Απειλή πολέμου – Νέο casus belli από την Τουρκία για τον εξοπλισμό των νησιών!

Απειλή πολέμου – Νέο casus belli από την Τουρκία για τον εξοπλισμό των νησιών!

–Στρώνει το έδαφος για θερμό επεισόδιο με στόχο την περιθωριοποίηση της Ελλάδας
–Σκληρή απάντηση της Αθήνας

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Με το νέο casus belli, το οποίο επιβεβαίωσε ουσιαστικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε την Τετάρτη, η Άγκυρα δείχνει να επιλέγει την τακτική της επιβολής στην πράξη του αφοπλισμού των νησιών, με απειλές ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα «νόμιμα μέσα που διαθέτει» για να προστατεύσει την εθνική ασφάλειά της.

Η Αθήνα, μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΣΕΑ, και ενώ έχει προηγηθεί ένα πραγματικά πρωτοφανές μπαράζ επιθετικών δηλώσεων από τον Ερντογάν και όλη την τουρκική ηγεσία, σήκωσε το γάντι και απάντησε με σκληρή γλώσσα στην Άγκυρα.

«Η Ελλάδα δεν προβάλλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της εφόσον παραστεί η ανάγκη», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντά της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)».

Η Τουρκία με τις συνεχείς δηλώσεις και με την απόφαση του ΣΑΕ δίνει πολεμικό τόνο στην επιχείρησή της για τον αφοπλισμό των ελληνικών νησιών και είναι προφανές ότι επιλέγει τη λογική της σύγκρουσης ώστε να επιβάλει στην ατζέντα τις θέσεις της. Καθώς σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο δεν μπορεί να επιβάλει στην ατζέντα το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, η Τουρκία απεργάζεται σενάρια, μόλις η συγκυρία θεωρηθεί ευνοϊκή, να προκαλέσει επεισόδιο το οποίο θα υποχρεώσει τον διεθνή παράγοντα να παρέμβει και να καλέσει σε διάλογο τις δύο χώρες επί του ζητήματος αυτού.

Γιατί η Άγκυρα δεν έθεσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης – Του Λ. ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ

Με την επικοινωνιακή επίθεση τις τελευταίες εβδομάδες θέλει να δημιουργήσει το κλίμα ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί τις εντάσεις και ότι η ίδια είναι… απειλούμενη από τις ελληνικές κινήσεις. Έχει το θράσος μάλιστα η Τουρκία να κάνει λόγο για το δικαίωμα… αυτοάμυνάς της έναντι της Ελλάδας, με αφορμή τη μεταφορά θωρακισμένων οχημάτων σε Λέσβο και Χίο. Μια κίνηση η οποία έχει τακτικό χαρακτήρα και γίνεται σε σταθερή βάση τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με την αντικατάσταση και συντήρηση των οχημάτων που βρίσκονται στα νησιά. Και είναι φυσικά αστείο να δηλώνει η Τουρκία ότι απειλείται η εθνική ασφάλειά της από τα 14 ή 28 οχήματα τα οποία κατέγραψε το κατασκοπευτικό drone που πέταγε στο FIR Αθηνών.

Εχθρική κίνηση…
Τα σενάρια επεισοδίου είναι αρκετά και αυτό που φαίνεται ότι συζητείται περισσότερο στην Αθήνα είναι το ενδεχόμενο παρεμπόδισης πλοίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να προσεγγίσει νησί ή νησίδα την οποία η Τουρκία θεωρεί αποστρατικοποιημένη. Μια τέτοια ενέργεια αποτελεί σαφώς εχθρική κίνηση και θα απαντηθεί αναλόγως, αλλά αυτό κρύβει σοβαρούς κινδύνους, καθώς θα βρεθούν, μετά το 2020, και πάλι αντιμέτωπες σημαντικές ναυτικές μονάδες και από τις δύο χώρες.

Το σενάριο που είναι πάντοτε στο τραπέζι είναι της επανάληψης του επεισοδίου των Ιμίων, αυτήν τη φορά όχι με την προσάραξη εμπορικού σκάφους αλλά με την αποστολή μεταναστών σε νησίδα, για τους οποίους θα τεθεί θέμα διάσωσής τους από την Τουρκία, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία επί της νησίδας. Και φυσικά όλοι αναμένουν τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε ολοκληρώνεται η γεώτρηση του «Abdulhamid Han» στον κόλπο της Αττάλειας, και κανείς αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζει αν ο κ. Ερντογάν θα επιλέξει να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση με την αποστολή του σε περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου ή σε μη οριοθετημένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που εμπίπτει στη δυνητική ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Εκβιάζει την Ουάσινγκτον
Η Τουρκία όμως στρέφεται και εναντίον των Αμερικανών, θέλοντας να εκβιάσει την Ουάσινγκτον και να εγείρει εμπόδια στην ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία, η οποία αποτελεί πλέον κόκκινο πανί για τον Ταγίπ Ερντογάν. Και όχι μόνο για λόγους αμυντικούς αλλά και πολιτικούς, καθώς στο εσωτερικό της χώρας του εμφανίζεται να μην μπορεί να εξασφαλίσει μία συνάντηση με τον Μπάιντεν, ούτε να αποσπάσει μια έγκριση για την πώληση των F-16, ενώ η Ελλάδα παίρνει εξοπλισμούς από τις ΗΠΑ και νέες βάσεις, με πρώτη την Αλεξανδρούπολη, στήνονται στη χώρα μας. Μετά την ολοκλήρωση και του προγράμματος ενίσχυσης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, την επόμενη πενταετία, θα έχει ανατραπεί υπέρ της Ελλάδας η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και αυτό προκαλεί πραγματικό εφιάλτη για την τουρκική ηγεσία και η σημερινή ένταση έχει στόχο και την υπονόμευση αυτών των προγραμμάτων ή την εξασφάλιση τουλάχιστον αντίστοιχων, σύγχρονων οπλικών συστημάτων και για την ίδια.

Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου – Του Δρος Εμμ. Γούναρη

Η Αθήνα δεν έχει κανέναν λόγο να ακολουθήσει σε αυτό το παραλήρημα την Άγκυρα και εκτιμά ότι ο κ. Ερντογάν δεν θα αποτολμήσει ένα επεισόδιο στην παρούσα φάση, κάτι που φυσικά μένει να αποδειχθεί. Το γεγονός πάντως ότι και οι δύο χώρες είναι σε μια δύσκολη και για τις δύο κυβερνήσεις, παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ίσως δημιουργήσει πειρασμούς στον κ. Ερ­ντογάν να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία.

Πάντως η στήριξη από τη Γαλλία αλλά και από την Ουάσινγκτον, η οποία προς το παρόν αποφεύγει τις παγίδες που στήνονται ώστε να πάρει θέση στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, είναι θετική και αποτυπώνει βεβαίως και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει σε ξένες πρωτεύουσες η επιθετική και τυχοδιωκτική πολιτική Ερντογάν όχι μόνο στο Αιγαίο και έναντι της Ελλάδας αλλά και στο Ουκρανικό και σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την Τετάρτη ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη και συγχρόνως, απαντώντας στις πιεστικές ερωτήσεις τούρκων α­νταποκριτών, τόνισε ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να μετακινεί και να εγκαθιστά τις δυνάμεις της σε όποιο σημείο της επικράτειάς της θέλει και ότι για την Ελλάδα δεν τίθεται θέμα περιορισμού (όπως έχει συμβεί με την Τουρκία και τους S-400), καθώς η Ελλάδα δεν προμηθεύτηκε ρωσικό αμυντικό σύστημα, ώστε να βρεθεί στο στόχαστρο της νομοθεσίας CAATSA.

Ο ίδιος ο Ερντογάν στη συνέντευξή του στο CNN Turk αναφέρθηκε σε «δύο μέτρα και δύο σταθμά» των Αμερικανών έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας και έσπευσε να υπενθυμίσει στην Ουάσινγκτον πόσο ισχυρός σύμμαχος είναι η χώρα του στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ…

Καθώς την επόμενη εβδομάδα οι Μητσοτάκης και Ερντογάν πιθανότατα θα συνευρεθούν στην Πράγα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα αντιδράσει ο κ. Ερντογάν εάν τεθεί θέμα σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ αλλά και απειλής χρήσης βίας. Επίσης, περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξουν πιέσεις ή μεσολαβήσεις προκειμένου να υπάρξει συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία πά­ντως χωρίς την αναγκαία προετοιμασία μάλλον θα οξύνει την κατάσταση παρά θα αποτελέσει βήμα εκτόνωσης των ε­ντάσεων, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και για το ξέπλυμα της Τουρκίας…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου – Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΣΑΝΤΑ

O Τσαβούσογλου ανακοίνωσε υπογραφή συμφωνίας με τη Λιβύη για την παραχώρηση μέρους της Λιβυκής ΑΟΖ σε τουρκικές εταιρείες


Σχολιάστε εδώ