Νάσος Ηλιόπουλος: «Η μελέτη Λύτρα αποκαλύπτει το υγειονομικό έγκλημα που έζησε η χώρα με ευθύνη Μητσοτάκη»

Νάσος Ηλιόπουλος: «Η μελέτη Λύτρα αποκαλύπτει το υγειονομικό έγκλημα που έζησε η χώρα με ευθύνη Μητσοτάκη»

«Η χώρα έζησε ένα υγειονομικό έγκλημα, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πίστεψε ποτέ στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Star Κεντρικής Ελλάδας».

Αναφερθείς στο δεύτερο σκέλος της μελέτης Λύτρα για τη θνησιμότητα ασθενών με Covid-19 στη διάρκεια της πανδημίας, σημείωσε: «είναι πολύ τρομακτικό το γεγονός ότι, με βάση αυτήν τη μελέτη, το 97% των ανθρώπων που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ κατέληξαν, δηλαδή πρακτικά όποιος δεν διασωληνώθηκε σε ΜΕΘ πέθανε». «Η μελέτη δείχνει ακόμα ότι πάνω από το 70% και όσων διασωληνώθηκαν σε ΜΕΘ δυστυχώς δεν τα κατάφεραν, αλλά και ότι, αν κάποιος συγκρίνει τις διασωληνώσεις στην Αττική με αυτές τις περιφέρειας, στην περιφέρεια έχουμε 64% μεγαλύτερη θνητότητα», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.



«Με ευθύνη της κυβέρνησης, η χώρα αντιμετωπίζεται από την ΕΕ σαν την Ουγγαρία του Όρμπαν στα ζητήματα κράτους δικαίου»


«Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι το ποσοστό θνητότητας εντός ΜΕΘ στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλότερο. Από πέρσι το Νοέμβρη η Ελλάδα είναι σταθερά 2 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε απώλειες αναλογικά με τους κατοίκους», υπενθύμισε.

«Όλα αυτά δείχνουν κάτι ξεκάθαρο: ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν ενισχύθηκε στην πανδημία. Μιλάμε για ένα ΕΣΥ το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί με 10.000 λιγότερα άτομα μόνιμο προσωπικό σε σχέση με το 2019», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα στη χώρα έχουμε υγειονομική φτώχεια. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος δείκτης του ευρωπαϊκού ΕΟΔΥ που δείχνει τις ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες: το ποσοστό αυτό το ’19 ήταν στο 8%, ενώ σήμερα ξεπερνά το 25% και προσεγγίζει το 30%», πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμα ότι «όταν μιλάμε για ΜΕΘ, δεν μιλάμε απλώς για έναν αναπνευστήρα και ένα κρεβάτι». «Χρειάζεται και το κατάλληλο υγειονομικό προσωπικό. Όταν σήμερα υπάρχει μια νοσηλεύτρια για να καλύψει 40 με 50 περιστατικά, στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για ΜΕΘ», εξήγησε. «Η κυβέρνηση της ΝΔ πάγωσε προσλήψεις που ήταν έτοιμες, ενώ –ακόμα και μέσα στην πανδημία- προσπάθησε να καλύψει κενά με έκτακτο προσωπικό», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τη φυγή γιατρών στο εξωτερικό σε αναζήτηση μιας μόνιμης θέσης με καλύτερα χρήματα.

«Αυτό που χρειάζεται εδώ και τώρα είναι η πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, που πρέπει να ξεκινά από την πρωτοβάθμια φροντίδα -το πείραμα με τον προσωπικό γιατρό οδηγήθηκε σε φιάσκο για λόγους που από την αρχή είχαμε επισημάνει. Χρειάζεται επίσης να αυξηθούν οι μισθολογικές απολαβές των γιατρών και συνολικά των εργαζόμενων στο ΕΣΥ. Χωρίς αυτό δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε το κύμα φυγής στο εξωτερικό», τόνισε.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες στο φόντο του σκανδάλου των υποκλοπών, σχολίασε: «η ΕΕ παρακολουθεί με προσοχή τις αρνητικές εξελίξεις στα ζητήματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και το γεγονός ότι σήμερα η χώρα μας αντιμετωπίζεται, σε αυτά τα ζητήματα, σαν την Πολωνία και την Ουγγαρία, είναι κάτι που μας θλίβει και μας προσβάλλει». «Η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει απαντήσει ποιος ήταν ο λόγος που παρακολουθήθηκε ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής και υποψήφιος, τότε, για την αρχηγία του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως δεν έχουν απαντήσει για πολλά άλλα ζητήματα στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, που δείχνουν ότι υπήρχε κοινός βηματισμός ανάμεσα σε ΕΥΠ και Predator», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Το θέμα αυτό τέθηκε στις επαφές μας με την αρμόδια επίτροπο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ευρωκοινοβουλίου. Δεν θεωρούμε ότι τα ζητήματα Δημοκρατίας είναι ζητήματα πολυτελείας», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ακόμα ότι «στην Ελλάδα η διαδικασία της εξεταστικής οδηγείται σε φιάσκο με επιλογή της κυβέρνησης». «Η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε να μην έρθουν κρίσιμοι μάρτυρες όπως ο κ. Δημητριάδης ή οι άνθρωποι που εκπροσωπούν την Intellexa, την εταιρεία που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator», είπε και συμπλήρωσε: «η επόμενη Βουλή που θα έχει προοδευτική πλειοψηφία, θα συστήσει προανακριτική επιτροπή και εκεί θα δοθούν απαντήσεις».

Τέλος, σε ερώτηση για τον κίνδυνο νέας ανόδου του φασισμού, σχολίασε: «η ρίζα του προβλήματος, σε σχέση και με τις ιταλικές εκλογές, είναι τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα». «Όσο στην Ευρώπη βαθαίνει η φτώχεια και οι ανισότητες, όσο υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται σε καθημερινό οικονομικό αδιέξοδο και δεν υπάρχει ασφάλεια για την κοινωνία, τόσο θα υπάρχουν δυνάμεις που θα ποντάρουν στο φόβο, στο ρατσισμό και το δηλητήριο», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.


Σχολιάστε εδώ