Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου
Του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)
Μια αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει στην ικανοποίηση της Τουρκίας. Απλώς θα διευκολύνει την Τουρκία στις προσπάθειές της να καταλάβει μερικές εξ αυτών, υποστηρίζοντας ότι της ανήκουν, ευρισκόμενες σε «γκρίζες ζώνες».
Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε τη στρατιωτικοποίηση αυτών με νεότερους τύπους όπλων και οπλικών συστημάτων, λόγω των συνεχών απειλών της Τουρκίας και της ύπαρξης τουρκικής στρατιάς αποβατικών σκαφών στη Σμύρνη. Άλλωστε το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και πληθώρα κανόνων του Γενικού Θετικού Διεθνούς Δικαίου επιβάλλουν την αυτοάμυνα.
Η Ελλάδα έχει 10.100 νήσους, νησίδες και βραχονησίδες, ενώ η Τουρκία έχει τρεις νήσους, την Ίμβρο, την Τένεδο, τις Παγούσες και τις βραχονησίδες που απέχουν λιγότερο από 3 μίλια από τις τουρκικές ακτές, εκτός αν αναφέρεται ότι ανήκουν στην Ελλάδα με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης, του 1923, και με βάση τη Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, του 1948.
Αν εξοπλίσουμε τα νησιά μας που βρίσκονται κοντά στα τρία τουρκικά νησιά (Ίμβρο, Τένεδο και Λαγούσες) στο Αιγαίο και μερικά στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και αν η Τουρκία αποκτήσει και δεύτερο ελικοπτεροφόρο, τα νησιά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπερέχουν από στρατηγικής απόψεως εκείνων της Τουρκίας.
Η Ελλάδα θα πρέπει μαζί με τους συμμάχους (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία) να πραγματοποιούν αεροναυτικά γυμνάσια στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ΑΟΖ της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανοιχτή Θάλασσα του Μαρμαρά, πέραν της αιγιαλίτιδος ζώνης των 6 ν.μ., αφού με βάση τη Σύμβαση του Δικαίου Θαλάσσης του 1982 επιτρέπονται τέτοιες δραστηριότητες στις περιοχές αυτές.
Η πρόσφατη άρση της απαγόρευσης εξοπλισμών εκ μέρους των ΗΠΑ επιτρέπει πλέον τον εφοδιασμό της Κύπρου με οπλικά συστήματα, πολεμικά αεροπλάνα, υποβρύχια, πολεμικά πλοία κ.λπ., για ενίσχυση της άμυνάς της. Η ρήση του έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 «η Κύπρος κείται μακράν» δεν ισχύει πλέον, λόγω των νέων οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Ελλάδα και των οπλικών συστημάτων που θα προμηθευτεί η Κύπρος, πιθανώς από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, εκτός εκείνων που θα προσφέρει η Ελλάδα.
Η αποστολή δε από την Ελλάδα όπλων και αρμάτων προς την Ουκρανία πρέπει να σταματήσει. Οι έλληνες πολίτες ουδόλως επιθυμούν να σκοτώνονται ρώσοι και ουκρανοί στρατιώτες, όλοι τους νέα παιδιά. Ο ουκρανός Πρόεδρος ας αφήσει τους όρους που θέτει προκειμένου να συναντηθεί με τον ρώσο Πρόεδρο για να τελειώσει ο πόλεμος. Η φιλία μας με τη Ρωσία μετράει 1.500 χρόνια και, επίσης, στις ανατολικές ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας ζουν 160.000 Έλληνες.
Όσον αφορά τις ελληνοβρετανικές και κυπροβρετανικές σχέσεις, ο ελληνοβρετανός βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, Κάρολος, έχει δείξει την αγάπη του για την Ελλάδα λόγω καταγωγής του έλληνος πατρός του Φιλίππου και του παππού του. Οπότε, ο βασιλεύς Κάρολος είναι μια ασφάλεια για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: in.gr