Αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων – Η συνάντηση κορονοϊού και γρίπης θα είναι μεγαλειώδης

Αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων – Η συνάντηση κορονοϊού και γρίπης θα είναι μεγαλειώδης

Στους 33.010 έχουν φτάσει οι θάνατοι

–Η συνάντηση κορονοϊού και γρίπης θα είναι μεγαλειώδης, προειδοποιεί η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας
–Προετοιμασία για νέο κύμα συστήνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Αναστροφή του θετικού κλίματος που είχαμε στους δείκτες της πανδημίας παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα, καθώς αυξήθηκε τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία όσο και το ιικό φορτίο που μετρήθηκε στα αστικά λύματα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) καλεί τα κράτη της ΕΕ να προετοιμαστούν για ένα νέο κύμα το φθινόπωρο. Όπως δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της Διεύθυνσης του EMA που είναι αρμόδια για τις απειλές για την υγεία και τη στρατηγική εμβολιασμού, «τα δεδομένα δείχνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μείωση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων (του SARS-CoV-2) και των θανάτων λόγω της Covid-19 στην Ευρώπη. Όμως, καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, πρέπει να προετοιμαστούμε για νέο κύμα μολύνσεων».

Ο εκπρόσωπος του ΕΜΑ επισήμανε ότι «το ίδιο σενάριο εκτυλίχθηκε τα δύο χρόνια της πανδημίας, υπήρξε και τις δύο χρονιές φθινοπωρινό κύμα και η τάση αναμένεται να καταγραφεί και φέτος. Η υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη στην Ευρώπη, όμως πρέπει να επαγρυπνούμε για άλλες παραλλαγές».

Αυξήθηκαν τα κρούσματα και το ιικό φορτίο στα λύματα
Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου 2.550 κρούσματα περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη. Η αύξηση αυτή εντοπίζεται κυρίως σε άτομα που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 6 – 12 και 13 – 18 ετών. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η αύξηση είναι αναμενόμενη λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς και της αύξησης του αριθμού επαφών μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Για τον περιορισμό της διασποράς συστήνεται από τον ΕΟΔΥ η τήρηση των προληπτικών μέτρων στα παιδιά, στους εφήβους και στους ενήλικες, όπως η έγκαιρη απομόνωση, η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων και η έγκαιρη διάγνωση, η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από όσους παρουσιάζουν συμπτώματα.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 36.146 κρούσματα Covid-19 (7% εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 24% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.875.215, εκ των οποίων 52% γυναίκες. Το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 818 ασθενείς (4% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 754 ασθενείς (-13% εβδομαδιαία μεταβολή). Καταγράφηκαν 111 θάνατοι ασθενών. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.010 θάνατοι (96% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω).

Αυξητικές τάσεις καταγράφηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 9 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τρεις.

Πρωταγωνιστής ο ιός της γρίπης
«Φέτος τον χειμώνα, η συνάντηση κορονοϊού και γρίπης θα είναι… μεγαλειώδης. Ξεκινάμε ύστερα από 2,5 χρόνια χωρίς υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα, χωρίς όλα αυτά που είχαμε συνηθίσει στην καθημερινότητά μας και ήδη υπήρξε ένας προάγγελος για το τι θα συμβεί προσεχώς», τόνισε η Γεωργία Γκιούλα, καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας στο ΑΠΘ και αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε μια μικροεπιδημία γρίπης τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού 174 περιστατικά δεν είναι λίγα. Άρα εκτιμώ ότι ο ιός της γρίπης ενδέχεται να είναι ο πρωταγωνιστής, αλλά σίγουρα θα είναι ο συμπρωταγωνιστής μαζί με τον SARS CoV 2. Μην ξεχνάμε ότι πέρσι προχωρήσαμε στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με μηδενικά περιστατικά γρίπης σε Ελλάδα και Ευρώπη. Θεωρώ ότι θα αργήσουμε να έχουμε ένα εμβόλιο που θα περιλαμβάνει όλους τους αναπνευστικούς ιούς, δεν θα το δούμε τουλάχιστον στις δύο επόμενες επιδημικές περιόδους στη χώρα μας. Πιθανότατα στο μέλλον θα έχουμε εμβόλια για τον SARS-CoV-2 σαν κι αυτά της γρίπης».

Σε έξαρση το επόμενο διάστημα!
Την εκτίμηση ότι «η πανδημία υπάρχει ακόμη και περιμένουμε μια έξαρση το επόμενο διάστημα» εξέφρασε ο Γεώργιος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε και να υποτιμούμε αυτό που πετύχαμε ως χώρα, το 75% του γενικού πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις. Όσο για τα επικαιροποιημένα εμβόλια, να σας πω ότι η επιστήμη εξελίσσεται, η τεχνολογία των MRNA έχει κύριο χαρακτηριστικό την ταχύτητα να τα τροποποιεί και να τα επικαιροποιεί. Όλα δείχνουν ότι η αποστειρωτική ανοσία θα επιτευχθεί μελλοντικά για τους παραπάνω λόγους. Τώρα είμαστε ακόμη σε δύσκολη κατάσταση, αλλά εμπιστευόμαστε την επιστήμη και δεν θα ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε. Ατενίζουμε λοιπόν με αισιοδοξία το μέλλον».

Ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ και υπεύθυνος Κλινικής Covid του ΑΧΕΠΑ δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στην ύφεση ενός κύματος που ήρθε για πρώτη φορά καλοκαίρι και είδαμε πολλά περιστατικά. Ευτυχώς αυτές οι υποπαραλλαγές της Όμικρον που φαίνεται να επικρατούν αυτήν την περίοδο κάνουν πιο ελαφρά νόσηση κι έτσι το σύστημα υγείας δεν είχε πολύ μεγάλη επιβάρυνση. Για τον εμβολιασμό και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από την ιατρική κοινότητα. Εμείς οι γιατροί, ανεξαρτήτως ειδικότητας, πρέπει να μιλάμε στους ασθενείς και στην κοινωνία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ