλη δεν θα υπερασπίσουν το ένα το άλλο για φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές και δεν θα αυξήσουν τις τιμές.

Είπε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις διαπραγματεύσεις της με αξιόπιστους εταίρους και να εξετάσει τις κοινές προμήθειες, ξεκινώντας με το αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Για το φυσικό αέριο γενικά, η Φον ντερ Λάιεν πρότεινε μια προσωρινή λύση με τη μορφή ανώτατου ορίου έως ότου δημιουργηθεί ένας νέος δείκτης τιμών στην ΕΕ. Το κύριο σημείο αναφοράς τιμής TTF καθοδηγείται από την προσφορά αγωγών και δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικό μιας αγοράς που περιλαμβάνει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο, είπε. “Είναι μια προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ που θα διασφαλίζει καλύτερη λειτουργία της αγοράς. Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει τις εργασίες για αυτό”.

Ο Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ενεργειακή κρίση απαιτούσε έκτακτα μέτρα, αλλά ήταν πρωταρχικής σημασίας η ΕΕ να διατηρήσει ίσους όρους ανταγωνισμού. Και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γερμανία για το πακέτο στήριξης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ (198,8 δισεκατομμύρια δολάρια) που οι επικριτές λένε ότι απειλεί να νοθεύσει τον ανταγωνισμό στο μπλοκ.

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι θα πρέπει να ενισχύσει το σχέδιό της REPowerEu για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο με επιπλέον κεφάλαια.

Πηγή: Reuters

Σχολιάστε εδώ