Ανατροπές στη δευτεροβάθμια περίθαλψη! – Οι γιατροί του ΕΣΥ θα δουλεύουν και στον ιδιωτικό τομέα
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Σημαντικές αλλαγές στην εργασιακή απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ προωθεί το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και την ιατρική εκπαίδευση, γεγονός που θα δώσει την αφορμή για νέο κύκλο κινητοποιήσεων των συνδικαλιστικών σωματείων των νοσοκομειακών γιατρών και αντιπαράθεσης με το υπουργείο Υγείας.
Το νομοσχέδιο θα δοθεί τις επόμενες μέρες για διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Ήδη έχει διαρρεύσει, δημιουργώντας αναταραχή στους κόλπους του ΕΣΥ. Καθορίζει λεπτομερώς όλες τις προϋποθέσεις πρόσληψης, απασχόλησης, εξέλιξης, ιατρικής εκπαίδευσης γιατρών, νοσηλευτών και θεραπευτών. Σύμφωνα με τις βασικές του διατάξεις:
• Τροποποιείται το νομικό πλαίσιο που διέπει την κρίση και επιλογή των νοσοκομειακών γιατρών καθώς και το καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που μέχρι τώρα τους διέπει, αφενός με την πρόβλεψη της δυνατότητας προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης και αφετέρου με την πρόβλεψη της δυνατότητας απασχόλησής τους στον ιδιωτικό τομέα.
• Κατ’ εξαίρεση, και κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του διοικητή του νοσοκομείου, θέσεις γιατρών κλάδου ΕΣΥ που είχαν προκηρυχθεί και απέβησαν άγονες μπορούν να προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης. Οι γιατροί που θα διοριστούν σε αυτές τις θέσεις σε καθεστώς μερικής απασχόλησης θα εργάζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα, σε επτάωρο συνεχές πρωινό ως τακτικό ωράριο, και θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημερίας των νοσοκομείων. Παράλληλα θα διατηρούν το δικαίωμα ετεροαπασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής ή και το δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου ή οδοντιατρείου. Ο διορισμός του γιατρού σε θέση μερικής απασχόλησης θα έχει χρονική διάρκεια τρία έτη.
• Οι ιατροί κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου, εκτός των ημερών εφημερίας, δύνανται να έχουν περιορισμένη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής. Με απόφαση του υπουργού Υγείας ρυθμίζονται οι σχετικές προϋποθέσεις. Η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, κατ’ εφαρμογή του παρόντος, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. (σ.σ.: Έτσι, αρκετοί γιατροί που μέχρι τώρα δούλευαν παράνομα σε ιδιωτικές μονάδες ή διατηρούσαν ιδιωτικά ιατρεία για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους δεν θα χρειάζεται πλέον να κρύβονται. Ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί πελατειακή σχέση των συγκεκριμένων νοσοκομειακών γιατρών με ασθενείς και παράκαμψη των διαδικασιών για τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου).
• Εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου με προκαταρκτική κλινική άσκηση έξι μηνών σε νοσοκομείο. (σ.σ.: Δηλαδή, οι ασθενείς σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές θα αποφεύγουν πλέον μετακινήσεις σε νοσοκομειακές μονάδες, ιδιαίτερα όταν αυτές βρίσκονται σε μακρινή απόσταση).
• Μετά τη λήψη τίτλου ειδικότητας, οι γιατροί δύνανται να μετεκπαιδεύονται σε ειδικά γνωστικά αντικείμενα της ειδικότητας που έχουν λάβει. Η χρονική διάρκεια των μετεκπαιδεύσεων δεν θα υπερβαίνει τα δύο έτη.
• Οι διακομιδές ασθενών είτε προς την οικία τους, μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους, είτε σε άλλες δημόσιες δομές υγείας ή κέντρα αποκατάστασης, για περαιτέρω νοσηλεία, διενέργεια ιατρικών πράξεων ή εξετάσεων ή αποκατάσταση, δύνανται να διενεργούνται από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται ο ασθενής, εφόσον δεν χρήζει εξειδικευμένης μεταφοράς από μέσα του ΕΚΑΒ.
• Θεσμοθετείται η κατ’ οίκον μαιευτική φροντίδα σε έγκυες, λεχωίδες και νεογνά, με στόχο την προώθηση της φυσικής και ψυχολογικής υγείας της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, την εξειδικευμένη φροντίδα κάθε γυναίκας και του νεογνού της. Η κατ’ οίκον μαιευτική περίθαλψη περιλαμβάνει ιδίως την πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την περιγεννητική φροντίδα.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: naftemporiki.gr