Η ΑΕΚ επέστρεψε σπίτι της…

Η ΑΕΚ επέστρεψε σπίτι της…

Η ιστορική βραδιά της μεγάλης επιστροφής

Η «Αγιά Σοφιά OPAP Arena» άνοιξε την Παρασκευή (30/9/2022) διάπλατα τις θύρες της για να δεχθεί την ομάδα της και το λαό της, 19,5 χρόνια μετά το τελευταίο σφύριγμα στο «Νίκος Γκούμας», στις 3 Μαΐου 2003 με αντίπαλο τον Άρη.

Σε ένα κατάμεστο από 32.000 θεατές γήπεδο, με πολλούς από τους παριστάμενους να έχουν ξενυχτήσει έξω από την εγκατάσταση τη νύχτα της Πέμπτης, η ΑΕΚ εγκαινίασε το νέο γήπεδό της, ένα Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού.

Τα θυρανοίξια της OPAP ARENA στη Νέα Φιλαδέλφεια πέρασαν στην ιστορία και η οικογένεια της ΑΕΚ γιορτάζει αυτό που κάποτε έμοιαζε άπιαστο όνειρο, αλλά μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία έγινε απτή πραγματικότητα.

Η ατμόσφαιρα ήταν μοναδική. Ο φωτισμός, οι ήχοι, η ακουστική του χώρου, ο παλμός, ο ίδιος ο χώρος, δημιουργούσαν μια ατμόσφαιρα σουρεαλιστική, με τη μνήμη να γίνεται παρόν.

Ο Κώστας Νεστορίδης ήταν ο πρώτος που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο της OPAP Arena με κασκόλ της ΑΕΚ στα χέρια, γνωρίζοντας την αποθέωση από τον κόσμο.

Μετά την ολοκλήρωση του λόγου του, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έκοψε μια κίτρινη κορδέλα, την «Κορδέλα της νίκης», για να ακολουθήσει πανζουρλισμός στις εξέδρες, η νύχτα σε αυτή την αθηναϊκή γωνιά να φωτιστεί από τα πυροτεχνήματα και οι γειτονιές να αντιλαλήσουν τον ύμνο της ΑΕΚ, που τραγούδησαν μ΄ ένα στόμα 32.000 άνθρωποι.

Ακολούθησε το βίντεο με τις μεγάλες στιγμές του παρελθόντος και το άναμμα των πυρσών του γηπέδου στη μνήμη εκείνων που διακόνησαν την ιδέα της Ένωσης και δεν βρίσκονται εν ζωή.

Ύστερα, η OPAP Arena υποδέχθηκε 22 παλαίμαχους άσους της Ένωσης, που ήταν οι: Κώστας Νεστορίδης, Αντώνης Παραγιός, Ανδρέας Σταματιάδης, Γιώργος Καραφέσκος, Κώστας Νικολαΐδης, Γιώργος Κεφαλίδης, Νίκος Σταθόπουλος, Παντελής Νικολάου, Χρήστος Αρδίζογλου, Θωμάς Μαύρος, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Λύσανδρος Γεωργαμλής, Τάκης Καραγκιοζόπουλος, Χρήστος Βασιλόπουλος, Γιώργος Σαββίδης, Γιώργος Κούτουλας, Βασίλης Δημητριάδης, Χρήστος Κωστής, Ηλίας Ατματσίδης, Ντανιέλ Μπατίστα, Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, Μιχάλης Κασάπης, Ντέμης Νικολαΐδης. Ο 23ος ήταν ο παίκτης που αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) ως ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής τους 20ού αιώνα, ο «μάγος» Μίμης Παπαϊωάννου, που δεν κατάφερε να παραστεί για λόγους ανωτέρας βίας.

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στο ταξίδι της προσφυγιάς, με μια συγκινητική αναπαράσταση του μαρτυρικού οδοιπορικού των προσφύγων από τη Μικρά Ασία για να σώσουν τις ζωές τους.

Παρουσιαστές της ανεπανάληπτης αυτής βραδιάς ήταν οι Ναταλία Δραγούμη και Αντώνης Αντωνίου. Στα μουσικά δρώμενα συμμετείχαν οι Ποντιακής καταγωγής τραγουδιστές αδελφοί Τσαχουρίδη, Ματθαίος και Κωνσταντίνος και ο Παντελής Θαλασσινός, ενώ συνάρπασε με τους ήχους της η Φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων. Η βραδιά έκλεισε με τους παρουσιαστές να φωνάζουν ταυτόχρονα, «ΑΕΚ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ».

Η ομιλία του Δημήτρη Μελισσανίδη

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης με μία συγκινητική ομιλία συνόψισε όλα όσα σημαίνει για την ΑΕΚ και τον Προσφυγικό Ελληνισμό το γήπεδο που εγκαινιάστηκε απόψε. O διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ και μεγάλος οραματιστής της επιστροφής της ομάδας μας στο σπίτι της, τόνισε τα εξής:

Σεβασμιότατε, Πρόεδρε, Φίλαθλοι και φίλοι της ΑΕΚ

Περιμέναμε πολύ, υπομείναμε πολλά, ξεπεράσαμε εμπόδια που έδειχναν ανυπέρβλητα, πονέσαμε, κλάψαμε, αγωνιστήκαμε όλοι μαζί, αλλά ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΛΙ ΕΔΩ!

Φαίνεται το έχει η μοίρα μας μέσα από την δυστυχία να γινόμαστε καλύτεροι.

Δεν μιλάμε απλά για μια σημαντική βραδιά…

Η ΑΕΚ ΑΠΟΨΕ ΣΥΝΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ!
Η ΑΕΚ ΑΠΟΨΕ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ!
Η ΑΕΚ ΑΠΟΨΕ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΞΑΝΑ,
ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΔΩ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ!

Αυτή τη μεγάλη βραδιά της ιστορικής επιβεβαίωσης δεν την ζούμε ΜΟΝΟ όσοι βρισκόμαστε απόψε εδώ και απολαμβάνουμε τις στιγμές…

Δεν τη ζουν ΜΟΝΟ όσοι παρακολουθούν την τελετή των εγκαινίων από τα σπίτια τους μέσα από τη μετάδοση της κρατικής τηλεόρασης…

ΜΑΖΙ ΜΑΣ, από ψηλά, είναι οι ιδρυτές μας!

Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, που βλέπει να δικαιώνεται και πάλι ο αγώνας του για την παραχώρηση αυτής της έκτασης στα παιδιά των προσφύγων… Τα αδέρφια Ιωνά, ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος.
Ανάμεσά μας βρίσκονται ο Κώστας Νεγρεπόντης, ο Κλεάνθης Μαρόπουλος, ο Τρύφωνας Τζανετής, ο Γιάννης Κανάκης, όλοι όσοι πότισαν με τον ιδρώτα τους αυτό εδώ το γήπεδο γράφοντας χρυσές σελίδες ιστορίας!

Κάπου εδώ, δίπλα μας, είναι ο Στέλιος Σεραφείδης, η ψυχή του θα ζει αιώνια σε κάθε γωνιά του γηπέδου μας!

Δικαιωμένοι και υπερήφανοι μας θωρούν από ψηλά οι πατριάρχες μας, ο Νίκος Γκούμας και ο Λουκάς Μπάρλος!

Μαζί μας βρίσκονται οι πρόγονοί μας, οι πατεράδες μας που μας πήραν για πρώτη φορά από το χέρι και μας έφεραν σε αυτές τις κερκίδες για να μας κληροδοτήσουν το μεγαλείο αυτής της ομάδας. Μαζί μας είναι οι φίλοι και τα αδέρφια μας που δεν πρόλαβαν να ζήσουν αυτά τα εγκαίνια. Βρίσκονται απόψε ανάμεσά μας! Ζουν το όνειρό μας! Χαίρονται αλλά και δακρύζουν μαζί μας!

Είναι όλοι εκείνοι οι οποίοι πριν από ενενήντα οχτώ χρόνια, πριν καν φτιάξουν το νέο τους σπιτικό, ήρθαν εδώ για να δουλέψουν εθελοντικά και να στεγάσουν την ιστορία, που έφεραν μαζί τους από την Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Ιωνία, τη Σμύρνη και το Αϊβαλί.

Η ΑΕΚ ήταν για εκείνους η πατρίδα που έχασαν. Και αυτό εδώ το γήπεδο γίνεται και πάλι το σπίτι της προσφυγιάς! Το επίκεντρο των πιο ένδοξων σελίδων της ελληνικής ιστορίας!

Εδώ θα θυμηθούμε και πάλι τις μεγάλες στιγμές που ζήσαμε. Εδώ μπαίνουν τα ισχυρά θεμέλια για τα μεγάλα που έρχονται.Εδώ θα διδαχθούν την ιστορία και θα δημιουργηθούν οι νέες γενιές ΑΕΚτζήδων. Εδώ θα μάθει και πάλι ολόκληρος ο πλανήτης τις αρχές και τα ιδανικά που πρεσβεύει η ομάδα μας,

Δεν θέλω να χαλάσω την αποψινή γιορτή και να απαριθμήσω τις δυσκολίες που βρήκαμε μπροστά μας, για να χτιστεί αυτό το γήπεδο. Γιατί σήμερα είναι μέρα γιορτής! Απλά να πω ότι ήταν αμέτρητες και έμοιαζαν ανυπέρβλητες.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό που δεν κουράστηκε να με ακούει τόσα χρόνια . Ο,τι του ζήτησα το έκανε πράξη. Ηταν όνειρο ζωής για όλους μας το νέο γήπεδο να χτιστεί σε αυτόν τον ιερό χώρο. Μερικοί πίστεψαν ότι το έργο αυτό δεν θα γίνει, αλλά εγώ έχω μάθει στην ζωή μου να τηρώ πάντα τις υποσχέσεις μου.

Η Αγιά Σοφιά δεν είναι απλά ένα γήπεδο. Είναι ένα Κέντρο Μνήμης, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Γι’ αυτό μέσα στο γήπεδο οι φίλοι της ΑΕΚ θα έχουν την ευκαιρία να δουν με τα μάτια τους ολόκληρη την ιστορία της ομάδας μας, στο Μουσείο της ΑΕΚ, ένα από τα πιο σύγχρονα του κόσμου.

Όμως δεν μένουμε εκεί. Ιδρύουμε και το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, την Κιβωτό της Ρωμιοσύνης, όπου τα Ελληνόπουλα, ανεξαρτήτως καταγωγής και ομάδας που υποστηρίζουν, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα πάντα για τον προσφυγικό Ελληνισμό.

Οι φίλαθλοι της ομάδας όταν εισέρχονται στο γήπεδο, θα περνούν από τις 45 πύλες, οι οποίες έχουν ονόματα από τις πατρίδες των παππούδων μας: Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Τραπεζούντα, Σαφράμπολις, Καισάρεια και πόσες άλλες.

Δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες. Υπάρχουν αλησμόνητες πατρίδες!

Εμείς, πιστεύουμε ότι οι φίλαθλοί μας όταν θα μπαίνουν στο γήπεδο μέσα από αυτές τις πύλες, θα μπαίνουν μέσα στη δική τους «Πατρίδα». Το γήπεδό μας είναι η ανασύσταση της Πατρίδας των προγόνων μας. Είναι μια Πατρίδα μέσα στην Πατρίδα μας, την Ελλάδα.

Αυτό δηλώνει η παρουσία των συλλόγων της Μικράς Ασίας και του Πόντου με τα λάβαρά τους απόψε εδώ. Το γήπεδο αυτό είναι ένα φυλαχτό που θα το κουβαλάει ο κάθε ΑΕΚτζής επάνω του.

Σας είχα πει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε σχέδια για την ομάδα μας, χωρίς πρώτα να έχουμε βάλει θεμέλια. Η ΑΕΚ πλέον έχει και πάλι θεμέλια! Εχει τα πιο ισχυρά θεμέλια!

Η ΑΕΚ πλέον πατάει γερά! Η ΑΕΚ πλέον δεν έχει ανάγκη κανέναν! Ανάγκη έχει μόνο τον κόσμο της! Το μόνο σταθερό και διαχρονικό εγγυητή της ιστορίας της! Αυτό το γήπεδο είναι δισέγγονο της προσφυγιάς και ανήκει στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας.

Και από σήμερα αυτό το γήπεδο θα έχει πάντα έναν τοποτηρητή, έναν ακοίμητο φρουρό για να το προστατεύει , για να μην ξαναπέσουν ποτέ αυτά τα τείχη. ΤΟΝ ΔΙΚΕΦΑΛΟ ΑΕΤΟ που πλέον στέκεται άγρυπνος και υπερήφανος στην κεντρική είσοδο του γηπέδου μας.

Και τέλος, αυτό το γήπεδο δεν χρωστά πουθενά ούτε ένα ευρώ.Κλείνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τρεις ανθρώπους που έκαναν το ακατόρθωτο για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα! Πρώτα από όλα τον σημερινό περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. Χωρίς την ουσιαστική συμβολή του δύσκολα θα μπορούσαμε να είμαστε εδώ σήμερα! ΄Όμως αξίζει να τονίσω ότι ο Γιώργος αφαιρώντας τις όποιες κομματικές παρωπίδες αγκάλιασε ένα έργο που ξεκίνησε από τον Γιάννη Σγουρό και που συνέχισε η Ρένα Δούρου. Ολοι κατάλαβαν ότι το έργο αυτό είναι πάνω από κόμματα και ιδεολογίες! Είναι ναός του Ελληνισμού και της προσφυγιάς.

Ειδική μνεία θέλω να κάνω για τον ΟΠΑΠ. Ο ΟΠΑΠ απέδειξε ότι δικαίως θεωρείται ο βασικός πυλώνας του Ελληνικού αθλητισμού. Αποτέλεσε τον κύριο υποστηρικτή της προσπάθειάς μας από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε το 2013 και είναι χαρά μας που έχουμε το όνομά του στην εμπορική ονομασία του γηπέδου μας. Ιδιαιτέρως όμως με συγκίνησε η επιμονή και η συμπαράσταση του ιδιοκτήτη, μεγαλομετόχου και καλού μου φίλου Karel Komarek. Μας έδειξε αγάπη και ζεστασιά σε κάθε βήμα του δύσκολου αυτού εγχειρήματος.

Να ευχαριστήσω την πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας και τον Δήμαρχό μας και κυρίως τη γειτονιά και τους γείτονες του γηπέδου μας, που ανέχτηκαν αυτά τα χρόνια με υπομονή και καρτερία τις οχλήσεις των συνεργείων.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που βρίσκεστε απόψε εδώ, αλλά και τις εκατοντάδες χιλιάδες που μας βλέπουν στηρίζοντας τις προσπάθειές μας για την αναγέννηση της ομάδας.

Χωρίς εσάς πού είσαστε εδώ, χωρίς εσάς που μας παρακολουθείτε από τις οθόνες της τηλεόρασης, δεν θα είχαμε την δύναμη να χτίσουμε το νέο σπίτι μας.

Και τώρα σας παρακαλώ και σας καλώ να σηκωθείτε όρθιοι στις θέσεις σας, για να ορκιστούμε όλοι μαζί, εδώ μέσα στο ναό μας

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

και να φωνάξουμε δυνατά – πολύ δυνατά:
ΖΗΤΩ Η ΑΕΚ!
ZHTΩ H AEK!
ΖΗΤΩ Η ΑΕΚ!

Σας ευχαριστώ πολύ!

Με την ευλογία του Πατριάρχη

Την ευλογία και τις ευχές του για νέο σπίτι της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως έδωσε μέσω βίντεο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Το μήνυμά του ήταν το εξής:

«Αγαπητοί φίλαθλοι, υποστηρικτές της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως.
Με πολλή χαρά αποδεχθήκαμε την πρόσκληση της διοικήσεως της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως να απευθύνουμε χαιρετισμό κατά τη σημερινή ιστορική στιγμή των εγκαινίων του νέου σταδίου της ΑΕΚ μετά των λοιπών περί αυτό αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, το οποίο ονομάζεται Αγία Σοφία σε μία σαφή συμβολική υπενθύμιση των ακατάλυτων δεσμών της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως με την Πόλη των πόλεων, το ιστορικό και διαχρονικό πνευματικό κέντρο της Ρωμιοσύνης.

Σχεδόν έναν αιώνα μετά την ίδρυση του ιστορικού τούτου συλλόγου στο Πέραν της Πόλεως και την μετά ταύτα με την μεταφύτευσή του στην Αθήνα, έναν από τους τόπους καταφυγής των Μικρασιατών προσφύγων μετά τον ξεριζωμό από τις αλησμόνητες πατρίδες, η ΑΕΚ αποκτά ένα νέο καλαίσθητο και σύγχρονο αθλητικό συγκρότημα. Ένα εμβληματικό χώρο που είναι θεμελιωμένος επάνω σε ασβεστες μνήμες και αντανακλά το αγωνιστικό φρόνημα και την επιθυμία για πρόοδο και επιτυχία που διέκριναν πάντοτε τον Προσφυγικό Ελληνισμό.

Είναι σημαντικό το γεγονός πως τα εγκαίνια του γηπέδου γίνονται ακριβώς 100 χρόνια από τότε που χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρώες εστίες τους στη Μικρά Ασία, στην Καππαδοκία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Και βρέθηκαν εμπερίστατοι στη μητροπολιτική Ελλάδα του περασμένου αιώνα, προσπαθώντας να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως πάντοτε συμβαίνει στους ξεριζωμένους.

Παρά τα οδυνηρά αυτά συμβάντα, οι πρόσφυγες προπάτορές σας δεν χάθηκαν, δεν απέτυχαν στο όραμα μιας νέας ζωής, έστω και μακριά από τα χώματα της γης των προγόνων τους. Κατάφεραν διατηρώντας όλα τα στοιχεία της παράδοσης που μετέφεραν από τις γενέτειρές τους να μεταδώσουν στις επόμενες γενιές ως ιερά παρακαταθήκη την πίστη τους στο Χριστό, την αγάπη για τον πολιτισμό και κυρίως τη νοσταλγία για ό,τι τους θύμιζε τον τόπο τους. Οι πρόσφυγες συνέχισαν να γράφουν ιστορία, αλλάζοντας σελίδα στο βιβλίο της ζωής τους, χωρίς όμως να ξεχάσουν ποτέ τις ρίζες τους.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό της συνεχόμενης ιστορικής πορείας εντάσσονται και τα εγκαίνια του σημαντικού τούτου χώρου που θα στεγάσει όχι απλώς μία αθλητική ομάδα, αλλά όπως έχουμε πει στο παρελθόν, μία Ιδέα, από αυτές που ο χρόνος δεν μπορεί να παρακάμψει ή να εξαλείψει.

Επαναλαμβάνουμε ό,τι ακριβώς είχαμε αναφέρει με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 80 ετών από την ίδρυση της ιστορικής σας ομάδος ότι «η ΑΕΚ είναι κυρίως ιδέα και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν, ζουν, εμπνέουν, ενθουσιάζουν, χαρίζουν χαρά.

Επευλογούμε λοιπόν το μεγάλο τούτο έργο, ευχόμενοι από της ιεράς καθεδρας της πόλεως στην οποία γεννήθηκε η ΑΕΚ, το στάδιο αυτό να καταστεί πεδίον δόξης λαμπρόν, όπου οι επιτυχίες θα συνεχίσουν να καταγράφονται και να προσμετρώνται σε αυτές από το ιστορικό παρελθόν -και κυρίως να αποτελέσει σύμβολο του φίλαθλου πνεύματος που διέκρινε πάντοτε τους Κωνσταντινουπολίτες, καθώς και έναν τόπο πολιτισμού για τη Νέα Φιλαδέλφεια και γενικότερα για την Αθήνα.

Ευχόμαστε καλή αρχή και μεγάλες νίκες για την ΑΕΚ, για το ποδόσφαιρο, για τον αθλητισμό, για το αθλητικό ιδεώδες».

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον εμβληματικό ποντιακό Πυρρίχιο. Εξήντα πυρριχιστές μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και πρόσφεραν στην εκδήλωση ένα φινάλε δυνατό, συγκινητικό αλλά και εντυπωσιακό, πριν αναλάβει δράση ο dj, δίνοντας το σύνθημα για ένα ολονύχτιο πάρτι, την ώρα που τα πυροτεχνήματα φώτιζαν και έδιναν χρώμα στον ουρανό της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ετσι θα ζει πια η πόλη. Ετσι θα ζει πια η ΑΕΚ. Στο σπίτι της, στο άντρο της, εκεί όπου ανήκει. Η γιορτή δεν τελείωσε. Η γιορτή τώρα αρχίζει. Ας απολαύσουμε το νέο μας μέλλον!


Σχολιάστε εδώ