Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά

Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά

Αναμενόμενες πρέπει να είναι οι αντιδράσεις της Μόσχας στην κίνηση της Λευκωσίας να εκπληρώσει πλήρως τους όρους που είχαν τεθεί από τους Αμερικανούς, ώστε να ληφθεί η ιστορική απόφαση για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι σημαντική και για λόγους ουσίας, καθώς πλέον η Εθνική Φρουρά μπορεί να εφοδιαστεί με σύγχρονο αμερικανικό εξοπλισμό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο δίνει το μήνυμα της στρατηγικής αναβάθμισης των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Η τελευταία προϋπόθεση ήταν η απαγόρευση προσέγγισης ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κύπρο, η οποία τώρα ελήφθη από την κυπριακή κυβέρνηση πολύ πιο εύκολα, καθώς η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, συμμετέχει πλήρως στις κυρώσεις ενα­ντίον της Μόσχας λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία.

Το πρώτο μήνυμα της Μόσχας ήταν ο διορισμός ενός μουσουλμάνου ως πρεσβευτή στη Λευκωσία, κάτι που χαιρετίσθηκε από το ψευδοκράτος, που θεωρεί ότι ο νέος ρώσος πρεσβευτής θα δείξει μεγαλύτερη «ευαισθησία» για την ανάπτυξη των σχέσεων με το ψευδοκράτος. Μετά ήρθαν τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία επίκειται έναρξη πτήσεων ρωσικών εταιρειών προς τα Κατεχόμενα, κάτι που θα συνιστούσε ένα βήμα προς την άτυπη αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία έσπευσε να διαψεύσει την είδηση αυτή, αλλά ας έχουμε υπόψη μας ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ