Γ. Οικονόμου: H Ελλάδα είναι μέρος της λύσης με τις προτάσεις της
Στα θέματα της επικαιρότητας όπως η ενεργειακή κρίση, οι συντάξεις, τα Πανεπιστήμια, οι τουρκικές προκλήσεις, η εξέλιξη πανδημίας, ήταν στα περιεχόμενα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.
Aναλυτικά τα όσα είπε:
Προτείνουν την υιοθέτηση της πρότασης Μητσοτάκη για πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού 15 χώρες της Ε.Ε.
Από την πρώτη στιγμή της ενεργειακής κρίσης, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζει την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης σε ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό. Τόσο με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 9 Μαρτίου, όσο και με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του στα Συμβούλια Κορυφής επιμένει πρωτίστως:
-Στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, τόσο του φυσικού αερίου που εισάγεται με αγωγούς στην Ευρώπη, όσο και του LNG.
-Στον ανασχεδιασμό του μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου.
-Στην ανάπτυξη κοινών πολιτικών προμήθειας και αποθήκευσης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
-Στη ανάγκη στήριξης των κοινωνιών και των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων.
Πολλές φορές μέχρι σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει ότι στην περίπτωση αυτή -σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην πανδημία- η Ε.Ε. έχει καθυστερήσει στη λήψη αποφάσεων και έχει επισημάνει ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει, πλέον, άλλος χρόνος για χάσιμο.
Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας, 15 χώρες-μέλη της Ε.Ε., ανάμεσα στις οποίες και η Γαλλία, με κοινή επιστολή τους προς την Ευρωπαία Επίτροπο, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, που θα υιοθετήσει ουσιαστικά την ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ακόμη, ότι ενόψει του αυριανού Έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με επιστολή του προς την Επίτροπο Ενέργειας και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Οι πόροι θα προέρχονται από ειδικό τέλος στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα αξιοποιούνται:
-Για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.
-Για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στα εναλλακτικά καύσιμα.
-Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας.
-Για την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.
-Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο.
Η Ελλάδα, όπως και στην περίοδο της πανδημίας, με τις προτάσεις αποτελεί μέρος της λύσης και οι πρακτικές που έχει εισάγει για την αντιμετώπιση των κρίσεων γίνονται κανόνας και υιοθετούνται σιγά-σιγά και από άλλες χώρες στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Εκδόθηκε το 97% των ληξιπρόθεσμων συντάξεων- Νέο ρεκόρ απονομών τον Αύγουστο
Η Κυβέρνησή μας, όπως είναι γνωστό, έχει ως καταστατική της αρχή τη μέριμνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ένα ακόμη μείζονος σημασίας πρόβλημα για χιλιάδες συμπολίτες μας που αναμένουν τη σύνταξή τους, αντιμετωπίζεται με γρήγορα βήματα και με το δέοντα σεβασμό στους ανθρώπους που μόχθησαν επί δεκαετίες και τώρα θέλουν να απολαύσουν τους κόπους τους. Παρά την τοξική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες διαπιστώνουν ότι το χρόνιο αυτό πρόβλημα βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική του λύση. Συγκεκριμένα, έχει ήδη εκδοθεί το 97% των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων και η προσπάθεια μας συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς.
-Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι 5 τέως Ταμεία και 10 διευθύνσεις του ΕΦΚΑ μηδένισαν τις εκκρεμότητες τους, πολλές από τις οποίες εκκρεμούσαν για παραπάνω από 2 χρόνια.
-Από το 1.100.000 αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ μέχρι σήμερα, έχει ήδη εκδοθεί το 97%. Για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 οι εκκρεμότητες έχουν μηδενιστεί, ενώ για το 2020 έχει εκδοθεί το 97% των αιτήσεων και για το 2021 το 91%.
-Το πρώτο 8μηνο του 2022 εκδόθηκαν συνολικά 188.000 συντάξεις, δηλαδή 25.000 περισσότερες σε σχέση με εκείνες που εκδόθηκαν ολόκληρο το 2020 και 65.000 περισσότερες σε σχέση με ολόκληρο το 2019.
-Τον Αύγουστο μάλιστα, σημειώθηκε νέο ρεκόρ απονομών συντάξεων με πάνω από 20.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια ντροπιαστική για την ελληνική πολιτεία, αλλά και για την αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας, κατάσταση σε ό,τι αφορά στην απονομή των συντάξεων. Καταρτίσαμε ένα άρτιο σχέδιο λειτουργίας, το οποίο πολεμήθηκε λυσσαλέα από την Αντιπολίτευση και από διάφορους άλλους κύκλους. Είχαμε ισχυρή πολιτική βούληση, επιμείναμε και με αποφασιστικότητα εφαρμόσαμε το σχέδιο μας με προφανή οφέλη για την ελληνική κοινωνία.
Ψηφιακά ΚΕΠΑ και ψηφιακή Πύλη Αναπηρίας, στην υπηρεσία των συμπολιτών μας με αναπηρία
Η πολιτική υπάρχει για να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας και να αποδίδει το δέοντα σεβασμό στον άνθρωπο. Ένα ακόμη εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας με αναπηρία, έγινε τις μέρες αυτές, καθώς μπήκαν σε εφαρμογή τα Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και η ψηφιακή πλατφόρμα «Εθνική Πύλη Αναπηρίας». Πρόκειται -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- για μια σημαντική μεταρρύθμιση που βάζει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας. Όλες οι διαδικασίες θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, από την αίτηση μέχρι και την πιστοποίηση αναπηρίας, και δεν θα χρειάζεται παρά μόνο μία επίσκεψη για τη γνωμάτευση γιατρών.
Σημειώνεται ότι ήδη έχουν θεσπιστεί και εφαρμόζονται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως τα ηλεκτρονικά ραντεβού (έχουν ήδη κλειστεί πάνω από 500.000) και η κατάργηση των επαναλαμβανόμενων πιστοποιήσεων αναπηρίας για μη αναστρέψιμες ασθένειες. Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια για τη στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρία με τη θέσπιση της Κάρτας Αναπηρίας, και την εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού για τα Άτομα με Αναπηρία.
Για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια
Η Κυβέρνηση μάχεται και θα συνεχίσει να μάχεται ανυποχώρητα για την ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου Πανεπιστημίου. Με αλλεπάλληλα νομοθετήματα, με δυναμικές πολιτικές πρωτοβουλίες έχουμε ανοίξει νέους δρόμους στους καθηγητές, αλλά και στους φοιτητές. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα ελληνικά Πανεπιστήμια συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια να βελτιώνουν τη θέση τους στις διεθνείς κατατάξεις. Μέρος των πρωτοβουλιών μας αυτών αφορά και στο κομβικό ζήτημα της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την αντιμετώπιση των όποιων εστιών ανομίας υπάρχουν στα Α.Ε.Ι.. Τα Πανεπιστήμιά μας δεν θα αποτελούν ούτε ορμητήρια, ούτε καταφύγια και άσυλα παρανομίας. Η Κυβέρνηση συγκρότησε, για πρώτη φορά, ειδικό σώμα για τη διαφύλαξη της έννομης τάξης στα Α.Ε.Ι.. Επίσης, έσπασε και συνεχίζει να το κάνει πολλά αποστήματα χρόνιων καταλήψεων και εστιών παρανομίας. Η Κυβέρνηση στήριξε τη γνώση ενάντια στην βαριοπούλα και στα στυλιάρια που επιμένουν να κραδαίνουν κάποιοι. Έχουμε, πια, όλα τα νομοθετικά εργαλεία στη διάθεσή μας, έχουμε μαζί μας τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Κυρίως, όμως, έχουμε άρτιο σχέδιο και την πολιτική βούληση ισχυρή για να αποκαταστήσουμε πλήρως την ακαδημαϊκή τάξη, αλλά και την ασφάλεια σε όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους.
Προχωράμε στην κατεύθυνση αυτή με το σωστό βηματισμό, ώστε να φέρουμε τα αποτελέσματα που έχει ανάγκη η πανεπιστημιακή κοινότητα, τα αποτελέσματα που πραγματικά θέλουμε. Βιαστικές κινήσεις, με έμφαση στις εντυπώσεις και όχι την ουσία, είναι ικανές να φέρουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που απαιτούνται και από εκείνα που όλοι θέλουμε.
Σε συνέχεια του τερματισμού καταλήψεων σε σειρά πανεπιστημιακών χώρων, τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, τους νόμους που έχουμε ψηφίσει και τη σταδιακή εγκατάστασή της στα Α.Ε.Ι., η Αστυνομία προχωράει στην εξάρθρωση εστιών εγκληματικότητας και τις μέρες αυτές. Είναι, ήδη, γνωστό ότι κατά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, που επεκτάθηκε και σε γειτονικούς χώρους, εξαρθρώθηκαν τρεις εγκληματικές ομάδες, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη ένοπλων ληστειών και κλοπών, καθώς και σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Στις έρευνες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλια, πυροβόλα όπλα, γεμιστήρες, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, αλεξίσφαιρα γιλέκα, και ποσότητες ναρκωτικών.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, μέλη των συμμοριών αυτών χρησιμοποιούσαν τις φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη ως σημείο αφετηρίας για τη διάπραξη ληστειών, το σχεδιασμό τους, καθώς και τη χρήση του χώρου για την αποθήκευση κλοπιμαίων, οπλισμού, ναρκωτικών ουσιών, αλλά και ως χώρο επιμερισμού και διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών. Επίσης τον χρησιμοποιούσαν ως χώρο στάθμευσης των οχημάτων, με τα οποία έκαναν αυτές τις έκνομες ενέργειες.
Η Πολυτεχνειούπολη αποτελούσε πέρα από χώρο αφετηρίας και χώρο διαφυγής των κακοποιών αυτών, έτσι ώστε να αποφύγουν τους ελέγχους και τις συλλήψεις. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ακόμη και για μια υπόθεση σαν και αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να υπερασπίζεται την ανομία, ευρισκόμενος σε πλήρη διάσταση με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τόσο της νεολαίας, όσο και της ευρύτερης κοινωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις του κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου που μίλησε για «όργιο αυταρχισμού και κατατρομοκράτησης». Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με την ανομία και την υποβάθμιση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά τη διαιώνιση των κακώς κειμένων για να προστατεύσει μειοψηφίες που δρουν σε βάρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως την ηγεσία του να πάρει επιτέλους ξεκάθαρη θέση: Οι επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι σε κακοποιούς μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους είναι γιουρούσια κατατρομοκράτησης; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τις βαριοπούλες ή τη βιβλιοθήκη; Με τις συμμορίες ή τους φοιτητές και τους καθηγητές τους;